Tycker du om hamburgare? Förmodligen gör du det inte lika mycket som Vd:n för Max Hamburgare.
Läs också: Mange Schmidt tycker att du borde testa hans grymma vegoburgare
* * *
Richard Bergfors växte upp i en hamburgarfamilj. På riktigt. 1968 startade hans föräldrar Max Hamburgare, och så fort han kunde äta mat blev det burgare på menyn. Varje dag. I vuxen ålder har intresset inte minskat, tvärtom. Han äter fortfarande hamburgare varje dag, och eftersom världen är full av hamburgare så åker han regelbundet på så kallade hamburgarresor, där han passar på att smaka höjdare på olika berömda ställen. Biffar i bröd med pommes fyller hans Instagramkonto Burgerspotting till 16 000 foodporn-älskares glädje, tillsammans med utförliga recensioner.
– Varje gång jag går på restaurang så kan jag inte låta bli att beställa en burgare om det finns – oavsett vad de har på menyn i övrigt, säger Richard Bergfors.
Är inte det tråkigt? Att aldrig beställa riktigt lyxkäk?
– Det är aldrig tråkigt. Det är precis som med viner, en hamburgare kan vara så mycket olika saker. Varje burgare är helt unik. Till dags dato har jag aldrig blivit uttråkad, tvärtom blir jag bara mer fanatisk med tiden.
Men varför hamburgare?
– Burgaren är den ultimata rättern. Saftigt kött, bröd, grönsaker, ost och såser. Allt man gillar med mat! Och så är hamburgaren så otroligt enkel, man kan äta den med händerna. För 15 år sen ansågs det lite fattigt att äta burgare ute, det fanns på lunchmenyerna. Nu är burgaren tillbaka i finrummen igen.
På de utstuderade hamburgerresorna, som görs i researchsyfte, kan han beställa upp till 10-15 burgare per dag.
– Alla är inte superbra, så jag äter inte upp alla. Men de flesta tar jag mig igenom. Och så ser jag till att klämma in flera träningspass de dagar jag äter som mest, annars orkar jag helt enkelt inte.
Hur ser den perfekta burgaren ut?
– Framför allt är det två beståndsdelar som är viktiga, köttet och brödet. Köttet är det svåraste, det ska vara bra och saftigt. Det måste vara perfekt textur, och så får det inte falla sönder. Det ska aldrig vara well done, utan medium eller medium rare. Bra fetthalt från olika delar av djuret är viktigt. Brödet, å sin sida, misslyckas många med. Är det torrt så förstör det allt. Men är köttet och brödet riktigt bra behövs det faktiskt ingen sås, inte ens ketchup. Ost är däremot trevligt, där ligger amerikanarna långt före oss. Man kan inte använda vanlig ost som man har på mackorna.
Att följa @burgerspotting är mättande, minst sagt. Från 26 maj, till exempel, bjuder Richard Bergfors på 3 otroligt sprängfyllda burgare i flödet. Vi förstår absolut inte hur han orkar (eller inte tröttnar), men vi unnar oss glädjen hos en konnässör som har hittat hem.
Jonatan Loxdal
* * *
Läs mer!
Mange Schmidt tycker att du borde testa hans grymma vegoburgare
Så lätt gör du dina egna grymma soltorkade tomater
Världens dyraste mat – vi lovar att du kommer vilja smaka det här
Jonas Crambys bästa vardagsmat: Så gör du en riktig spaghetti med köttfärssås