Annons

6 skäl att sluta fira lucia, en gång för alla

Vi fick ett förtroende, Sverige. Men nu funkar det inte längre. Det är dags att begrava hela den här luciatraditionen, skriver Cafés Markus Thunberg.

Markus Thunberg

lucia

Luciatraditionen, må den vila i frid. Foto: Shutterstock.

För de flesta utan barn är Lucia en ”högtid” som pågår mellan 12.45 och 13.06 i lunchrummet på jobbet. Det är då alla-mejlet om att NU ÄR DET LUCIA gått ut. Det är då någon drar skämtet om att ”hoppas det är alkohol i glöggen” och en annan säger ”jag tycker Zeunerts julmust är godast, Apotekarnes smakar så himla sött.”

Annons

En ytterst marginell högtid, med andra ord. Det är ingen familj som samlas, inga tack som sägs, inga presenter, ingen utsatt samhällsgrupp hyllas. Och ingen alkohol i glöggen.

Gilla Cafe.se på Facebook

Och ändå blir det bråk var och vartannat år. Ett år skulle inte mörkhyade få vara lucia, ett annat år tyckte någon att flickor inte kunde vara tomtar. Pepparkaksgubbar och tomtar förbjöds en gång. Ett år var problemet att alla skulle vara lucia. Och i år verkar vissa tycka att det är helt uppåt väggarna med en mörkhyad pojke som Lucia.

Vad är det ens vi försöker bevara? Lägg ner skiten. Här är 6 skäl till att det är Sveriges enda väg ur det här lidandet.

1. Rasistfolk har kidnappat lucia

Allt som rasisterna tar vid blir till skit. Det går inte ens att äta rawfoodbollar längre utan att behöva snacka om n-ordet i tio minuter. Med allt snack om att mörkhyade inte kan vara lucia har rasisterna pajat allt som skulle kunna vara härligt med klen sång och lättglögg.

2. Folk som tycker att ”saker ska va som de alltid har varit” har kidnappat lucia

I väntan på en teknisk lösning som skickar 1950-talsälskarna tillbaka till 1950-talet måste vi inse att allt dessa personer gör är att förstöra. Ibland kan det vara jobbigt att lära sig det nya sättet att skicka sms i telefonen. Men när man väl tagit sig över den puckeln går det mycket snabbare och blir mycket bättre. Nu kan man till exempel rita teckningar direkt i sms, hallå! Allt är förlåtet, iOS 10.

3. Folk blir dumma i huvudet av lucia

Lucia verkar göra folk till anhängare av åsikten att ”Eftersom det finns en luciapojke 50 mil bort som råkar vara mörkhyad så kommer alla lucior i hela landet vara mörkhyade pojkar”. Någon kanske tänker ”Men jag vill ju vara lucia och jag är en blond tjej, hur ska detta sluta?” Som att den mörkhyade pojken på något som helst sett påverkar en själv. Det är som att säga att ”bara för att någon äter pepparkakor med ädelost någonstans i Sverige så kommer alla behöva äta pepparkakor med ädelost”. En orimligt dum åsikt som visserligen kan kopplas till fler debatter men som verkar breda ut sig som starkast kring lucia.

Alla behöver inte gilla pepparkakor med ädelost. Ingen tvingar dig.

4. De finns inte ens några regler för vad som är rätt

Vi får inte glömma att hela den här luciatraditionen med tåg och sång från början är helt påhittad. Det finns alltså inte ens något rätt och fel, ingen regelbok. Att vi låter några pappskallar få oss att bråka om vad som just är rätt och fel är totalt vansinne. Allt ändras.

5. Det är inte ens speciellt kul med lucia…

Ibland får man för sig att lucia är en viktig tradition, men dagen är inte ens röd i almanackan. Roliga högtider = ledigt.

6. …förutom för barnen

Kan inte vi vuxna sluta förstöra för barnen? Senast vi som är vuxna nu firade lucia var det ju fint och trevligt och mysigt. För då var vi barn. Nu sitter vi här och förstör en högtid för barnen som bara barn tycker om. För att ett barn fick vara lucia. Barn tycker det är roligt att vara lucia, de tycker det är roligt att vara tomte och de tycker det är roligt att vara tärna, stjärngosse och pepparkaksgubbe också. Och vi föräldrar som firar lucia endast för att få se våra barn sjunga julsånger får förklara obegripliga debatter istället.

Allt det här bråket om vilka som får och inte får vara med i luciatåget verkar bara kunna hanteras på barns sätt. När barn bråkar säger man ”om ni inte kan hålla sams får inge se på Kalle”. Nu har det här luciatjafset nått dit. Vi fick ett förtroende, Sverige. Och vi missbrukade det. Nu får ingen fira lucia. 

 

Du har väl inte missat vår virala succé med Zlatan som Lucia?!

Därför gjorde vi filmen med Zlatan som Lucia

zlatan-lucia

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar