Cafe.se https://www.cafe.se Cafe.se – Bästa läsningen • Snyggaste modet Mon, 23 Jul 2018 12:15:00 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.7.4 https://files.cafe.se/uploads/2017/04/cropped-cafe-favicon-150x150.jpg Cafe.se https://www.cafe.se 32 32 Att gå på konsert är bättre träning än träning-träning https://www.cafe.se/att-ga-pa-konsert-ar-battre-traning-an-traning-traning/ https://www.cafe.se/att-ga-pa-konsert-ar-battre-traning-an-traning-traning/#respond Mon, 23 Jul 2018 10:59:42 +0000 https://www.cafe.se/?p=142090

Visst, man köper att gå på en hardcorespelning och vara en del av de första publikradernas intensitetsnivå bränner en sjujäkla massa kalorier. Men att en Bruno Mars-spelning på Roskilde skulle motsvara ett tvåtimmars spinningpass? Get out of here.

Men så, så är det. Under årets Roskildefestival genomförde studenter från Danmarks Tekniska Universitet en studie som visar att du förbränner kalorier i paritet med ett riktigt hårt spinningpass, skriver Gaffa.

20 festivalbesökare utrustades med pulsmästare medan de gick på konserter på Roskildes största scen. Och dansen, hoppen och andra kaloriförbrännande rörelser visade sig vara rena rama träningspasset. Kanske inte helt överraskande skiljer sig dock kaloriförbränningen från konsert till konsert.

Under Bruno Mars gig brände de pulsmätareutrustade festivalbesökarna 1 060 kalorier – vilket motsvarar närmare ett spinningpass på två timmar. Under den välbesökta Eminem-spelningen brände man i genomsnitt 871 kalorier, och på den danska artisten Saveus brändes, i jämförelse, blygsamma 509.

Dessutom ska man ha med sig att gå på konsert också liknar intervallträning (som ofta kallas för den mest effektiva träningsformen) – en välbalanserad setlist är ju trots allt inte bara röj-röj, utan innehåller block av artistens något lugnare alster också.

Kanonrön för oss som gillar att gå på konsert alltså. Nu väntar vi bara på studien som tar avstamp i kaloriförbränningen under en Refused-konsert.

]]>
https://www.cafe.se/att-ga-pa-konsert-ar-battre-traning-an-traning-traning/feed/ 0
Bevisat igen: Kontorslandskap är en dålig lösning https://www.cafe.se/bevisat-igen-kontorslandskap-ar-en-dalig-losning/ https://www.cafe.se/bevisat-igen-kontorslandskap-ar-en-dalig-losning/#respond Fri, 20 Jul 2018 12:16:29 +0000 https://www.cafe.se/?p=142080

En ny, stor undersökning som beställts av Harvard Business School visar att det som trotts vara till fördel med kontorslandskap faktiskt kan vara dess nackdel.

Forskarna Ethan Bernsteins och Stephen Turbans rön visar nu att kommunikationen faktiskt blir sämre av öppna kontor, jämfört med egna rum.

Undersökningen gjordes på två stora företag, där man gick över från egna kontor till öppna kontorslandskap. På det ena bytte man till en enda stor lokal, och på det andra till några stora rum. Utan skärmar eller avgränsare på båda ställena.

Man försåg personalen med teknisk utrustning som kunde mäta och registrera vilka de tittade på och huruvida de pratade eller lyssnade. Man undersökte även chatt- och mejlkonversationer – dock bara om de förekom och inte exakt vad som skrevs.

På båda företagen gjorde man samma tester före och efter bytet till kontorslandskap, och när man jämförde resultaten kunde man bland annat se att kommunikationen ansikte mot ansikte minskade rejält. Hela 70 procent mindre pratade man, på de båda företagen, efter flytten. Mejl- och chattkommunikation ökade med samma grad.

En vanlig anledning till att byta till öppna kontorslandskap är att öka kommunikationen och förenkla interaktioner mellan medarbetare – men undersökningen visar alltså att resultatet blir det omvända. Hur kommer det sig?

En av forskarnas teorier är att bristen på väggar gör att människor kommer på andra sätt att vara i fred – och då är elektronisk kommunikation det enklaste medlet.

Men det kan också vara så att vi lättare blir överstimulerade av mycket människor och rörelse omkring oss.

Vi vet idag relativt lite om hur människor kommunicerar, så studier som denna är mer än välkomna. Men vi kan nog anta att kontorets utformning ändå är viktig för hur väl vi kan arbeta, och hur vi mår. Och att anta att kontorslandskap ger bättre kommunikation går nu att ifrågasätta.

Källa: Computer Sweden 

Artikeln publicerades först på MåBra.

LÄS OCKSÅ:

Hyresgäster kan kräva pengar för att lägenheten är för varm

Värmeböljan gör oss dummare – enligt studie

Sjukvårdsyrken dominerar bland världen 10 mest stressiga jobb

]]>
https://www.cafe.se/bevisat-igen-kontorslandskap-ar-en-dalig-losning/feed/ 0
Så lyckas du i en relation om du är introvert och din partner extrovert https://www.cafe.se/sa-lyckas-du-i-en-relation-om-du-ar-introvert-och-din-partner-extrovert/ https://www.cafe.se/sa-lyckas-du-i-en-relation-om-du-ar-introvert-och-din-partner-extrovert/#respond Fri, 20 Jul 2018 10:27:15 +0000 https://www.cafe.se/?p=142070

Opposites attract sägs det, och det stämmer ju ofta att man kommit på sig själv med att inse sin partners olikheter med en själv. En festperson kan attraheras av en den stabila hemmakatten, en extremsportare av en yogi och en friluftsmänniska av en innerstadsbo som mest gillar asfalt. I många fall grundar sig olikheterna på de bakomliggande personlighetsdragen – om man är introvert eller extrovert.

Visst, spännande till en början, men det leder också till en hel del missförstånd och efter ett tag kan det bli slitningar. Därför är det är viktigt att förstå och acceptera varandras olika personligheter för att få det att funka om man är väldigt olika.

Det kommer att att bli utmaningar och konflikter ändå, men lär du dig att möta och förutse din respektives behov så kommer ni komplettera varandra och göra varandras liv rikare. Nyckeln är öppen kommunikation, acceptans och lära av misstagen.

12 knep för att lyckas med relationen

1. Kommunicera och var ärlig med dina känslor

Kanske den viktigaste faktorn till ett fungerande och lyckligt förhållande. Om du tycker det är jobbigt att din partner är social och att ni varit iväg på för mycket saker på senaste är det viktigt att du säger ifrån. ”Jag blir överstimulerad och behöver lugn och ro” är lika ok att säga som att din partner får säga ”Jag blir rastlös och behöver hitta på något.” Är man så olika är det svårt att veta intuitivt hur den andra känner, då det är viktigt att vara öppen och tydlig. Och grubbla inte på om du borde prata mer eller om hens vänner tyckte att du var en tråkig figur på festen. Om din extroverta partner gillar dig så gör säkert hens vänner det också.

2. Du är inte mindre viktig bara för att din extroverta partner gillar att hänga med andra

Du kanske föredrag lugnare häng och tidig hemgång, men din partner tackar ja till alla fester, minglar med alla och stänger festen. Alla laddar batterierna på olika sätt och det betyder inte att din partner inte vill vara med dig.

3. Säg ”Ja”

Är man introvert duckar man gärna en del sociala evenemang, men ibland är det bra att säga ”ja” också. Säg ”ja”, och häng på. Du behöver inte stanna hela natten. Tackar man hela tiden nej höjs tröskeln för vad man klarar av. Det är viktigt att utmana sig själv med nya aktiviteter, situationer och människor ibland också.

4. Men engagera dig bara i det du trivs med

Precis som det är viktigt att våga prova att gå utanför din comfort-zone, är det också viktigt att säga nej ibland. Det är mer än ok att inte hänga med på allt och att göra saker var för sig. Din partner vill inte kolla serier och du vill inte hänga med på en spelning. Fine, ju. Ni har andra saker ni tycker om att göra tillsammans.

