Annons
Annons

17 fantastiska fördelar med att handla i en galleria

Galleriorna har blivit bättre – till och med riktigt bra. Cafés Markus Thunberg har gått i gallerior sedan nioårsåldern, älskat gallerior sen 00-talet och berättar nu varför du också borde göra det.

Markus Thunberg

Gallerior var länge något fult. ”Masspsykos i köphetsen”, ”svennigt” och tråkigt för att det var samma butiker överallt. Samma trista H&M-butik och samma Intersport och samma McDonald’s och sedan var det slut på ”det roliga”. Inte längre.

Annons

När det nu finns en galleria i varje gathörn, varje stadsdel, varje liten håla och varje förort har galleriorna tvingats bli bättre, mer nischade, trevligare och ännu mer heltäckande för ens behov.

Täby centrum är utan tvekan Stockholms, och därför Sveriges, bästa galleria och förutom Nacka forum den enda galleria i området som egentligen är en riktig galleria. Klossen i Skärholmen poserar desperat och galleriorna i stan kämpar mot sin lilla storlek och lyckas därför inte vara annat än något man passerar på väg till en butik eller genar genom när det regnar. Resten av landet är tyvärr inte i närheten. Det spelar ingen roll hur många Erikslund (Västerås), Emporia (Malmö) eller Birsta city (Sundsvall) som byggs, de håller inte måttet.

 

tabycentrum

Här är 17 anledningar att älska att handla i en riktig galleria

Du kan göra ”alla” dina ärenden. Det finns en butik som säljer duschslangar, skruvar, presentpapper, munkar och så vidare och vidare. Det finns en bank och en blombutik såklart. Du kan lämna in din Iphone och få tillbaka den efter 45 minuter, sula om skorna och köpa skagenröra. Allt under tak!

Riktiga restauranger. I en riktig galleria finns inte bara en slafsig food court med Thaimat, hamburgare och ”nåt med sallad” – utan numera finns skaldjursplatå på menyn, fish and chips med nån lyxig fisk eller burgare på högrev med nåt himla briochebröd om det är din smak.

Halvexklusiva butiker (för att vara en galleria). Förr i tiden (10 år sen) behövde man åka till Filippa K i city för att köpa deras blå stickade tröjor. Det samma gällde för Tiger, Acne, Hope eller you name it. Inte längre. Allt finns i gallerian.

Fikaställen i varje hörn. Det behövs olika typer av kaféer och de behöver finnas överallt. I en riktig galleria kan du få kaffe var tionde meter.

Roliga snaskbutiker. Möjligheten att köpa popcorn i plastmugg, lösviktsgodis från USA eller fryst yoghurt är livsviktig när man är inne på sista timmen.

Rum att rasta barn i. Antingen för att hålla de trötta barnen borta från andra gäster eller slå ihjäl en halvtimme i väntan på den andra föräldern som provar vinterjacka.

Högt i tak och höga skyltfönster. Det är inte helt oviktigt för upplevelsen att det är riktigt enorma skyltfönster. Små skyltfönster kan man se i Sundbyberg, det finns ingen anledning att åka till en galleria om det inte är stora skyltfönster.

Gratis parkering. Till en galleria åker man med bil (du kan aldrig veta om du hittar en säck kol till specialpris eller 15 tavelramar), därför måste infart och utfart vara smidig. Helst ska det finnas såna gröna ljus i taket som visar vilka platser som är lediga.

Ordentliga öppettider. Öppet till 20.00 på veckodagar och från 10.00 på helger är en förutsättning för att få tillvaron att gå ihop. Här har till exempel Södermalm en del att lära.

Events. Svenska skidlandslaget står i en gallerian någon gång och berättar om Tour de ski för tre trötta pensionärer – och vare sig man gillar det eller inte kommer någon från Idol och signerar sitt snabbt ihopslängda album. Det hör till och är faktiskt lite mysigt.

Det finns en riktigt välsorterad mataffär. Finns det inte ett 30-tal olika sorters korv så är du inte i en riktig galleria.

Udda butiker. När en ny galleria öppnar drar den till sig en massa konstiga entreprenörer som hoppas att dras med i köphetsen i gallerian. Därför kan du hitta kvistar till försäljning, en butik för glasburkar, en som säljer linedance-kurser och en som säljer paintballgevär.

• Internationella giganter. Dunkin donuts, Apple Store, Starbucks, Picard och Hollister – det är skyltar man vill se. Kanske inte alltid handla i, men se.

Gratis (och ren) toalett. Det är inte så att man inte har fem kronor för ett toalettbesök – men man har ALDRIG fem kronor när man behöver gå på toa.

Pop ups! Det finns stora ytor där små oberoende designers av typ pärlplattor kan smälla ihop tre plywoodskivor och kalla det butik.

Maskot. Gallerian har en maskot, och trots att de sällan är mer än en slarvig tygklump är de ändå bättre än a-lagarna på Södermalm.

Bio. I en galleria kan man ramla från after shopping-ölen in på senaste Bond.

Sprit. Det finns ett Systembolag. Inte sällan en bar. Ett O’Learys räcker. Efter fyra timmar är man inte så kräsen.

Om du bor eller någon gång varit i Stockholm förstår du själv att det bara är Täby centrum som klarar punkterna ovan. Därför är det Stockholms enda riktigt älskvärda galleria. Den är långt från perfekt men tills nu har ingen utmanat. I veckan öppnar hela Nordens största galleria Mall of Scandinavia, vi får väl se hur den står sig.

Vilken är din favoritgalleria i Stockholm?

Annons

Dela (78)
TweetaLaddar