Annons

Därför styrs världen av män med medelmåttiga betyg

Vad har Markus ”Notch” Persson, Zlatan Ibrahimovic och George W Bush gemensamt? Nej, det är inte bara en fyrkantig kärlek till vapen. Ingen av dem var särskilt bra i skolan.

Markus Thunberg
Därför styrs världen av män med medelmåttiga betyg

Världen styrs av människor med halvbra betyg, personer som hoppat av skolan och personer som hade huvudet i armhålan på lektionerna.

Det är klart att höga betyg och kunskaper från skolan är viktiga i livet. Men USA:s förra president George W Bush lyckades sätta huvudet på spiken, när han talade inför en avgångsklass.

Annons

– Till er som tar studenten i eftermiddag med höga betyg säger jag: Bra gjort! Och till er med C:n i betyg vill jag säga: Ni kan också bli president, sa han enligt amerikanska sajten Elite Daily.

calle

Bush gjorde sig lustig över sina egna betyg, men samtidigt slog han fast att de där åren i skolan inte avgör resten av ens liv. Sveriges prins Daniel hade 3,07 i avgångsbetyg och några av Sveriges mest framstående politiker har också kämpat i motvind i plugget och gått ut med betyg en bra bit från toppskiktet.

• Statsminister Stefan Löfven hade 3,7  i snittbetyg på den 5-gradiga skalan.

• Förre statsministern Fredrik Reinfeldt hade 3,6.

• Förre finansministern Anders Borg hade etta i matte men läste upp betygen till 3,8

• Förre statsministern Göran Persson hade 3,7.

• Förre statsministern Carl Bildt gick ut med 3,9.

• Förre finansministern Bosse Ringholm hoppade av skolan när han blev underkänd i matte och engelska.

En annan som hoppade av skolan är Spotifys grundare Daniel Ek, som lämnade universitetet efter åtta veckor. Ikeas Ingvar Kamprad och Markus ”Notch” Persson gick aldrig vidare efter gymnasiet. I USA har de sällskap av bland andra Facebooks Mark Zuckerberg som hoppade av skolan – samma väg som Apples Steve Jobs och Microsofts Bill Gates valde. Virgins Richard Branson hoppade av skolan redan som 15-åring.

Och så Zlatan Ibrahimovic så klart. Efter att ha gått ut högstadiet med femma i idrott och bild, fyror i engelska, kemi och teknik och treor och tvåor i resten hoppade Zlatan av gymnasiet och satsade på fotbollen. Till DN kommenterade han betygen:

– Jag såg mina betyg förra veckan. Jag hade höga betyg, bra betyg! Jag hade en del femmor, en del fyror, en del tvåor. Inga ettor i alla fall. Hur jag fick dom, det spelar ingen roll. Nej då, jag hade höga betyg! Det var viktigt!

Sigge_Eklund-430x390

Sigge ”4,9” Eklund.

Så varför lyckas dessa människor så bra, trots sina medelmåttiga betyg?

  1. Vem som anses intelligent är olika från person till person och framgång i skolans ämnen är ett synnerligen dåligt sätt att mäta intelligens.
  2. Hur bra man är i skolan beror till stor del på hur bra man är på att lösa de uppgifter skolan ger en. Det säger väldigt lite om hur framgångsrik någon kommer vara i den verkliga världen.
  3. En persons sätt att vara, personens erfarenheter och kontaktnät avgör vilken väg hen kommer ta i livet.
  4. Framgång kräver passion, viljestyrka, social kompetens och förmågan att lära från sina misstag.

Det är därför så många medelmåttiga studenter styr världen, de vet hur det är att kämpa för någonting.

Eller som Sigge Eklund svarar på frågan ”Vad vet du i dag som du önskar att du visste när du var 15?”:

– Att jag aldrig skulle komma att använda mina betyg. Det hade ju varit väldigt bra att veta. Jag hade 4,9 i onödan, eftersom jag aldrig kom att använda dem.

Eller som Neil deGrasse Tyson, världens mest kända astrofysiker, säger:

– När du slutar skolan blir dina betyg helt irrelevanta på en gång. Verkligen direkt. I verkliga livet kommer ingen fråga efter dina betyg. Om ett betyg betyder någonting över huvud taget är det i så fall var du var just då, men betygen säger absolut ingenting om hur du kommer vara resten av ditt liv.

Så ingen anledning att gråta över medelmåttiga betyg med andra ord. Livet är en berg och dalbana och det är vad man lär sig efter skolan som spelar roll.

Gilla oss gärna!

Gilla Cafe.se på Facebook
Annons

Dela (192)
Tweeta

Annons


Laddar