5. Ha egna hobbies

Din partner har fullt upp med middagar, aw:s, och att hänga med kompisar. Har du inte samma behov är det lätt att du känner dig ensam och övergiven hemma, trots att du egentligen inte ens vill hänga på. Vänd känslan genom att bena ut dina hobbies och kanske ta upp något intresse du tappat eller testa något du alltid drömt om? Vad gillar du? Kanske simma, spela gitarr eller ta en fika med en vän? Och vad gör du egentligen när du är ensam hemma? Se på film, pyssla med inredningen, baka? Det är hobbies lika mycket som att spela squashturnering eller köra gokart!

6. Ta fler initiativ när det kommer till att planera dejter

Ofta är det den extroverta som kommer med förslag, men om det är du som styr upp era fler av dejter så kommer det gynna er båda. Din partner kommer bli positivt överraskad över att du vill hitta på saker och du kan samtidigt välja aktiviteter som passar dig.

7. Döm inte din extroverta partner

Det är aldrig bra för relationen att döma eller kritiserar sin partner för mycket. Fokusera istället på vad din partners extroverta kvaliteter faktiskt erbjuder dig. Extroverta öppnar ofta upp för nya erfarenheter, nya människor och får både dig att växa och er som par att växa. Du som introvert erbjuder i sin tur din aktiva partner en trygg famn och möjligheten att varva ner och reflektera.

8. Kompromissa och se upp för triggers som kan orsaka konflikter

Undvik att utsätta er och relationen för situationer som ger bränsle till konflikter. Som introvert orkar du inte med hur mycket social samvaro som helst och blir det för mycket kan du känna dig obekväm och orolig. Det kommer oundvikligen att påverka din partner, hitta vägar att slippa de här situationerna. Kanske kan du komma lite senare till festen så kan ni ha trevligt ihop resten av kvällen sen?

9. Lär er förstå varandras olika behov

Återigen, acceptans är viktigt. En introvert person behöver exempelvis mer space, egentid och tid för att avancera framåt i förhållandet. Det betyder inte att hen inte vill, och det är inte alltid så lätt för den impulsiva, extroverta partnern att förstå. Extroverta kan tolka tystnaden och initiativlösheten som misstyckande eller brist på intresse. Glöm inte att bjuda din extroverta partner på lite extra entusiasm och våga visa din tacksamhet ibland.

10. Låt din extroverta partner prata

Som introvert håller man ofta sina tankar för sig själv och delar med sig av sina åsikter när man blir tillfrågad, snarare än att själv ta initiativet till konversation. Extroverta gör tvärtom och pratar gärna och mycket – och det är viktigt att låta dem få ta den platsen. Även om det kan vara lite intensivt ibland.

11. Glöm inte att extroverta behöver egentid också

Hur extrovert man än må vara, så kan man behöver en stund för sig själv ibland. Och för den introverta som är van vid att partnern alltid är ”på” alla planer kan det lätt tolkas som att partnern tappat intresse. Vadå vill inte? Men ingen är 100 procent extrovert – glöm inte att låta din partner få vara ensam då och då.

12. Kom ihåg varför ni är ihop

Om era olikheter får er att krocka ofta, påminn er om varför ni är ihop. Vad var det ni föll för? Förmodligen var det till stor del just varandras olikheter. Och glöm inte att ge varandra odelad uppmärksamhet, bara ni två.

Källa: Bustle, Zoosk.

Artikeln publicerades först på Femina.

LÄS OCKSÅ:

Så hanterar du konflikter i relationen om du är högkänslig

Därför förlovar vissa par sig snabbare än andra

Värmeböljan gör oss dummare – enligt ny studie

9 saker som förändras när du får ditt andra barn

Män med ölmage är bättre i sängen – enligt ny studie

]]>
https://www.cafe.se/sa-lyckas-du-i-en-relation-om-du-ar-introvert-och-din-partner-extrovert/feed/ 0
Första teasertrailern till Stranger Things säsong 3 är här https://www.cafe.se/forsta-teasertrailern-till-stranger-things-sasong-3-ar-har/ https://www.cafe.se/forsta-teasertrailern-till-stranger-things-sasong-3-ar-har/#respond Fri, 20 Jul 2018 06:38:25 +0000 https://www.cafe.se/?p=142065

Stranger Things har blivit en Netflix allra största seriesuccéer. Mycket tack vare en nästan perfekt balanserad kombination av 80-talsnostalgi och The Goonies-flirtande skräckelement.

Efter att den första säsongen slog ned som en bomb för två somrar sen (ja, det är rimligt att använda uttrycket här – känslan var verkligen att serien kom bokstavligen från ingenstans) var Stranger Things-febern ett faktum. ”Har du sett Stranger Things?” var sommaren 2016:s näst vanligaste fråga efter ”Vilken level är du på i Pokémon Go?”.

Den andra säsongen av Netflix kassako kom kring Halloween förra året och nu har vi fått se de första rörliga tecknen från den tredje säsongen. I veckan lades en teasertrailer ut, där den lilla staden Hawkins har fått en egen galleria – The Starcourt mall – som tycks få en bärande roll i den nya säsongen. Karaktären Steve Harrington är dessutom tillbaka och verkar ha fått jobb på en glassbar i den nya gallerian. Härligt för Steve.

Att döma av teasertrailern kommer den tredje säsongen av Stranger Things nästa sommar. En lång och mödosam väntan alltså, men förhoppningsvis fortsätter serien att hålla sin tidigare höga kvalitet att väntan är värd det.

Mer film och serier från Café!

Joaquin Phoenix Jokern-film har fått titel och premiärdatum

Nya trailern till Queen-filmen är riktigt, riktigt pampig

Sons of Anarchy-spinoffen Mayans MC har fått premiärdatum – se nya trailern

Fått nog av fotboll? Här är sommarens nyheter på Netflix och HBO

Här hintar Game of Thrones-skådisen om seriens slut

Andrev Walden väljer årets 30 hetaste filmer 2018

Jokern toppar listan över de bästa filmskurkarna genom tiderna

]]>
https://www.cafe.se/forsta-teasertrailern-till-stranger-things-sasong-3-ar-har/feed/ 0
Så hanterar du konflikter i relationen om du är högkänslig https://www.cafe.se/sa-hanterar-du-konflikter-i-relationen-om-du-ar-hogkanslig/ https://www.cafe.se/sa-hanterar-du-konflikter-i-relationen-om-du-ar-hogkanslig/#respond Thu, 19 Jul 2018 11:25:06 +0000 https://www.cafe.se/?p=142049

Högkänsliga personer löper större risk än andra att bli olyckliga i sina kärleksrelationer, enligt forskning. Men det behöver inte bli så menar psykoterapeuten Elaine Aron.

Det var hon som introducerade begreppet HSP (Highly sensitive person) och hon har skrivit flera böcker som riktar sig till de som är känsligare lagda. En av hennes böcker, Den högkänsliga människan och kärleken, berör bland annat kärleksrelationer och konflikter som kan uppstå i dem.

Uppemot 20 procent av befolkningen beräknas vara högkänsliga personer, vilket inte är en diagnos utan ett personlighetsdrag. En högkänslig person tenderar att vara empatisk och eftertänksam, men tar även in mycket intryck och kan därför lätt bli överväldigad.

Precis som för alla andra så kan det uppkomma utmaningar och konflikter i ett förhållande, men de kan se något annorlunda ut i relationer där en är högkänslig och den andra personen inte är det.

– Det största problemet är att den som är känslig har ett större behov av vila och egentid, som den andra inte har. Då kan den andra ta det som ett avvisande eller känna sig övergiven, vilket kan leda till konflikter, säger Elaine Aron och fortsätter:

– Högkänsliga kan bli frustrerade av konversationer som inte är så djupa som de vill. De kan också bli irriterade på saker som den andra personen inte irriteras av, exempelvis små ljud, vanor eller liknande.

Det finns även andra skillnader som kan skapa utmaningar i ett förhållande där en är högkänslig och en annan inte är det.

