Hoppa till innehåll

Tystnad, ja tack – här är lurarna som rensar bort omgivningens ljud

Mats Rydström

Har du också tröttnat på att få musiken dränkt av störande oljud? Satsa på ett par noise cancelling-hörlurar, som är utvecklade för att hålla borta omgivningens brus. Här är fyra maffiga nyheter – och ett klassiskt alternativ att stoppa in i öronen. * * * Hemligheten med täta lurar kallas för aktiv brusreducering. Hörlurarna har … Continued

noisecancelling_headphones

Har du också tröttnat på att få musiken dränkt av störande oljud? Satsa på ett par noise cancelling-hörlurar, som är utvecklade för att hålla borta omgivningens brus. Här är fyra maffiga nyheter – och ett klassiskt alternativ att stoppa in i öronen.

* * *

Hemligheten med täta lurar kallas för aktiv brusreducering. Hörlurarna har små mikrofoner utanpå och inuti, och ett chip som beräknar skillnaden i vad de tar upp. Säg ajöss till trafikbrum, pratiga pensionärer och stojiga barn. Men brusreduceringen kräver ett batteri för att fungera – och batteritiden varierar kraftigt. När batteriet tagit slut går det förstås ändå att lyssna på musik som i ett par vanliga hörlurar.

En stor fördel med aktiv brusreducering är att du kan lyssna på musik med lägre volym och inte riskerar att skada hörseln. I regel kan du också släppa in extra mycket av omgivningens ljud med ett knapptryck – för trafiksäkerheten eller när du vill prata med någon samtidigt som du lyssnar på musik.

Den här typen av hörlurar är ännu inget jättesegment, men utbudet växer och det finns nu en rad olika modeller med sladd eller trådlöst. Skillnaderna är stora, framför allt i fråga om finesser, design och pris. Ljudet varierar från acceptabelt till bra, om än inte i klass med de bästa traditionella hörlurarna som till exempel Sennheiser Momentum.

* * *

Parrot Zik 2.0

parrot_zik2

Dessa Philippe Starck-designade Bluetooth-lurar kommer i en ny version i november, och redan originalen var långt mer sofistikerade än flertalet av konkurrenterna. Med en app styr du ljudegenskaperna och kan spara egna förinställningar i hörlurarna. De här är nu ännu lite snyggare än originalen och kommer i vitt, svart, gult, orange, blått och mocka. Vadderingen är tjockare och de väger mindre.

Zik pausar och startar musiken automatiskt när du tar av eller på dem, och för att byta låt eller ändra volymen sveper du med fingret på hörlurskåpan. Elegant!

Alla finesser drar ström och batteriet räcker bara en knapp atlantflygning i trådlöst läge med brusreduceringen. Kör du i stället med sladd ska de räcka upp till 18 timmar.

Pris: 400 dollar, svenskt pris ej satt ännu.

* * *

Bose QuietComfort 25

bose_qc25

Detta är en ny version av Boses fina QuietComfort 15 med förbättrad brusreduceringsteknik, särskilt i basen, vilket är viktigt inte minst vid flygresor med bullriga jetmotorer. Lurarna, som är hopvikbara, finns i vitt eller svart med blå detaljer. De drivs av ett vanligt AAA-batteri som ger dem hela 35 timmars speltid, men priset är väl högt för att sakna finesser som till exempel Bluetooth.

Pris: 3 000 kr.

* * *

Plantronics BackBeat Pro

plantronics_backbeat_pro

Att Plantronics tillverkar headset till vardags syns dessvärre tydligt på den yxiga designen. Till skillnad från Bose-hörlurarna är de här dock trådlösa, och de är en femhundring billigare. Backbeat Pro har NFC och Bluetooth version 4 – vilket innebär den så kallade aptX-tekniken och bättre ljud än vissa enklare trådlösa lurar. Det uppladdningsbara batteriet räcker i upp till ett dygn.

Pris: 2 500 kr.

 * * *

Audio-Technica ANC70 QuietPoint

audio_technica_ANC70

Stora men ändå relativt lätta noise cancelling-hörlurar, som också är trådlösa med Bluetooth – och detta till ett mycket bra pris. De är bekväma och har mängder av kontroller på lurens utsida för att styra musiken, svara på samtal och justera volymen.

Pris: 1 500 kr.

* * *

Bose QuietComfort 20

Bose_QC20i

Ett utmärkt in-ear-alternativ, som kom redan förra sommaren, och faktiskt sticker ut ur öronen ganska så rejält – vilket syns på långt håll. De sitter förvånansvärt bra och låter aningen bättre än godkänt, åtminstone i brusreduceringsläget. Dess elektronik sitter i en dosa mitt på den lite för korta sladden, men denna ligger ändå rätt bra i ficken mot mobilen. Priset är emellertid mycket högt för ett par in-ears.

Pris: 2 900 kr.

Mats Rydström

* * *

Mer om teknik:

Sex högtalare för dig som vill strömma musik i hela hemmet

Gör dina egna mp3:or med bättre ljud!

Sensommarens nio bästa ljudnyheter

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.