Är Duplantis Sveriges bästa friidrottare någonsin?

Daniel STåhl, Armand Duplantis och Carolina Klüft

Efter Mondos utklassning i stavhoppsfinalen i de Olympiska spelen undersöker vi om 21-åringen redan nu är vår störste genom tiderna.

Robin Åberg  |  Publicerad 2021-08-04 14:30  |  Lästid: 3 minuter

Spännande var det såklart men såhär i efterhand var Armand Gustav Duplantis så överlägsen motståndet i stavhoppsfinalen att inte ens amerikanen Nilsens personbästa kändes som ett hot. Redan på inledningshöjden 5,55, där Mondo var ljusår över ribban, såg man att det här skulle bli en enmansshow.

Utan problem säkrade Mondo till slut guldet efter en tävling där det mest sett ut som att han satt och väntade på bussen. Tyvärr lyckades han inte förbättra sitt eget världsrekord den här gången, men han har världsrekordet redan och nu har han det stora OS-guldet. Gör det då Duplantis till Sveriges bäste friidrottare genom tiderna?

Foto: Getty

En bisarr fråga förstås, för hur jämför man olika friidrotter? Hur ska man ranka resultat från olika epoker? Och hur väger man OS-guld mot ett VM-guld?

För att det inte ska bli helt och hållet godtyckligt kommer vi här att fokusera på de saker som faktiskt visar att man är bäst, bäst när det gäller och bäst genom tiderna – världsrekord och guldmedaljer alltså. Världsrekord är helt nödvändigt för att ens kunna kalla sig bäst eftersom man då inte bara är bäst för stunden, utan bäst någonsin. Hård bedömning? Stenhård bedömning.

OS-guld räknar vi här som dubbelt VM-guld, eftersom VM (inne och ute) hålls varje år till skillnad från OS som endast körs vart fjärde och dessutom har en mycket högre status. Hårt? Stenhårt.

När det gäller epoker tar vi inte med de amatör-OS som hölls i början av 1900-talet. Trots att Sverige plockade många guld på den tiden är dagens idrottsvärld och Olympiska spel så annorlunda. Hårt? Rimligt!

Duplantis har nu alltså OS-guld och världsrekord, förra året blev han dessutom förste svensk att utses till världens bästa manliga friidrottare av Internationella friidrottsförbundet. Finns det någon som rår på det? Sverige har haft en hel del fantastiska friidrottare genom tiderna, här nedan går vi igenom de allra bästa och gör en stenhård bedömning om de kan mäta sig med Mondo.

Patrik Sjöberg, höjdhopp

Den enda höjdhoppare som tagit medalj i tre olympiska spel men inget guld. Två guldmedaljer har han däremot från VM 1987 och inomhus-VM 1985. Hade världsrekordet på 2,42 meter i ungefär ett år fram till att Kubanen Javier Sotomayor slog det i september 1988.

Bättre än Mondo? Enligt vår stenhårda bedömning är det lika i guldmedaljer, ett OS-guld mot två VM-guld. Men, eftersom inomhus-VM alltid följs av en parentes, väger Mondos OS-guld (ute) lite, lite, lite tyngre. Inte bättre än Mondo.

Carolina Klüft, sjukamp

Foto: Getty

Carro fullkomligt dominerade sjukampen fram till att hon plötsligt slutade med multigrenen som 24-åring för att istället satsa på grenar hon ansåg roligare. OS-guld, fyra VM-guld (ett inomhus i femkamp) och många magiska ögonblick men inget världsrekord.

Bättre än Mondo? Enligt Aftonbladets Mats Wennerholm är Klüft vår störste friidrottare någonsin men hon saknar världsrekordet och här är vi stenhårda. Inte bättre än Mondo.

Anders Gärderud, 3000 meter hinder

Satte världsrekord på 3000 meter hinder fyra gånger och vann OS-guld 1976 på den makalösa tiden 8.08,02, en tid som gett seger i årets OS. Gärderud hade inga VM-medaljer eftersom det inte avgjordes några VM i 3000m hinder på denna tid.

Bättre än Mondo? OS-guld mot OS-guld, världsrekord mot världsrekord. Dött lopp just nu men Mondo är ung och har chansen att gå förbi i framtiden. Lika bra som Mondo.

Daniel Ståhl, diskus

Foto: Getty

Den svenska vikingen hade sedan tidigare ett VM-guld och adderade precis ett OS-guld till sin samling. Världsrekordet på 74,08 meter blir nästa utmaning för Ståhl.

Bättre än Mondo? Nej, utan världsrekord går det inte men det kommer förhoppningsvis snart! Just nu: Inte bättre än Mondo.

Christian Olsson, tresteg

Foto: Getty

OS-guld i Aten 2004 och tre VM-guld (två inomhus). Satte inomhusvärldsrekord med 17,83 meter men nådde aldrig fram till Jonathan Edwards galna världsrekord på 18,29 innan karriären stoppades av skador.

Bättre än Mondo? Inget världsrekord och nu vet ni vad det betyder. Inte bättre än Mondo.

Är Armand Duplantis vår bäste friidrottare genom tiderna?

Enligt denna stenhårda bedömning: Nej inte den enskilt bästa. Just nu får han dela platsen överst på prispallen med Anders Gärderud. Om allt däremot går som vi alla tror och hoppas kommer Mondo vara ensam i topp efter nästa OS.

Dela på Facebook
Tweeta