– Den så kallade volymen är lägre hos en högkänslig person. Vi tenderar att antyda saker, vi frågar mjukt. En person som inte är högkänslig har mycket högre volym och det kan bli överstimulerade för en högkänslig person, vilket kan göra att han eller hon inte kan tänka klart och då backar i en konflikt, säger Elaine Aron.

Dessutom kan partnerns syn på känslighet påverka relationen. Om den som inte är känslig ser ner på personlighetsdraget är det svårt att stötta varandra och vara jämlika i relationen.

Så hanterar du konflikter i förhållandet

Men att en person i ett förhållande är högkänslig betyder inte automatiskt att relationen kommer präglas av konflikter.

– Det finns många saker som gör att ett förhållande mellan två personer med två olika drag fungerar bra. Exempelvis så kan en person göra något som den andra inte är bra på och vice versa. Högkänsliga personer kan ofta ta bra beslut och vara mer eftertänksamma gällande framtiden, säger Elaine Aron.

För att få en fungerande relation tipsar Elaine Aron alla att lära sig det hon kallar för reglerna för god konflikthantering.

– Reglerna är ganska simpla; nummer ett är att ni ska hålla er till ämnet. Nummer två är att ni inte ska sätta etiketter eller diagnosticera varandra, till exempel ”du är precis som din mamma”. Nummer tre är att ta pauser när du är överväldigad. Om din puls är över 100 så kommer allt du säger vara något du önskar att du inte sagt. Ni kan komma överens om att komma tillbaka om en timme eller nästa dag, säger Elaine Aron och fortsätter:

– Om ni följer de här reglerna så kommer konflikter vara mycket enklare att lösa. Och högkänsliga personer borde veta de här reglerna för det kommer göra konflikterna mindre traumatiska för dem.

Ett bråk kan nämligen upplevas väldigt olika av två olika parter, menar Elaine Aron. Den som inte är högkänslig kan titta tillbaka och tänka ”jaja, vi bråkade, det är normalt”, medan den högkänsliga å sin sida kan komma ihåg alla ord som sades och vara sårad av dem.

Det är även viktigt för båda parter att kunna kompromissa och mötas i en relation. En fallgrop är att som högkänslig använda sitt personlighetsdrag som en ursäkt för att få sin vilja igenom.

– Vi måste tänka på andra människor runtomkring oss och ibland uppoffra det faktum att vi lätt blir överstimulerade för att göra något som den andra vill göra, säger Elaine Aron.

Artikeln publicerades först på Femina.

Gilla Cafe.se på Facebook

LÄS OCKSÅ:

Därför förlovar vissa par sig snabbare än andra

Värmeböljan gör oss dummare – enligt ny studie

9 saker som förändras när du får ditt andra barn

Män med ölmage är bättre i sängen – enligt ny studie

]]>
https://www.cafe.se/sa-hanterar-du-konflikter-i-relationen-om-du-ar-hogkanslig/feed/ 0
Joaquin Phoenix nya Jokern-film har fått titel och premiärdatum https://www.cafe.se/joaquin-phoenix-nya-jokern-film-har-fatt-titel-och-premiardatum/ https://www.cafe.se/joaquin-phoenix-nya-jokern-film-har-fatt-titel-och-premiardatum/#respond Thu, 19 Jul 2018 09:59:19 +0000 https://www.cafe.se/?p=142051

Alla minns Heath Ledgers ikoniska tolkning av Jokern i The dark knight och senast att tolka den obehagliga skurken var Jared Leto i den halvsågade Suicide squad. Förra veckan blev det klart att den trefaldigt Oscarsnominerade Joaquin Phoenix är nästa storskådis att få spendera ansenlig mängd tid i sminklogen för att bli Jokern.

Regisserar gör Baksmällan-regissören Todd Phillips och enligt NME står Martin Scorcese listad som exekutiv producent.

Warner Bros. bekräftade att filmen har fått grönt ljus, och det handlar om en fristående Joker-film, där karaktärens ursprung ska stå i fokus, skriver Hollywood Reporter. Budgeten – 55 miljoner dollar – är betydligt  lägre än en traditionell blockbuster-produktion och filmens tonalitet sägs bli mer åt det mörkare och experimentella hållet än tidigare Joker-installationer i DC Comics-universumet. Lovande ju, för oss som gillade Ledgers Jokern-tolkning i The dark knight.

Nu har fler detaljer kring den kommande Jokern-filmen blivit kända. Förutom att man nöjer sig med den koncisa filmtitlen Joker och att premiärdatumet blir den 4 oktober 2019, visar det sig att det är Joaquin Phoenix som legat bakom idén till en karaktärsdriven lågbudgetfilm om en skurk i DC-universumet.

”För tre eller fyra år sen ringde jag min agent och sa ”Varför kan de inte bara ta en av dessa karaktärer och göra en lågbudgetfilm, en film men också en karaktärsstudie, och varför inte ta en av skurkarna?”. Och jag tänkte ”Du kan inte ta Jokern, för du vet, man kan bara inte göra den karaktären, det är redan gjort”, berättade Phoenix för Collider.

Men när saker hettade till tyckte ändå Phoenix att det var en kanonidé att göra filmen om just Jokern, en skurk med komiska element. Phoenix tycker också att valet av regissör är utmärkt.

”Han verkar ha en väldigt intressant förståelse för  den här världen och vad han vill säga”, säger han om Todd Phillips och fortsätter.

”Det är något väldigt lockande med det och att jobba med honom i det här projektet”.

Heath Ledger som Jokern i The dark knight (2008).

Jack Nicholson som Jokern i Batman (1989).

Jared Leto som Jokern i Suicide squad (2016).

Mer film och serier från Café!

Nya trailern till Queen-filmen är riktigt, riktigt pampig

Sons of Anarchy-spinoffen Mayans MC har fått premiärdatum – se nya trailern

Fått nog av fotboll? Här är sommarens nyheter på Netflix och HBO

Här hintar Game of Thrones-skådisen om seriens slut

Andrev Walden väljer årets 30 hetaste filmer 2018

Jokern toppar listan över de bästa filmskurkarna genom tiderna

]]>
https://www.cafe.se/joaquin-phoenix-nya-jokern-film-har-fatt-titel-och-premiardatum/feed/ 0
Hyresgäster kan kräva pengar för att lägenheten är för varm https://www.cafe.se/hyresgaster-kan-krava-pengar-for-att-lagenheten-ar-for-varm/ https://www.cafe.se/hyresgaster-kan-krava-pengar-for-att-lagenheten-ar-for-varm/#respond Thu, 19 Jul 2018 08:49:52 +0000 https://www.cafe.se/?p=142043

Vi är många som just nu upplever en väldigt varm inomhustemperatur i denna härliga, men närmast absurda, värmebölja. Att sova är inte det enklaste om man inte har en lägenhet som håller kylan eller ett egetinstallerat AC-system.

Att hyresgäster kan få ekonomisk kompensation om hyreslägenheten är för kall är känt sen tidigare. Men samma kompensationsmöjlighet gäller även för värme, menar Mikael Renqvist som är jurist för Hyresgästföreningen.

– Det skulle man kunna få om lägenhetens temperatur överstiger 26 grader under en långvarig period, säger Mikael Renqvist till Dagens Nyheter.

Folkhälsomyndigheten menar att det är direkt ohälsosamt vistas i en miljö där inomhustemperaturen överstiger 26 grader under en länge period. Det är också den rekommendationen som hyreslagens regler grundar sig på – en hyresgäst ska inte behöva stå ut med en inomhustemperatur som överstiger 26 grader under längre period.

Vad ”långvarig period” exakt innebär är dock något luddigt. Mikael Renqvist menar att man först får ta rådande omständigheter i beaktning. Om värmen beror på en extremt varm utomhustemperatur, en period som vi befinner oss i nu, måste man ta hänsyn till det och således gäller en något längre period än annars. Beror dock den höga inomhustemperaturen på felaktig installation av värmesystem eller liknande kan ”långvarig period” betyda en eller två dagar.

