Annons

Det är inte direkt kul att vara kille just nu

Vi måste uppenbarligen prata mer om männen som begår alla dessa övergrepp mot kvinnor, skriver Cafés Markus Thunberg. 

Markus Thunberg
Foto IBL
Det är inte direkt kul att vara kille just nu

När hela ens flöde är fullt av hashtag metoo, vittnesmål om killars övergrepp och fördömanden av den manskultur som fått härja på förskolor, i klassrum, på fester och i yrkeslivet är det inte direkt kul att vara kille.

Annons

Den här gången började det med avslöjandena om Hollywoodproducenten Harvey Weinstein och den armada av kända skådespelare som vittnade om hans vidrigheter och decennier av sexuella trakasserier och övergrepp. Amerikaner som Matt Damon och Barack Obama har sedan dess gått ut med sina sågningar av Weinsteins handlingar.

Gilla Cafe.se på Facebook

”Det finns ingen ursäkt för sexuella övergrepp och trakasserier – det spelar ingen roll vem du är eller vilket yrke du har”, skrev Leonardo Dicaprio nyligen på Facebook.

Men att vi skyller den här jobbiga känslan av att vara kille just nu på själva Hollywood är fegt, eftersom hashtaggen #metoo ännu en gång bevisar att problemet är lika stort här i verkligheten som någon annanstans.

Det görs återigen tydligt att alla män är skyldiga – och fortsätter vara skyldiga – till att det kladdas på kvinnor, att män går över gränsen, utnyttjar kvinnor, våldtar och mördar kvinnor. Det är inte direkt kul att vi är skyldiga till att kvinnor mår dåligt på grund av vad vi gör och genom att vi står bredvid och tittar på utan att säga något.

Nä, det är inte så himla kul att det enda man kan göra är att be om ursäkt för det man själv och andra män gjort och gör.

Det är såklart ingenting mot hur det är att vara flicka och kvinna. Såklart. Därför är det alla dessa döttrar, systrar, flickvänner, fruar och mammor som vågar berätta om övergreppen och trakasserierna som måste stöttas och lyssnas på.

Varför pratar inte män om vad de gjort?

Ett förslag som kommit de senaste dagarna känns bättre än många andra. ”Varför pratar inte män om vad de gjort? Det vore fan revolutionerande på riktigt. Bakom varje metoo-inlägg finns en förövare – var är deras hashtag?”, skriver Hanna Gimstedt här.

För att manshashtagen, och det finns redan flera under #itwasme, #ihave och #ididit, ska ha en sportkeps krävs det att män som andra män ser upp till vågar berätta om när de gick över gränsen eller inte gjorde ett jota, om när de gav en kvinna ett minne att bära livet ut. Det krävs att några vågar vara först. HÄR finns det verkligen en uppgift för män med mod och anseende att göra något verkligt viktigt för kvinnors rättigheter, för jämställdhet och feminism.

Att erkänna fel är inte heller vara så värst kul för oss killar men kan kanske göra tillvaron aningen mindre o-kul för alla dessa utsatta kvinnor.

Musse Hasselvall är först ut, så här skriver han på Facebook.

”I have.

Hon var den första kvinnan jag flyttade ihop med. Vi stod i köket och lagade mat. Plötsligt säger hon: ”Jag vill inte att du tafsar på mig”. Minns inte idag exakt vad jag hade gjort men tafsa var exakt vad jag gjorde. Minns dock tydligt min egen reaktion: ”Vad menar du? Vi är ju ihop…”. Jag kände mig kränkt. Kränkt för att min flickvän hade sagt ifrån när jag egentligen hade kränkt henne.

Det är mitt första minne av min egen mansgrisighet. Jag var i 27-årsåldern så med andra ord var det sent i livet. Tyvärr var det inte mitt första övertramp och det blev långt ifrån mitt sista.”

Café ringde upp Musse och frågade mer om hans text och vad han vill åstadkomma med den >

Vem tar upp stafettpinnen?

 

Mer om Weinstein-skandalen från Café:

Bråk om vem som faktiskt startade rörelsen Me Too

John Oliver: ”Hyckleri att utesluta Weinstein men prisa Casey Affleck”

Big Bang Theory-stjärnan får stenhård kritik efter Weinstein-text

Hon startade kampanjen #metoo – nu öppnar hundratusentals upp om övergrepp

Carrie Fisher skickade tunga till stjärnproducent som överföll hennes vän 

Annons

Dela (917)
Tweeta

Annons


Laddar