Annons
Annons

Forskare: Kaffe kan göra livet längre

Dricker du mycket kaffe? Grattis! Då är chansen stor att du får ett längre liv. Det visar en ny stor studie som gjorts i flera europeiska länder.

Cecilia Edström

Kaffe är en av världens vanligaste drycker. Finländarna dricker 3,5 koppar om dagen vilket är mest i världen. Vi svenskar är inte mycket sämre med 3,1 koppar och en andraplats.

Vår höga konsumtionen verkar vara ett genidrag om man får tro en ny studie som publicerats i Annals of Internal Medicine. Den visar nämligen att ett regelbundet kaffeintag (tre koppar per dag) minskar risken att drabbas av matsmältnings- och cirkulationssjukdomar med död till följd.

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

Forskarnas slutsats: kaffe förknippas starkt med ett längre liv.

Men hur ska man tänka? Koffein eller koffeinfritt kaffe? Vad är bättre för hälsan? Forskarna såg liknande hälsoeffekter hos personer som dricker koffeinfritt som kaffe med koffein, men eftersom det inte går att urskilja exakt vad i kaffet som gör det så hälsosamt är det inget de kan dra någon slutsats om.

Studien kan vara den största i sitt slag. Drygt en halv miljon personer från tio europeiska länder har deltagit. Resultatet visar att det inte spelar någon roll var man bor. Hälsofördelarna är lika stora oavsett geografiskt område.

Artikel från Må Bra.

Annons

Dela (141)
TweetaLaddar