Hyresvärden är ansvarig för att se till att de gjort så mycket de kan för att förhindra och lindra en hög inomhustemperatur. Till exempel bör det finnas persienner i hyreslägenheten. Men hur länge ska man behöva stå ut om värmen överstiger 26 grader, trots att hyresvärden gjort vad de kunnat för att hålla lägenhetenstemperaturen så låg som möjligt?

– Det jag kan säga är att det finns grund för att pröva saken, sen måste en domstol besluta. Men efter tre veckor skulle man absolut kunna ta en sådan sak vidare, säger Renqvist till DN.

Men det är inte bara att casha ut en eventuell ekonomisk kompensation – hyresgästen har en skyldighet att meddela hyresvärden om temperaturen överstiger en rimlig gräns. Det sker dessutom alltid en bedömning från fall till fall, tycker man att man lidit av för hög inomhustemperatur under en längre tid är tipset att ta kontakt med en jurist, menar Renqvist.

]]>
https://www.cafe.se/hyresgaster-kan-krava-pengar-for-att-lagenheten-ar-for-varm/feed/ 0
Manny Pacquiao vill få stryk igen – utmanar Floyd Mayweather på returmatch https://www.cafe.se/manny-pacquiao-vill-fa-stryk-igen-utmanar-floyd-mayweather-pa-returmatch/ https://www.cafe.se/manny-pacquiao-vill-fa-stryk-igen-utmanar-floyd-mayweather-pa-returmatch/#respond Wed, 18 Jul 2018 10:43:23 +0000 https://www.cafe.se/?p=142022

Lite mer än tre år har gått sen Manny Pacquiao och Floyd Mayweather Jr. gjorde upp i Las Vegas i vad som kommit att kallas för ”århundradets fajt”. Mayweather vann då, och den pensionerade boxningsstjärnan är alltjämt fortfarande obesegrad.

Efter att filippinaren Pacquiao i söndags tagit sin 60:e proffsvinst genom att knocka argentinaren Lucas Matthysse i en match om WBA-bältet i weltervikt fick han frågan om det är inte dags för ett returmöte mot boxningsvärldens största levande person.

”Mayweather? Om han bestämmer sig för att börja boxa igen är det dags att vi möts igen”, sa han till reportrarna på plats efter vinsten.

”Jag har bältet så det är upp till honom. Om han vill komma tillbaka till boxningen tar vi en andra match”.

Mayweather la officiellt ner sin boxningskarriär i september 2015. Han gjorde dock en kort comeback när han tog en superuppmärksammad seger mot UFC-stjärnan Conor McGregor förra året. Mayweather har därefter sagt att han är sugen på att gå en returmatch – fast då på McGregors hemmaplan i UFC.

Fajten mellan Manny Pacquiao och Floyd ”Money” Mayweather kritiserades 2015 för att komma något för sent. Det hade trots allt pratats om matchen sedan 2009. Men nu då, hur känner man inför en 39-årig Pacquiao och en 41-årig Mayweather i ringen?

Tja, pengar lär fajten dra in. ”Århundradets fajt” 2015 slog alla tiders pay-per-view-rekord. Förmodligen finns det väldigt goda ekonomiska incitament för de båda att gå en returmatch.

]]>
https://www.cafe.se/manny-pacquiao-vill-fa-stryk-igen-utmanar-floyd-mayweather-pa-returmatch/feed/ 0
Wu-Tang Clan firar sitt debutalbum med två spelningar i Sydneys operahus https://www.cafe.se/wu-tang-clan-firar-sitt-debutalbum-med-tva-spelningar-i-sydneys-operahus/ https://www.cafe.se/wu-tang-clan-firar-sitt-debutalbum-med-tva-spelningar-i-sydneys-operahus/#respond Wed, 18 Jul 2018 08:48:17 +0000 https://www.cafe.se/?p=142012

Hur firar man att sitt debutalbum fyller 25 år? Jo, man spelar givetvis albumet med originaluppsättningen (minus Ol’ Dirty Bastard som dog 2004) från pärm till pärm under två konserter i Sydneys operahus. Det är precis vad RZA, GZA, Method Man, Ghostface Killah, Raekwon, U-God, Masta Killa och Inspectah Deck i det legendariska hiphopkollektivet Wu-Tang Clan kommer att göra den 8 och 9 december i år.

Enter the Wu-Tang (36 chambers) släpptes 9 november 1993 och anses vara ett av de viktigaste, mest banbrytande, hiphopalbumen under 1990-talet. Albumet kickstartade inte bara Wu-Tangs karriär, det gav även skjuts till GZA, RZA, Raekwon, Method Man och Ol’ Dirty Bastard solokarriärer.

Wu-Tang kommer även att genomföra flera jubileumsspelningar i USA under hösten.

LÄS OCKSÅ:

Nya trailern till Queen-filmen är riktigt, riktigt pampig

Sacha Baron Cohen är tillbaka och han är mer kontroversiell än någonsin

10 bästa gitarrskivorna 2018 (än så länge)

]]>
https://www.cafe.se/wu-tang-clan-firar-sitt-debutalbum-med-tva-spelningar-i-sydneys-operahus/feed/ 0
Nya trailern till Queen-filmen är riktigt, riktigt pampig https://www.cafe.se/nya-trailern-till-queen-filmen-ar-riktigt-riktigt-pampig/ https://www.cafe.se/nya-trailern-till-queen-filmen-ar-riktigt-riktigt-pampig/#respond Wed, 18 Jul 2018 07:00:57 +0000 https://www.cafe.se/?p=142004

I 13 långa år har det pratats om att en film om det legendariska rockbandet Queen ska bli verklighet, men det var inte förrän förra sommaren som Queen-gitarristen Brian May bekräftade att inspelningen var ett faktum. I maj släpptes en första teaser-trailer till Queen-filmen Bohemian Rhapsody som lovade gott. Nu har vi äntligen fått den första riktiga trailern – som lovar ännu godare.

Det har varit mycket snack kring filmen, som har premiär den 2 november 2018, och speciellt om huvudrollsinnehavaren Rami Maleks likhet med det porträtterade originalet Freddy Mercury. Tidigare var Sacha Baron Cohen (som nu är aktuell med kontroversiella Who is America?) tilltänkt att spela Mercury, men han hoppade av på grund av ”kreativa meningsskiljaktigheter”.

I en intervju med Cinemacon har Rami Malek sagt att han först såg på rollen som en möjlighet att göra något riktigt stort i karriären, men att han minuterna efter att han tackat ja kommit på att det lika gärna kan bli en karriärdödare.

”Jag skojar inte. Om man inte gör det här rätt så blir det problem. Han [Freddie Mercury] är utan tvekan en av de största artisterna som någonsin existerat.”

Filmen kommer att handla om bandets tidiga år och leda fram till det historiska framträdandet på Live Aid 1985. Den nya trailern är pampigt flådig och speglar bandets musik utmärkt.

Vi gissar på att ni är lika taggade på Bohemian Rhapsody som vi är.

Se den nya trailern till Bohemian Rhapsody här!

Mer film och serier från Café!

Joaquin Phoenix Jokern-film har fått titel och premiärdatum

Fått nog av fotboll? Här är sommarens nyheter på Netflix och HBO

Andrev Walden väljer årets 30 hetaste filmer 2018

]]>
https://www.cafe.se/nya-trailern-till-queen-filmen-ar-riktigt-riktigt-pampig/feed/ 0
Därför förlovar sig vissa par snabbare än andra https://www.cafe.se/darfor-forlovar-sig-vissa-par-snabbare-an-andra/ https://www.cafe.se/darfor-forlovar-sig-vissa-par-snabbare-an-andra/#respond Tue, 17 Jul 2018 20:50:14 +0000 https://www.cafe.se/?p=141998

De flesta av oss vanliga dödliga väntar i genomsnitt 3.2 år innan vi börjar att tänka på förlovning och giftermål i en relation, och många är runt 30 när de friar till sin partner. I kändisvärlden ser det dock annorlunda ut. Justin Bieber och Hailey Baldwin förlovade sig till exempel nyligen efter att ha dejtat i ett par veckor, och ett svenskt exempel på tidig kändisförlovning är Djurgårdens nyförvärv Erik Johansson och tv-profilen Carina Berg.

