Annons

”Därför är Sverige världens normalaste land”

Sverige är extremt. Extremt normalt, skriver Björn Werner.

Björn Werner

Björn Werner skriver om politik – och extrapriser – för Café.

Du vet hur det är utomlands? Allt känns liksom annorlunda. Onormalt. Inte som när man går runt i Sverige, där allt är så otroligt trist och normalt. Rabatt på ICA? Normalt. Bussar som oftast går i tid? Supernormalt. Folk som klämmer en thaibuffé till lunch för 99 kronor? Så himla, himla normalt.

Annons

Det är lätt att tro att man känner så för att man är van. Men så enkelt är det inte. För Sverige skiljer sig från alla andra länder i västvärlden.

Gilla Cafe.se på Facebook

Sverige är nämligen extremt. Extremt normalt.

Ett land där allt, nästan oavsett vad, blir draget till sin spets. Som välfärden till exempel. Efter andra världskriget tyckte de flesta länder i Europa att det var en bra idé att bygga ut skola, sjukvård och omsorg ordentligt så att fler kände sig trygga, lugna och nöjda med vardagen istället för att gå och bli nazister så fort det krisade. I de flesta länder gjorde man det lite lagom mycket. I Sverige bestämde man sig för att gå all in och byggde på 30 år ut den mest omfattande offentliga  sektorn i hela västvärlden. Extremt normalt!

Sen började många länder märka att det knagglade lite med välfärden. Det blev dyrt, ineffektivt och kostade mer än det smakade, när skatterna inte rasslade in i samma tempo som förr. Då började man fila på andra lösningar för att göra det mer effektivt och billigt. Som att privatisera och börja driva välfärden med vinsttänkande. I de flesta länder gjorde man det lite lagom mycket. I Sverige bestämde man sig för att gå all in och sålde ut och privatiserade så mycket att Sverige nu är det enda landet i världen med att tillåta vinstdrivande aktiebolag i grundskolor och gymnasier. Extremt normalt!

Ett annat exempel på Sveriges extrema normalitet är drogpolitiken. I takt med att fler och fler droger blev tillgängliga för fler och fler människor under 60-talet ansåg de flesta länder i Europa att droger är farliga och att staten i varje fall inte ska uppmuntra folk att testa dem. Så man kriminaliserade knark lite lagom mycket. I Sverige bestämde man sig för att gå all in och göra det mer olagligt att ta kokain än att begå övergrepp. Extremt normalt!

Och såhär fortsätter det på i stort sett varje stort politiskt område. Allt är normalt, men extra normalt. Vi genomför EU-lagstiftning mycket mer ihärdigt än andra länder. Invandringen är högst på kontinenten. Jämställdheten är mest jämställd.

I Sverige bestämde man sig för att gå all in och göra det mer olagligt att ta kokain än att begå övergrepp

Det hela beror på en perfekt storm av en befolkning som verkligen tror på att staten gör det bästa för oss, politiker som är helt övertygade om att forskare och utredare alltid går att lita på och en byråkrati som alltid är beredd att kavla upp ärmarna och genomföra vad helst som beslutas däruppe på toppen. Ett fascinerande socialt experiment som du är en del av oavsett du vill det eller inte.

Så, den där känslan du har när du funderar över om du ändå borde passa på att testa sockerfri ketchup nu när det är på erbjudande, är inte så otroligt in i märgen tråkig utan anledning.

Det är för att du är i Sverige. Det normalaste landet på jorden.

Björn Werner är statsvetare och skriver om politik för Café.

 

Läs mer av Björn Werner

”Demokrati spelar faktiskt en jävla stor roll”

”Sluta kalla SD-väljarna för faktaresistenta”

”Svenskarna skulle aldrig klara av ett dåd som det i Berlin”

”H&M, Åhléns och andra PK-företag har fattat vad det handlar om”

”Södermalmshipsters är ingen elit”

”Det är inte läge att kasta sten, då är du också Donald Trump”

Annons

Dela (51)
Tweeta

Annons


Laddar