Annons

Därför svettas vissa mer än andra – det är inte som du tror

Att otränat folk med högre fettprocent svettas mer än andra är faktiskt inte riktigt sant, enligt en publicerad amerikansk studie.

Markus Thunberg

svett

Alexander Skarsgård och en av muskelmännen från Sparta i 300. Foto Shutterstock

Hur i hela friden är det möjligt att snubben på gymmet, som gör exakt samma övningar, är fullkomligt dränkt i svett när du själv knappt har en droppe i pannan? Ett vanligt antagande är att det har att göra med fettprocenten i kroppen och att högre fettprocent gör att man svettas mer. Alltså, desto ”fettigare” du är desto mer svettas du.

Annons

Nu har en amerikansk studie som publiceras i Journal of Applied Physiology försökt pröva det påståendet och kommit fram till att just fettprocenten bara är en liten del av sanningen bakom varför vissa svettas mer än andra. Ens vikt är mycket viktigare.

Gilla Cafe.se på Facebook

I tidigare studier har man mätt kroppsfett och kondition/syreupptagningsförmåga och kommit fram till ett samband mellan dessa och mängden svett. Ett problem är dock att personer med hög fettprocent ofta väger mer än folk med låg procent – är det då kroppsfettets isolerande egenskaper eller bara det faktum att vissa personer måste kånka runt på en större kropp som ligger bakom?

För att reda ut detta satte forskarna 28 personer med olika kroppsformer på träningscyklar och mätte deras kroppstemperatur under 60 minuter.

De kom fram till att fettprocenten endast utgjorde 2,3 procent av skillnaden i temperatur mellan försökspersonerna. Något som indikerar att två personer med samma vikt som trampar lika snabbt kommer bli lika varma – även om den ena är lång och smal och den andra är kort och tjock. Det samma gällde för svettning, där fettprocenten endast låg bakom 1,3 av skillnaden hos försökspersonerna.

Alltså: Hur mycket du, eller gymgrannen, svettas kan alltså bero på hur mycket fett ni har. Men det har alltså inte med själva fettets isoleringsförmåga att göra – utan mer att göra med hur stor kropp ni har. Större kropp kräver mer ansträngning och därför svettas den personen mer.

Det samma gäller för syreupptagningsförmåga, som endast stod för 4 procent av försökspersonernas skillnad i mängd svett. Det har i sin tur att göra med att en person med Marcus Hellner-liknande förmåga att skicka syre till musklerna såklart kommer att cykla snabbare om han ombeds att trampa på i 50-60 procent av hans maxförmåga än en person med vanlig syreupptagningsförmåga. Därför kommer Marcus Hellner svettas typ lika mycket på 60 procent som till otränad person med samma vikt. Men det är för att han cyklar snabbare – inte på grund av syreupptagningsförmågan på något sätt.

Slutsatsen blir därför att fettprocenten eller hur tränad man är sällan är avgörande för hur mycket man svettas.

Annons

Dela (54)
Tweeta

Annons


Laddar