Sådana saker händer såklart inte bara i kändisvärlden, men enligt flera experter är det inte särskilt förvånande att det är vanligt med blixtförlovningar i just kändiskretsar.

– Att gifta sig är det mest kraftfulla formella sättet att uttrycka kärlek och känslor för varandra. Det är ofta ett sätt att stärka känslor både offentligt och privat och skapa en stabilitet i ett liv som kan kännas väldigt instabilt, säger Joshua Klapow, psykolog, till Bustle.

– Många kändisar kämpar med en vardag som innebär ett oregelbundet schema och att bli konstant granskade. Den här komplicerade livsstilen gör att många krampaktigt håller fast vid allt som gör att de känner sig grundade. På det sättet är det logiskt varför vissa väljer att gifta sig så snabbt eftersom det gör att de får någon sorts stabilitet i deras ofta kaotiska liv, säger Caleb Backe, hälsoexpert.

Få studier har gjorts i ämnet, men 2014 undersökte forskare varför personer inom det militära förlovar och gifter sig i större utsträckning än andra, och att de även är yngre än genomsnittet när de väl gör det. Resultatet visade att militärpersonalen gifte sig tidigt på grund av de känslomässiga och ekonomiska fördelarna – mycket på grund av att de i sitt yrke ofta fick stå ut med intensiv stress och en instabil tillvaro, ta stora risker och att de ofta befinner sig på resande fot, långt från sin familj.

Inte helt olikt från hur många kändisar har det, med andra ord.

– Militära par vet att det finns en stor risk att de inte kommer att få se sin partner på långa perioder, och så är det även för många kändisar. Resorna, separationerna och osäkerheten som kommer med ett kändisliv kan göra att unga celebriteter som känner starkt för varandra vill hitta stabilitet, säger Klapow.

Många tror att en tidig förlovning tyder på att man är impulsiv, men flera studier pekar på att det inte nödvändigtvis är sant. Enligt forskning från 2017 är unga personer som på ytan kan verka impulsiva, egentligen bara nyfikna på att utforska och testa nya saker. Enligt en annan studie har också väldigt framgångsrika människor, till exempel Justin Bieber, i själva verket en bra impulskontroll eftersom de väljer att jobba hårt istället för att festa, till exempel.

– Att förlova sig snabbt gör dig inte nödvändigtvis till en impulsiv person. Impulsivitet innebär att ditt agerande drivs av dina basbehov och begär, istället för rationellt tänkande, och i många fall kan en snabb förlovning visa sig vara ett smart beslut, avslutar Caleb Backe.

Källa: Bustle 

Artikeln publicerades först på Femina.

LÄS OCKSÅ:

Värmeböljan gör oss dummare – enligt ny studie

9 saker som förändras när du får ditt andra barn

Män med ölmage är bättre i sängen – enligt ny studie

]]>
https://www.cafe.se/darfor-forlovar-sig-vissa-par-snabbare-an-andra/feed/ 0
Converse fortsätter samarbetet med JW Anderson – släpper ny lekfull kollektion https://www.cafe.se/converse-fortsatter-samarbetet-med-jw-anderson-slapper-ny-lekfull-kollektion/ https://www.cafe.se/converse-fortsatter-samarbetet-med-jw-anderson-slapper-ny-lekfull-kollektion/#respond Tue, 17 Jul 2018 12:00:44 +0000 https://www.cafe.se/?p=141986

Efter att tidigare ha släppt en kollektion ihop är det återigen dags för den unga designern JW Anderson och Converse att släppa nya skor. Det nya släppet består av en utökning av Grid-kollektionen, samt en helt ny kollektion: Toy.

Namnet är givetvis inte för inte. Skorna, som kommer i fyra olika utföranden, påminner vid första anblick om leksaker, med glansig look i form av lackläder, väl tilltagen färgskala och snören som efterliknar San Francisco-stiftet ger kollektionen en ungdomlig känsla.

Converse x JW Anderson Toy Collection är tillgänglig från den 19 juli på Converse.com och hos Très Bien. Grid-kollektionen finns även den på Converse.com samt hos utvalda Converse-återförsäljare så som Très Bien, Nitty Gritty och Sneakersnstuff.

Här hittar du bilderna från kollektionen:

 

Converse och JW Anderson utökar Grid-kollektionen.

Converse och JW Anderson utökar Grid-kollektionen.

Mer sommarmode från Café!

Calvin Klein introducerar ny klädlinje med färgsprakande debutkollektion

Levi´s hyllar individen i sin årliga Pridekollektion – se bilderna här

Klocka för korvälskare – all vinst skänks till forskning om prostatacancer

Här är sommarens största skosläpp från Adidas

]]>
https://www.cafe.se/converse-fortsatter-samarbetet-med-jw-anderson-slapper-ny-lekfull-kollektion/feed/ 0
Värmeböljan gör oss dummare – enligt ny studie https://www.cafe.se/varmeboljan-gor-oss-dummare-enligt-ny-studie/ https://www.cafe.se/varmeboljan-gor-oss-dummare-enligt-ny-studie/#respond Tue, 17 Jul 2018 09:32:50 +0000 https://www.cafe.se/?p=141979

Känns det som att både kropp och knopp går på lågvarv i extremvärmen? Kanske har du ingen AC hemma (liksom de flesta av oss) och har svårt att sova och svettas konstant? Du är inte ensam, och du är heller inte ensam om att tycka att värmen även påverkar din hjärna – det gör den.

En ny studie från Harvard School of Public Health visar att värmen kan leda till både sämre kognitiva funktioner och försämrat arbetsminne. Detta kom forskare fram till när man jämförde studenter som bodde utan temperaturkontroll (som AC) hemma, med studenter som hade en behagligare temperatur i hemmet.

I studien tog man även hänsyn till fuktnivå, ljudnivåer och koldioxidnivåer i studenternas hem. De fick svara på frågor direkt när de vaknade och resultaten var tydliga: de som bodde i rum utan AC hade längre reaktionstid och svarade inte lika korrekt på frågorna.

Enligt studien är inomhustemperaturen avgörande för hjärnan, då de flesta av oss spenderar större delen av vår tid inomhus.

En polsk studie visar också att våra stresshormoner ökar när temperaturen gör det – vilket innebär att vi har närmare till aggressivitet och blir mer mottagliga för stress. Och stress har också en negativ påverkan på kognitiva funktioner och minne.

I det varma vädret är det dessutom många av oss som sover sämre, och sömnbrist gör ju sitt för en mosig hjärna och gör dig mer lättirriterad.

Studien från Harvard kastar ljus på hur viktigt det därför kan vara att se till att miljön på arbetsplatser och i skolor håller en dräglig temperatur – då det blir tydligt att det inte bara är barn, gamla och sjuka som påverkas negativt av värmeböljor.

– Vi ville undersöka något som inte hade undersökts förut. Extrem värme är inte riskfritt för allmänheten heller, menar forskaren Jose Cedeno-Laurent, huvudförfattare till studien, i ett pressmeddelande.

Ett extra problem för oss i norr är att våra hus är byggda för att hålla värmen inne under de kalla vintermånaderna – men det blir samma effekt under dessa extremvarma somrar. Även när värmeböljan ute börjar avta håller den inomhus i sig betydligt längre. Något man inte tänk på tidigare.

I och med klimatförändringarna kan dessa ”inomhusvärmeböljor” bli allt vanligare.

Foto: IBL

Artikeln publicerades först på MåBra.

 

]]>
https://www.cafe.se/varmeboljan-gor-oss-dummare-enligt-ny-studie/feed/ 0
Apple släpper 70 nya emojis – påfågel och mango bland de nya https://www.cafe.se/apple-slapper-70-nya-emojis-pafagel-och-mango-bland-de-nya/ https://www.cafe.se/apple-slapper-70-nya-emojis-pafagel-och-mango-bland-de-nya/#respond Tue, 17 Jul 2018 08:39:45 +0000 https://www.cafe.se/?p=141962

Påfundet ”World emoji day” brukar betyda att Apple teasar om nya emojis. Så även i år. Techjätten meddelar nu att de släpper 70 nya emojis som kommer till iPhone, Apple Watch och Mac senare under året.

