Annons
Annons

Tar modet med storm

joel
Dela (0)
Tweeta
Annons


Det är få plagg som föder samma måste-ha-begär för mig som vindjackor. Jag gillar funktionen, formen och atmosfären av sportighet.
Den här sommaren och kommande höst är vindjackan mer aktuell än någonsin.

Anledningarna är två:

1) Nike lanserade sin första löparsko 1972. För att fira 35-årsjubileet utökas The Running Company Collection med en hel serie windrunners (Nikes namn på vindjacka).

2) Flera modevarumärken både internationellt och i Sverige, till exempel Prada och Acne Jeans, integrerar vindjackan i höstens kollektion för att bäras under kavaj eller rock.

Nikes tidiga vindjackor designades 1978 av Geoff Hollister, en av de allra första anställda på varumärket och före detta elev/försökskanin hos legendariska friidrottscoachen och Nike-grundaren Bill Bowerman.

Hollister ville utveckla ett plagg för Nike-sponsrade friidrottare och löpare som stod emot det bitvis bistra och fuktiga klimatet vintertid i Oregon på den norra amerikanska västkusten. Men samtidigt som jackan skulle skydda mot vind och regn var lätt vikt och följsamhet en förutsättning.

– Jag inspirerades av gamla bilder på indianer som jag sett under historielektioner på college. De bar en slags regncape gjord av barken från cederträ, berättar Geoff Hollister.

Och fortsätter:

– När de första proverna testades på våra löpare såg jag direkt att vindjackan gjorde bäraren lite superhjälte-lik, det var ett plagg som injicerade självförtroende.

I officiella sammanhang användes Nikes windrunners första gången 1980, under det amerikanska friidrottslandslagets uttagningstävlingar inför Moskva-OS (som USA sedan bojkottade).

Daniel Lindström

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons

Laddar