Fira St Patrick’s Day med den här goda Guinnessburgaren

Torsdagen den 17:e mars firas St. Patrick’s Day, Irlands nationaldag, av över 70 miljoner människor runt om i världen. Även om du inte känner att det är en dag att fira så kan du använda det som en anledning till att äta den här smaskiga burgaren!

Olle Arnell  |  Publicerad 2016-03-15 16:26  |  Lästid: 2 minuter

Mat och dryck tillsammans med vänner och familj är ett vanligt i St. Patrick’s Day-firande och för den som vill fira på hemmaplan har tv-kocken och matbloggaren Siri Barje tagit fram en vegetarisk Guinnessburgare.

burgare-guiness

Traditionella irländska smaker möter trenden att välja vegetariskt och troget St. Patrick’s Day-temat har burgaren en härligt grön färg från spenat, zucchini, gurka och gräslök. Guinnessbräserad lök ger burgaren en fyllig smak.

För dig som inte vill laga hamburgaren själv kommer Siris Guinnessburgare att serveras på The Liffey och The International i Stockholm.

Ingredienser till fyra stycken Guinnessburgare:

  • 1 dl quinoa
  • 1/2 grön zucchini
  • 1 burk vita bönor
  • 1 ägg
  • 1⁄2 påse spenat ca 30 g
  • 1 dl ströbröd eller mandelmjöl
  • 4 tjocka skivor Cheddar
  • 1 stor gul lök
  • 2 msk smör
  • 2 dl Guinness West Indies Porter eller Guinness Dublin Porter 1 nypa socker
  • 2 dl majonnäs, hemmagjord eller köpt
  • 1⁄2 kruka färsk gräslök
  • 1 vitlöksklyfta
  • Några droppar citron
  • 1⁄2 gurka
  • 4 msk vitvinsvinäger
  • Salt och peppar
  • 4 valfria hamburgerbröd

Gör såhär:

1. Hacka gräslöken och blanda den med majonnäsen. Pressa i vitlök och droppa i lite citronsaft. Skiva gurkan tunt och blanda med vinägern. Salta.

2. Koka quinoan efter anvisningar på paketet och låt det svalna. Riv zucchinin på den grova dela av ett rivjärn.

3. Häll av bönorna och skölj dem. Mosa dem med en gaffel i en skål. Mixa ihop spenaten och ägget med en stavmixer.

4. Blanda quinoa, bönorna, ägg och spenatmixen, ströbröd, salt och zucchini i en skål. Salta och peppra. Låt stå.

5. Skiva löken, stek den sedan i smör i fem minuter. Höj därefter värmen och tillsätt Guinness. Låt Guinness koka in i löken, tillsätt socker samt salta och peppra. Låt koka i ungefär 10 minuter.

6. Forma 4 stycken burgare av smeten, de ska vara ganska höga. Stek dem i olja på medelhög värme. Vänd på dem och lägg på osten. Stek tills de har fått fin färg samt att osten har smält lite.

7. Bred på lite majonnäs på botten av brödet. Lägg på lite färsk spenat, burgaren, den Guinnesskokta löken, picklad gurka och lite mer gräslöksmajonnäs.

guiness-burgare

Tillbehör: Ugnsrostad potatis med gräslök

  • 1 kg små potatisar
  • 4 msk rapsolja
  • Salt
  • 1⁄2 kruka färsk gräslök

1. Dela potatisen i två bitar. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Koka dem mjuka i saltat vatten.

3. Häll av vattnet och lägg dem på en plåt. Häll på olja och strö över salt och timjan. 4. Baka i ugnen tills de är gyllenbruna ca 20 minuter. Hacka gräslöken.

5. Blanda potatisen med hackad gräslök.

6. Servera till burgarna.

Mer hamburgare från Café!

Saftig vegoburgare med guacamole och picklad lök

12 burgare i Stockholm som alla borde testa – nu på en gång

Hamburgerkedjan Clock kommer tillbaka – här öppnar de

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-08-31 13:19