De nya emojisarna är skapade i Unicode 11.0, och kommer att innehålla ännu mer hårvarianter än tidigare. Nu ska du till exempel kunna ge den mörkhåriga gubben med mustasch grått hår (hej Staffan Lindeborg!). Dessutom får krulligt hår och skalliga hjässor emojirepresentation. Viktigt och bra.

Bland det utökade emojimatutbudet märker vi mango, isbergssallad, cupcake och en mooncake. Djuren får tillökning i form av papegoja, krabba, känguru och påfågel.

Apple har ännu inte meddelat när de nya emojisarna släpps. Man har tidigare meddelat att nya iOS12 kommer att släppas under hösten.

Se de nya emojisarna här!

Apple släpper 70 nya emojis.

Apple släpper 70 nya emojis.

Apple släpper 70 nya emojis.

Apple släpper 70 nya emojis.

Apple släpper 70 nya emojis.

Apple släpper 70 nya emojis.

Apple släpper 70 nya emojis.

Café är speciellt glada för att Staffan Lindeborg har fått en egen emoji!

Café är speciellt glada för att Staffan Lindeborg har fått en egen emoji! Foto: IBL.

]]>
https://www.cafe.se/apple-slapper-70-nya-emojis-pafagel-och-mango-bland-de-nya/feed/ 0
Ola Söderholm: Jonathan Unge tror att folk sagt att han ser ut som Tom Hardy https://www.cafe.se/ola-soderholm-jonathan-unge-tror-att-folk-sagt-att-han-ser-ut-som-tom-hardy/ https://www.cafe.se/ola-soderholm-jonathan-unge-tror-att-folk-sagt-att-han-ser-ut-som-tom-hardy/#respond Mon, 16 Jul 2018 12:10:45 +0000 https://www.cafe.se/?p=141950

Vilken är din största framgång i livet?

– Det jag spontant kommer på är spaningen i Lilla Drevet om att Ulf Kristersson är en duktig flicka.

Vilken är din största motgång?

– I sjuan när en kille i klassen hade ett sugmärke på halsen och jag frågade om han hade slagit sig på något sätt. Med perfekt tajming svarade han: ”Jag ska förklara för dig när du blir äldre, Ola.” Stort garv rev han ner.

Ditt livs mest minnesvärda telefonsamtal?

– När jag som vikarierade nöjesredaktör på Norrbottens-Kuriren fick ringa till Los Angeles och intervjua Maud Adams.

Vilket är det konstigaste sms du fått?

– Fick det här i natt av Jonatan Unge: ”Visst har folk sagt att jag ser exakt ut som Tom Hardy?”. Följt av: ”Svara! Snälla svara och säg att jag ser ut exakt som Tom Hardy! Ingen tror mig.

Vad vet du idag som du önskar att du visste när du var 15?

– Hur man får i sig en folköl utan att bli full i magen av kolsyra så att man måste hälla ut öl i smyg för att hålla jämna steg med de andra.

Vilket är det värsta kok stryk du fått?

– Jag blev skallad en gång ute på krogen och fick en rejäl blåtira. Det är nog i alla fall det våld jag utsatts för som gett det tydligaste fysiska menet.

Vad är det närmaste du har kommit att dö?

– När jag var typ 22, jag och en kompis missade sista tunnelbanan och fick för oss att gå nere i tunnelbanan. Vi fick hoppa undan flera gånger för tåg ur trafik som kom körande. Vi hade ingen koll på den strömförande skenan som dödar en på fläcken om man råkar komma i kontakt med den. Jag tänker på det åtminstone en gång i månaden och ryser.

Vilket är ditt favoritord?

– Bøfhus.

Om du fick ändra en sak med ditt utseende, vad skulle du välja?

– Jag skulle hellre vara en sån som inte successivt får allt mindre hår på huvudet.

Vad hatar du mest av allt?

– Hårdrock.

Vilken bok har betytt mest för dig?

Kunskapens frukt av Liv Strömquist. Det är tack vare den jag bor i en så fin lägenhet.

Det konstigaste stället du har vaknat upp på?

– Malmö.

Ångrar du något i livet?

– Att jag någonsin tackat ja till att göra privata gig. Också när det är optimala förutsättningar, på en klubb dit publiken har kommit frivilligt, är det nästan för krystat och obehagligt med standup. Idén att det skulle gå att göra på Skatteverkets julfest är bisarr.

Hur skulle du vilja dö?

– Motvilligt. Kommer inte att bjuda mina anhöriga på något värdigt avsked, det blir ångestvrål och skuldbeläggande rop på hjälp.

Vilket är tidernas coolaste filmcitat?

– I Farväl Falkenberg gör de inbrott, inte för att stjäla utan för att de vill kolla lite. När Holger kommer in i huset tittar han sig omkring och säger: ”Här bos det.”

Vad har du för skärmsläckare på telefonen?

– En bild från Fåfängan i Stockholm. Kanske för att jag, sedan jag flyttade till Malmö, saknar att bo i en stad där det finns utsikt.

Vad är det värsta någon har sagt till dig?

– ”Nästa station Helsingborg.”

Vem skulle du vilja be om ursäkt till, och varför?

– De lokala banden jag recenserade som genant dålig Andres Lokko-imitatör i Norrbottens-Kuriren under början av 00-talet.

Hur känns kärlek?

– Det är skönt att för en gångsskull vara säker på något vilket gör att kärlek på något märkligt vis också känns bra när den är olycklig.

Ola Söderholm är aktuell med podcasten Lilla Drevet och standup-skivan Totalen som finns på Spotify.

]]>
https://www.cafe.se/ola-soderholm-jonathan-unge-tror-att-folk-sagt-att-han-ser-ut-som-tom-hardy/feed/ 0
Netflix släpper ny funktion som gör offline-tittandet smidigare https://www.cafe.se/netflixs-nya-funktion-gor-det-lattare-att-ladda-ner-serier/ https://www.cafe.se/netflixs-nya-funktion-gor-det-lattare-att-ladda-ner-serier/#respond Mon, 16 Jul 2018 09:20:16 +0000 https://www.cafe.se/?p=141940

Det är nästan två år sedan Netflix lanserade funktionen att du numera kan titta på vissa filmer och serier offline.

Netflix själva har dock känt att den här funktionen inte är tillräcklig och har därför lanserat en ny funktion som gör offline-tittandet betydligt smidigare. Deras nya funktion kallas ”smart downloads”, skriver Refinery29.

Istället för att du själv ska behöva – manuellt – ladda ner ett avsnitt i taget, gör Netflix det åt dig. Om du börjar titta på en ny tv-serie och laddar ner avsnitt, kommer Netflix sedan automatiskt ladda ner nästa avsnitt så fort du sett klart det första. Avsnittet du redan sett kommer också att raderas så du slipper få ett meddelande om att utrymmet är fullt. Smidigt ju!

Det här görs dock inte utan wi-fi: så fort du får tillgång till wi-fi kommer avsnittet du redan sett att raderas och nästa avsnitt att börja laddas ner. Du behöver alltså inte oroa dig för att det kommer dra onödig mobildata.

Om du inte vill ha ”smart downloads” kan du stänga av funktionen i inställningar. För tillfället finns funktionen bara  i vissa Android-telefoner och surfplattor men ska senare i år även komma till iOS-apparater.

Mer serier från Café!

Sacha Baron Cohen är tillbaka och han är mer kontroversiell än någonsin

Bill Skarsgård spelar huvudroll i ny skräckserie med premiär i juli

Sons of Anarchy-spinoffen Mayans MC har fått premiärdatum – se nya trailern

Fått nog av fotboll? Här är sommarens nyheter på Netflix och HBO

Orange is the new black är tillbaka – se första trailern här

Artikeln publicerades först på FRIDA.

