Annons
Annons

kaffe

Kaffe på restaurang eller kafé i all ära, men ibland vill bara kunna göra en riktigt smaskig kopp hemma. Så här funkar det. 

* * *

1. Utrustning

Om du kör på en klassisk elbryggare, se till att du väljer en bra bryggare där bryggtemperaturen ligger på runt 92-96 grader och där bryggtiden ligger på ungefär 4-6 minuter.

Den klassiska presskannan är annars en höjdare, som dessutom gör stark trendcomeback.

2. Hygien

Se till att grundligt rengöra dina grejer regelbundet. Diska och torka rent, och har du elbryggare får du inte glömma att kalka av den då och då, i alla fall tre fyra gånger om året. Det gör stor skillnad.

3. Färskt kaffe

Oavsett om du köper hela bönor och maler själv eller köper färdigmalet – tänk på att kaffe är en färskvara. Efter någon eller ett par veckor tappar kaffet massor av sina smaker, så köp hellre lite åt gången och köp nytt fräscht med jämna mellanrum. Förvara kaffet i en mörk lufttät behållare.

4. Nymalet

En egen kaffekvarn är ett av de enklaste sätten att förhöja kaffeupplevelsen. Och det behöver absolut inte vara en svindyr variant, det går alldeles utmärkt med en kvarn för några hundringar.

Mal bara precis det du behöver varje gång, så kan du vara säker på att kaffet är så färskt och gott som möjligt.

5. Filter

Stoppa ner filtret i filterhållaren och skölj igenom det med lite vatten. Dels får du bort eventuell papperssmak ut filtret, dessutom frigörs extra aromer när kaffet förfuktas på det här sättet.

6. Rätt kvalitet

Välj alltid kaffe på hundra procent Arabicabönor. Billigare kaffesorter kan även innehålla Robustabönor, de innehåller mer koffein men som också är rätt fräna och trista i smaken.

7. Rätt mängd

Det är såklart en smakfråga hur starkt man vill ha sitt kaffe. Men ett mycket bra riktmärke är följande: 60 gram kaffe till en liter vatten, eller 1 gram kaffe per 17 gram vatten.

Och glöm det där med ”en extra skopa för bryggaren” – det är ett missförstånd som lever kvar på grund av för dåliga bryggare: om bryggtiden är för snabb och vattenvärmen för hög dras inte tillräckligt med smak ut ur kaffet, vilket då har kompenserats med extra pulver.

8. Tid

Ungefär 4-6 minuter är den perfekta tiden för att låta kaffet dra i exempelvis en presskanna, och är också ungefär den tid som en bättre elbryggare tar för att brygga färdigt.

9. Värme

Om du brygger för hand, tänk på att för hett vatten kan dra fram bittra och obehagliga toner ur kaffet. 92-96 grader är ett bra riktmärke om du brygger för hand med exempelvis en presskanna. De flesta bra bryggare sköter däremot temperaturregleringen åt dig.

Ett bra tips är också att låta kaffet svalna något innan första sippen – då kommer smakerna fram bättre.

Andreas Grube

Den här artikeln är ett samarbete mellan Café och Da Matteo.

* * *

Läs också!

kaffe3

Den perfekta avecstunden – med en trimmad kombination

damatteo

Highland Park och da Matteo: ”Så tog vi fram det perfekta aveckaffet”

Mer om avec på Cafés specialsajt – klicka här!

Annons

Dela (0)
TweetaLaddar