Annons
Annons

”Alla drabbas av attacken, även vi som verkligen försökte slippa”

Dådet i Stockholm är så vedervärdigt att ingen kan undgå det. Jag och pappa försökte såga oss igenom det här krisläget men inte ens det gick.

Markus Thunberg
Foto IBL

En polis deltar i manifestationen på Sergels torg i Stockholm på söndagen.

Fan vad hemskt det som hände i Stockholm i fredags är. I morse gick man till jobbet som vanligt, den tysta minuten hölls och först nu känner jag att jag vill gå förbi Sergels torg och hedra de omkomna. Det är svårt med känslor, särskilt när något så här stort drabbar så många. Först missade jag helt att en lastbil dundrade fram på Drottninggatan och dödade minst fyra personer. När mobiltelefonen började plinga sågade jag lister med en gul geringssåg från DeWalt. Det är ett verktyg för proffs med ett skrikande ljud som gjorde det omöjligt att höra när min sambo ringde.

Annons

På morgonen hade vi fått nycklarna till vår första gemensamma lägenhet i Stockholms innerstad, nu stod jag och pappa i den lite för trånga och ganska mycket för dyra lägenheten för att bygga en skiljevägg så vi och sonen kunde få egna rum. Vi hade bara helgen på oss.

Hon fick ett stressat svar när vi till slut pratade, mer än en timme efter händelsen. Sedan gick det automatiskt när de närmaste betades av: mamma och syrran? En kompis gjorde en sms-tråd där vi rapporterade in att vi var ok. Safe-markering på FB.

Det förväntade är att reagera känslomässigt, prata om det med nära och sörja att vi lever i en rå värld. Men dådet i Stockholm berörde inte mig och inte pappa heller. Vi sågade vidare.

”Det verkar rätt allvarligt det här”, trevade jag och fick ett förvånat ”jaha” som svar. Jag och pappa pratar lagom mycket om känslor i vanliga fall så det här var inte alldeles enkelt. Det är lättare med sågning och vinklar och 75 centimeter och nästan antracitgrått. Så vi sågade vidare, listerna var tvungna att mätas väldigt noggrant, annars skulle de glappa och bli fula och det var många lister. Vi åkte till Fredells byggvaruhus och köpte färg och åt korv. Helt tomt. Bra med parkering, tyckte pappa.

Samtidigt som stockholmare bildade ett tåg hem från sina arbetsplatser, stöttade varandra, hjälptes åt med husrum till de som inte kunde ta sig hem köpte vi ”alldeles för dyr” plugg och nästan antracitgrå färg. Vi sa knappt något om dådet, pappa verkade lite stressad när jag tog paus i arbetet för att läsa ikapp på nyhetssajter. Och jag kände faktiskt inte något särskilt, trots att jag visste att jag borde.

”Det är inte så konstigt att du inte känner något. Du har ju svårt med känslor”, sa min sambo när jag kommit hem. Tänker att det är många som har svårt med känslor när något så här stort och förväntat drabbande händer.

När jag och pappa åkte tillbaka till byggvaruhuset för sjätte gången i helgen rapporterade radion om en minnesstund på Sergels torg. Hur människor samlades för att hedra de omkomna. Ordet ”nonsens” nämns och sedan säger vi inget, men jag tänker att de på torget nog inte har någon vägg som ska upp i alla fall.

Sent på söndagskvällen reste vi väggen och spikade i de sista listerna. Den blev jättefin och pappa satte sig i bilen längs E4:an norrut. När jag gick mot jobbet på måndagen tänkte jag att jag älskar Stockholm, älskar vår nya lägenhet och den fina väggen. Älskar hur staden vaknar, hur vattnet ligger stilla mot Djurgården och hur dimman stannar kvar under morgontimmarna. Sa det högt i huvudet när min blick mötte två flaggor på halvstång på Skeppsbron. Flaggor för de omkomna i attacken och för ett land i sorg. Först då tårades mina ögon. För att det är den kärleken som attackeras. Det är därför vi samlas och lägger blommor, det är därför vi behöver prata om det här. För att alla drabbas till slut. Nu när väggen är klar ska jag också gå ner till Sergels torg.

Mer om dådet i Stockholm från Café

Björn Werner: Det var som att alla var beredda, alla utom medierna

Linnros tänkte stoppa låt efter terrordådet

Så ger världen Stockholm sitt stöd efter attacken

Så pratar du med ditt barn om attacken i Stockholm – 6 ledord från BRIS

8 saker att tänka på innan du sprider information i sociala medier

Annons

Dela (2)
TweetaLaddar