]]>
https://www.cafe.se/netflixs-nya-funktion-gor-det-lattare-att-ladda-ner-serier/feed/ 0
Efter sex säsonger blir Downton Abbey äntligen långfilm https://www.cafe.se/efter-sex-sasong-blir-downton-abbey-antligen-langfilm/ https://www.cafe.se/efter-sex-sasong-blir-downton-abbey-antligen-langfilm/#respond Mon, 16 Jul 2018 08:56:13 +0000 https://www.cafe.se/?p=141936

Efter sex säsonger fick tittarna säga hejdå till familjen Crawley och Downton Abbey. Men nu kommer en efterlängtad nyhet för dig som inte kan få nog av det populära kostymdramat: Downton Abbey blir långfilm. Nu bekräftar filmens producenter via en tweet från Downton Abbeys officiella konto att inspelningen blir av senare i sommar.

Än så länge är det få detaljer som har avslöjats om den kommande filmen, men enligt The Guardian kommer den att starta där sista säsongen slutade – vid år 1926. Manus kommer seriens skapare Julian Fellows stå för, och regissör kommer att vara Brian Percival som har tidigare erfarenhet av långfilmer och bland annat ligger bakom filmen Boktjuven från 2013 med Geoffrey Rush.

Skådespelarna i originalserien kommer också att återförenas inför filminspelningen, bland andra Maggie Smith, Michelle Dockers och Hugh Bonneville.

– När tv-serien tog slut var det vår dröm att förse alla miljontals fans världen över med en film. Och nu, efter att ha samlat ihop så många stjärnor, kommer vi snart att gå in för produktion. Julians manus charmar, rafflar och underhåller, och i Brian Percivals händer hoppas vi kunna leverera allt man kan hoppas på nu när Downton kommer till biograferna, skriver filmens producent Gareth Neame i ett uttalande.

Serien har fått ta emot flera priser sedan premiären år 2010. Sammanlagt har Downtown Abbey rott hem hela 15 Emmys och tre Golden Globes.

Källa: TheGuardian.com 

Artikeln publicerades först på Femina.

]]>
https://www.cafe.se/efter-sex-sasong-blir-downton-abbey-antligen-langfilm/feed/ 0
Sacha Baron Cohen är tillbaka och han är mer kontroversiell än någonsin https://www.cafe.se/sacha-baron-cohen-ar-tillbaka-och-han-ar-mer-kontroversiell-an-nagonsin/ https://www.cafe.se/sacha-baron-cohen-ar-tillbaka-och-han-ar-mer-kontroversiell-an-nagonsin/#respond Mon, 16 Jul 2018 08:34:59 +0000 https://www.cafe.se/?p=141928

Vi börjar med ett äntligen: Ä N T L I G E N. Den gode ”Borat”, Sacha Baron Cohen är tillbaka – och det med besked.

I nya serien Who is America? vill den brittiska komikern avslöja USA för vad det är: ett vapengalet elände till nation, styrt av korrupta politiker. Baron Cohen lurar denna gång politiska toppar att avslöja sina tveksamma åsikter. Och som han gör det.

I första avsnittet, som finns att streama på HBO Nordic, presenterar Baron Cohen, i vanlig Baron Cohen-ordning, ett gäng förklädda karaktärer som han använder i syfte att få högprofilerade figurer att säga minst sagt tveksamma saker.

Av de förklädda karaktärerna som presenteras i första avsnittet är det den vapengalne israelen Erran Morad som gör mest bestående intryck. Under avsnittet övertygar Morad flera högt uppsatta republikaner att uttrycka sitt stöd för ett ”Kinder-Guardians”-program där fyraåringar ska beväpnas.

En höjdpunkt är när Morad övertygar direktören för vapenägare i USA, Larry Pratt, att läsa upp ett statement varför ett ”Kinder-Guardians”-program behövs. Larry Pratt läser gladeligen upp meddelandet – totalt ovetandes om att det innehåller popkulturella referenser som Blink-182 och Cardi B:

“Children under five also have elevated levels of the pheromone Blink-182, produced by the part of the liver known as the Rita Ora,”, läser Pratt och fortsätter.

“This allows nerve reflexes to travel along the Cardi B neural pathway to the Wiz Khalifa 40% faster, saving time and saving lives.”

Vansinnigt underhållande!

Se när Sacha Baron Cohen lurar aningslösa republikaner i första avsnittet av Who is America? här.

Mer serier från Café!

Bill Skarsgård spelar huvudroll i ny skräckserie med premiär i juli

Sons of Anarchy-spinoffen Mayans MC har fått premiärdatum – se nya trailern

Fått nog av fotboll? Här är sommarens nyheter på Netflix och HBO

Orange is the new black är tillbaka – se första trailern här

]]>
https://www.cafe.se/sacha-baron-cohen-ar-tillbaka-och-han-ar-mer-kontroversiell-an-nagonsin/feed/ 0
10 bästa gitarrskivorna 2018 (än så länge) https://www.cafe.se/10-basta-gitarrskivorna-2018-an-sa-lange/ https://www.cafe.se/10-basta-gitarrskivorna-2018-an-sa-lange/#respond Fri, 13 Jul 2018 12:37:10 +0000 https://www.cafe.se/?p=141898

”Rock is deader than dead. Shock, it’s all in your head” sjöng Marilyn Manson redan 1998 på den tredje singeln – Rock is dead – från albumet Mechanical Animals.

Rocken var inte död då. Och nej, rocken är fortfarande inte (helt) död 2018 – det görs i allra högsta grad fortfarande högkvalitativ gitarrbaserad musik.

Caféredaktionens stora rockälskare och gitarrfascist, Joakim Almén, väljer sina 10 gitarrfavoriter från det GODA gitarråret 2018.

Här är de 10 bästa gitarrskivorna 2018 (än så länge)

Fortsätter Will Toledo i Car Seat Headrest att göra så här bra skivor får han vänja sig med epitetet ”indierockens räddare”.

Fortsätter Will Toledo i Car Seat Headrest att göra så här bra skivor får han vänja sig med epitetet ”indierockens räddare”.

1. Car Seat Headrest – Twin Fantasy

Indierockens allra främsta representant just nu heter Will Toledo och hans Car Seat Headrest har gjort årets bästa indierockskiva. Twin Fantasy är en nyinspelning av Toledos hemmabyggealbum med samma namn från 2011 – och precis allt är bättre.

Förstalyssningen: Beach Life-In-Death

2. The Vaccines – Combat Sports

Ibland vill man bara ha lite somrig partyindie från Storbritannien. Du trodde att The Vaccines splittrats? Du trodde fel. Vaccines är fortfarande hovleverantör av okomplicerad partyindie med sexig leadgitarr. Kommer till Storsjöyran i Östersund i sommar.

Förstalyssningen: Surfing in the Sky

Rakel Mjöll i Dream Wife är en av rockens coolaste frontpersoner just nu.

Rakel Mjöll i Dream Wife är en av rockens coolaste frontpersoner just nu.

3. Dream Wife – Dream Wife

Dream Wife blev hajpade och rättmätigt hyllade för sitt debutalbum i början av året. Furiösa live och med en isländsk sångerska (Rakel Mjöll) med en scennärvaro som bör göra Courtney Love avundsjuk. Förvaltar Kathleen Hannas riot grrrl-arv, med skillnaden att de har bättre låtar än vad Bikini Kill någonsin hade. Höjdpunkt på Way Out West i sommar.

Förstalyssningen: Kids

4. Rolling Blackouts Coastal Fever – Hope Downs

Australiensisk indie som beskrivits som en blandning av War On Drugs och kanadensiska Broken Social Scene. Bandet med två bandnamn i ett har också fått sina The Smiths-jämförelser (men vilket nytt gitarrbaserat band får inte det dessa dagar?). Med sina tre gitarrister som turas om att sjunga har de gjort ett av årets bästa gitarralbum.

Förstalyssningen: Talking Straight

5. Ghost – Prequelle

Kanske inte Tobias Forges jämnaste albumverk. Men låtar som Rats och framförallt Dance Macabre är så vansinnigt hit-kompatibla att de inte går att värja sig mot. Länge leve hårdrocksgitarren!

