Annons
Annons

ny

Du känner dig inte bara mäktigare på jobbet i kostym, kostymen påverkar också ditt sätt att tänka, enligt en ny studie. Med en kostym på kroppen tänker man mer som en chef – i större banor och lägger mindre kraft på detaljer. 

* * *

Det är forskare vid Columbia University och California State University i Northridge, USA som testat hur personer tänker i formella kläder jämfört med hur personer som bär en mindre formell look tänker. I nästa steg undersökte forskarna skillnader mellan personer som ombads ta på sig en striktare outfit och personer som ombads komma i sina vanliga kläder.

– Formell klädsel gjorde att personerna kände sig mäktigare, vilket i sin tur gjorde att de tänkte abstrakt, på en högre nivå, säger Michael Slepian, en av forskarna.

Det är just det abstrakta sättet att tänka på som kännetecknas av personer med god ledarskapsförmåga, chefer. Det gör att man har lättare att se en större bild och inte fastna vid detaljer, något som konkreta tänkare har.

Forskarna kom även fram till att det inte spelar någon roll hur länge eller hur ofta man har på sig kostymen – effekten är densamma.

– En kostym kan också påverka hur bra du mår, om du trivs i den och tycker du ser bra ut, säger Slepian.

* * *

Annons

Läs mer

Annons

Dela (102)
Tweeta

Annons


Laddar