Annons
Annons

Budskapet om barn som Michael Nyqvist vill att du och regeringen ska höra

Skådespelaren Michael Nyqvist, 54, (Madagaskar, Millennium, Grabben i graven bredvid) är rösten i Unicefs nya kampanj för att värna barns rätt att säga till om sin situation.

Markus Thunberg

Kampanjen vill sätta press på regeringen att införa en instans där barn kan få sin sak prövad, så kallad klagorätt. Nu är det ofta så att barn i socialt utanförskap får sitta vid sidan av när vuxna fattar beslut om deras situation, enligt Unicef.

Annons

I en film som presenteras samtidigt berättar Nyqvist om sina upplevelser som barn när han blev bortadopterad, som han tidigare berättat om i sitt sommarprogram 2007 och i den självbiografiska boken När barnet lagt sig. Nyqvist sökte länge efter sin biologiska pappa och till slut hittade han honom. Nu vill han belysa problemen som kan uppstå för barn som de vuxna inte lyssnar på.

Gilla Cafe.se på Facebook

”Jag heter Michael Nyqvist. När jag var liten hoppades jag att någon från vuxenvärlden skulle förstå mig. 

Men istället för att prata med mig fattades beslut om mig. 

Och jag kände mig ensam och oförstådd. 

Jag fick ingen möjlighet att förändra. 

Och det gäller även många barn i dag. 

Barnen får sitta på bänken och vara åskådare i sina egna liv. 

Det är nog nu. 

Unicef vill att barnens röster ska höras. 

Till och med på en talande bänk. 

Barn måste få rätt att säga ifrån när deras rättigheter kränks. 

Lyssna på barnen i Unicefs pod röster från bänken.

Och skriv under på vårt krav till regeringen om att barn ska ha klagorätt. ”

Samtidigt har Unicef ställt ut en bänk vid en av Hötorgsskraporna i Stockholm och lanserar en poddserie där barns röster ska höras. Du kan själv skriva på uppropet och lyssna på podden här.

– Vi ser ett systemfel när socialtjänsten handlägger ärenden som rör barn. Det krävs att de ansvariga tar in barns åsikter och även skapar förutsättningar för bättre samverkan mellan socialtjänst, polis, skola, hälso- och sjukvård, säger Christina Heilborn, programchef på Unicef Sverige.

Annons

Dela (14)
Tweeta

Annons


Laddar