Förstalyssningen: Dance Macabre

Avantgarde-punk från New York: Parquet Courts har gjort en punkplatta som funkar på fester.

6. Parquet Courts – Wide Awake!

Parquet Courts är avantagarde-punkarna från New York som ser ut som klassiska weed slackers, men som producerar album i en frenetisk utgivningstakt. Deras senaste, Wide Awake!, är inte bara deras kanske bästa album hittills – det är också det mest poppunkiga. Bandet själva har sagt i en intervju att de ville göra ett punkalbum som ”man kan dra på på en fest utan att nån blir irriterad på musikvalet”. De har faktiskt lyckats.

Förstalyssningen: Freebird II

7. Snail Mail – Lush

Det 19-åriga underbarnet Lindsey Jordan visar att (indie)rockens framtid är ljus. Med gitarrlåtar i beskedligt BPM får hennes sårbara, vackra, röst skina starkast.

Förstalyssningen: Pristine

Jim James från My Morning Jacket har gjort en av 2018:s bästa gitarrskivor.

8. Jim James – Uniform Distortion

Kan My Morning Jacket-frontmannen Jim James göra något dåligt? Hans senaste soloalbum låter nästan mer My Morning Jacket än vad My Morning Jacket gjort på ett decennium. Stort plus för de genomgående fuzzade gitarrerna och maffiga hårdrocksflirtande solon.

Förstalyssningen: Yes To Everything

9. Courtney Barnett – Tell Me How You Really Feel

Efter den fantastiska debuten Sometimes I Sit and Think, And Sometimes I Just Sit 2016 har Courtney Barnett hunnit släppa ett album tillsammans med Kurt Vile. Men det är under eget namn hon gör det bäst. Tell Me How You Really Feel når upp till debutens skyhöga nivå.

Förstalyssningen: Need a Little Time

10. KLASS II – KLASS II

Tillsammans med andra Göteborgsband som Agent blå, Terra, Guggi Data och Makthaverskan för KLASS II vidare det typiska Göterborgssoundet. Deras debutplatta är rakt igenom briljant och har något mer okontrollerat oborstade gitarrer än sina Göteborgsgenrekompisar.

Förstalyssningen: Ifred

Bubblare: 3 svenska 2018-EP:s värda sin lyssning

Agent blå – Medium Rare

Hurula – Oss är allt

INSVN – Forever Rejected

Gilla Cafe.se på Facebook

]]>
https://www.cafe.se/10-basta-gitarrskivorna-2018-an-sa-lange/feed/ 0
GoT kan ta storslam på Emmygalan 2018 – här är alla nomineringar https://www.cafe.se/game-of-thrones-kan-ta-storslam-pa-emmygalan-2018-har-ar-alla-nomineringar/ https://www.cafe.se/game-of-thrones-kan-ta-storslam-pa-emmygalan-2018-har-ar-alla-nomineringar/#respond Fri, 13 Jul 2018 09:39:11 +0000 https://www.cafe.se/?p=141890

I torsdags presenterade Samira Wiley från Handmaid’s Tale och The Blacklist-skådisen Ryan Eggold årets Emmynomineringar under en direktsänd presskonferens. HBO:s fantasy blockbyster Game of Thrones är nomineringsfältets största vinnare med hela 22 nomineringar Noterbart är också att Netflix med sina 112 har fler nominerade serier än HBO (108) – vilket är första gången HBO inte toppat nomineringarna på 18 år.

Kändiskocken Antthony Bourdain, som tragiskt avled i början av juni, fick sex nomineringar postumt för sin serie Parts Unknown. 

Emmygalan livesänds från Los Angeles 17 september och leds av Saturday Night Live:s Colin Jost och Micheal Che.

Här är nomineringarna till Emmys 2018

 

BÄSTA DRAMASERIE

The Americans
The Crown
Game of Thrones
The Handmaid’s Tale
Stranger Things
This Is Us
Westworld

BÄSTA MANLIGA HUVUDROLL, DRAMA

Jason Bateman, Ozark
Sterling K. Brown, This Is Us
Ed Harris, Westworld
Matthew Rhys, The Americans
Milo Ventimiglia, This Is Us
Jeffrey Wright, Westworld

BÄSTA KVINNLIGA HUVUDROLL, DRAMA

Claire Foy, The Crown
Elisabeth Moss, The Handmaid’s Tale
Sandra Oh, Killing Eve
Keri Russell, The Americans
Evan Rachel Wood, Westworld
Tatiana Maslany, Orphan Black

BÄSTA MANLIGA BIROLL, DRAMA

Nikolaj Coster-Waldau, Game of Thrones
Peter Dinklage, Game of Thrones
Mandy Patinkin, Homeland
David Harbour, Stranger Things
Matt Smith, The Crown
Joseph Fiennes, The Handmaid’s Tale

BÄSTA KVINNLIGA BIROLL, DRAMA

Lena Headey, Game of Thrones
Millie Bobby Brown, Stranger Things
Vanessa Kirby, The Crown
Yvonne Strahovsi, The Handmaid’s Tale
Alexis Bledel, The Handmaid’s Tale
Ann Dowd, The Handmaid’s Tale
Thandie Newton, Westworld

BÄSTA KOMEDISERIE

Atlanta 
Barry 
Black-ish 
Curb Your Enthusiasm 
GLOW 
The Marvelous Mrs. Maisel 
Silicon Valley 
The Unbreakable Kimmy Schmidt

BÄSTA MANLIGA HUVUDROLL, KOMEDI

Donald Glover, Atlanta
Bill Hader, Barry
Anthony Anderson, Black-ish
William H. Macy, Shameless
Ted Danson, The Good Place
Larry David, Curb Your Enthusiasm

BÄSTA KVINNLIGA HUVUDROLL, KOMEDI

Pamelon Adlon, Better Things
Rachel Brosnahan, The Marvelous Mrs. Maisel
Allison Janney, Mom
Issa Rae, Insecure
Tracee Ellis Ross, Black-ish
Lily Tomlin, Grace and Frankie

BÄSTA MANLIGA BIROLL, KOMEDI

Brian Tyree Henry, Atlanta
Henry Winkler, Barry
Louie Anderson, Baskets
Alec Baldwin, Saturday Night Live
Kenan Thompson, Saturday Night Live
Tony Shalhoub, The Marvelous Mrs. Maisel
Tituss Burgess, Unbreakable Kimmy Schmidt

BÄSTA KVINNLIGA BIROLL, KOMEDI

Zazie Beetz, Atlanta
Betty Gilpin, GLOW
Laurie Metcalf, Roseanne
Aidy Bryant, Saturday Night Live
Leslie Jones, Saturday Night Live
Kate McKinnon, Saturday Night Live
Alex Borstein, The Marvelous Mrs. Maisel
Megan Mullaly, Will & Grace

BÄSTA MANLIGA HUVUDROLL, MINISERIE/FILM

Antonio Banderas, Genius: Picasso
Darren Criss, The Assassination of Gianni Versace: American Crime Story
Benedict Cumberbatch, Patrick Melrose
Jeff Daniels, The Looming Tower
John Legend, Jesus Christ Superstar
Jesse Plemons, USS Callister

BÄSTA KVINNLIGA HUVUDROLL, MINISERIE/FILM

Laura Dern, The Tale
Jessica Biel, The Sinner
Michelle Dockery, Godless
Edie Falco, The Menendez Murders
Regina King, Seven Seconds
Sarah Paulson, American Horror Story: Cult

BÄSTA REALITYTÄVLINGSPROGRAM

The Amazing Race
American Ninja Warrior
Project Runway
RuPaul’s Drag Race
Top Chef
The Voice

Mer serier från Café!

Bill Skarsgård spelar huvudroll i ny skräckserie med premiär i juli

Sons of Anarchy-spinoffen Mayans MC har fått premiärdatum – se nya trailern

Fått nog av fotboll? Här är sommarens nyheter på Netflix och HBO

Här hintar Game of Thrones-skådisen om seriens slut

]]>
https://www.cafe.se/game-of-thrones-kan-ta-storslam-pa-emmygalan-2018-har-ar-alla-nomineringar/feed/ 0