Annons
Annons

Därför är bakfyllan så sjukt mycket värre när man blir gammal

Dagen efter ÄR sämre efter 30 än innan. Här är tio vetenskapliga anledningar till att du känner så.

Markus Thunberg

Ja du – det här gäller dig. Du vet att bakfyllan inte är den lätta smekningen längre, att den numera är ett monster av huvudvärk, magvärk och fucking värk i håret – att HUDEN till och med värker efter en kväll med för mycket sprit.

Annons

Kolla in Cafés härliga tv-program

Vi svenskar super, så är det. Runt var tionde snubbe har någon gång hamnat i fyllecell, enligt en undersökning tidningen Metro gjort med Yougov. Vi dricker i snitt 9 liter ren alkohol per år, men vissa dricker såklart mer, enligt Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning.

Fulla blir vi i alla fall, många av oss.

Och det är ingen överraskning att många har tagit med sig sitt sätt att dricka från ungdomen in i vuxenlivet. Men det är inte riktigt samma grej vid 21 som vid 31, eller 41. Det blir jobbigare att vara full med åren, det kostar mer. Bakfyllan sitter i längre, är kraftfullare och mer orättvis, det är vi många som kan skriva under på.

Men varför blir bakfyllan värre med åren? Här är tio jävligt vetenskapliga och förjävliga anledningar till att festkvällen – och dagen efter – är tio resor sämre efter 30 än före 25.

Du är tjockare

Trots att man tränar och väljer promenaden till jobbet är det ofrånkomligt att man samlar på sig ett par extra kilo med åren. Och fett kan som bekant inte ta upp alkohol, vilket gör att bakfyllan blir värre än tidigare. Och ju mer du dricker desto tjockare blir du.

Din magsäck och ditt hjärta är mindre

Alkohol en liten molekyl som letar sig in i alla delar av kroppen – från magen till hjärtat och huden. Men magsäcken och hjärtat krymper med åren, vilket gör att alkoholen stannar kvar i kroppen under en längre tid än tidigare. Det är därför som bakfyllan håller i sig längre, enligt Joe.ie.

Du har inte tillräckligt med vätska i kroppen

En av de största bovarna till att vi blir bakfulla är att vi är uttorkade. Alkoholen gör sitt, men det är också så att vår förmåga att lagra vatten i kroppen blir sämre med åren. Konsekvensen är att alkoholen i kroppen blir mer koncentrerad och det tar längre tid att bryta ner den.

Du är mer stressad

Det är ingen hemlighet att alkoholen stänger ute omdöme, stress och jobbiga känslor, det är därför många använder den som medicin mot det här. Och när vi blir äldre har vi mer saker att oroa oss över – men det gör också att ”fallet” när alkoholen går ur kroppen blir värre än tidigare. Allra bäst vore såklart att folk tog tag i sina problem på annat sätt än med sprit, men det ska vi väl inte hoppas på?

Det är inte lika kul att supa längre

Visst kan vissa kvällar kännas hur roliga som helst, som att du kan köra lika hårt som du gjorde för 15 år sedan. Men så är det inte, eftersom du är äldre är ditt liv mer komplext nu än tidigare. Ditt huvud är inte inställt på en kväll av supande längre eftersom du har lån, ett jobb att gå till, kanske barn och en familj att ta hänsyn till. Och det innebär att ångesten dagen efter (eller tre dagar efter) blir värre än tidigare.

Din hud tar mer stryk

När alkohol kommer in i kroppen utvidgas blodkärlen, vilket gör att vi får röd hud när vi dricker. När man blir äldre blir också hudproblemen värre – finnar, uttorkad hud och flagor är helt plötsligt inte så ovanligt.

 

Du käkar fet mat på fyllan

Burgare, pizza och pommes (och sås!) känns alltid som en god idé framåt småtimmarna. Men eftersom din lever numera kämpar för livet för att bryta den feta maten har den svårare att ta hand om alkoholen nu än tidigare. Och dricker du mycket krymper levern ännu mer, vilket gör allt ännu värre.

Ditt hjärta pallar inte längre

Eftersom alkohol ökar blodtrycket kan det leda till en ökad risk för hjärtattack med åren. Det är för att alkoholen försämrar hjärtats förmåga att pumpa blod runt i kroppen. Det gör såklart bakfyllan värre.

Du har passerat 29 år

Det finns studier som slår fast att den första chocken av den ”nya helvetiska bakfyllan” kommer vid 29 år, och sedan faller du bara rakt ner i bakfyllehelvetet.

Din kropp klarar helt enkelt inte av spriten längre

Det är simpel biologi. En bakfylla är resultatet av en attack mot din kropps organ – organ som blir tröttare och sämre med åren. Det finns helt enkelt inget annat att göra än att dricka mindre och mer sällan.

Annons

Dela (774)
TweetaLaddar