Hoppa till innehåll

3 enkla och goda julsnapsar från Tjoget som du kan göra hemma

tjoget julsnaps drink nyårsdrinkar
Kristofer Steneberg

Tidsbrist och idétorka är förrädiskt för julfriden. Vi bad killarna bakom världens 36:e bästa bar att ta fram tre enkla och roliga julsnapsar som kan bli klara på några få dagar och som dessutom kan få nytt liv till nyårsafton.

Tipsen från bartendermästarna för en fröjdefull jul när det kommer till drinkar är enkla: 

”Gör det lätt för dig själv så du kan hänga med dina nära och kära istället för att stressa. Ska det drickas cocktails så är det enkelt att göra dagen innan, buteljera och ställa i kylen. Och se till att ha gott om is i frysen”, säger Joel Söderbäck.

Det är som om Tjoget lever i en parallell värld. Där branschen drabbats hårt av pandemin men där Joel Söderbäck och Andreas Bergman både lyckats öppna en ny restaurang, skapat nya koncept kring NK-restaurangen Positano samt hamnat på topp 50-listan över världens bästa barer

Det råder inga oklarheter varför personerna bakom Tjoget tycker att deras julblandningar är bäst:

”För att vi har gjort dem. Check our track-record”, säger Andreas Bergman.

JULSNAPS 1: From Russia With Love

Blanda i en stor syltburk (ca 1 liter eller efter behov):

  • 1 fl. OP Klar
  • 100 gram finhackad sköljd ingefära
  • Rivet skal från 3 limefrukter
  • Juicen från 1 lime
  • 2 matskedar råsocker
  • Låt stå i 1-2 dagar (smaka av under tiden)

Sila av igenom kaffefilter och servera iskall.

Blir även gott att servera på is med några stänk angostura bitter, lite extra lime juice och toppad med krispigt sodavatten eller ginger-beer.

JULSNAPS 2: Sunrise Over Teheran

Blanda i en stor syltburk (ca 1 liter eller efter behov):

  • 1 fl. Fords Gin
  • Kärnorna från ett moget granatäpple
  • Skalet från 1 apelsin
  • 1 matsked socker
  • 1 matsked chokladnibbles
  • 1 dash Chokladbitters (Angostura funkar också)
  • 1 dash apelsinblomvatten

Låt stå i 2-3 dagar (smaka av under tiden).

Sila av igenom kaffefilter och servera iskall.

Blir det snaps över, blanda en Negroni på resterna.

JULSNAPS 3: El Classico

Blanda i en stor syltburk (ca 1 liter eller efter behov):

  • 1 flaska Aalborg Basis
  • Skalet från en hel Apelsin
  • 2 kanel-stavar av bättre kvalité.
  • 0,5g Saffranspistiller (bara Iransk saffran)
  • 4 stänk angostura bitter
  • 1 matsked farinsocker

Låt stå i 5 dagar (smaka av under tiden)

Sila av igenom kaffefilter och servera iskall.

Bonus: En egen ”Mumma” för de som inte dricker alkohol:

  • 1 dl alkoholfri glögg (ta en nice, dom billiga smakar skit, eller gör din egen.
  • 1 fl (33cl) alkoholfri Porter
  • 1 fl (33cl) alkoholfri Lager-öl eller alkoholfri IPA för den modige.
  • 1/2 liter sockerdricka
  • Skalet från en apelsin (ej rivet utan helt, utan det vita)

Blanda i en stor karaff. Låt stå i kylen och svalna i 2 timmar. Servera i vinglas med eller utan is.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.