Annons

”Hade inte varit där jag är i dag om jag inte hade fokuserat på humorn”

Solsidans roligaste stjärna Josephine Bornebusch om stenhård konkurrens, riskerna med nya filmen och skitvärlden vi lever i.

Markus Thunberg
Foto Robert Gabrielsson
”Hade inte varit där jag är i dag om jag inte hade fokuserat på humorn”

Solsidan är det senaste decenniets största svenska humorsuccé. Räcker inte det – varför vill du göra en långfilm som riskerar att paja all legacy?

– Ja … jag vet … så tror jag vi alla har känt vid tillfällen. Alltså varför fortsätta?

Annons

Ja varför?

– Eftersom jag tillbringar så mycket tid på jobbet vill jag göra någonting som är kul, annars är det inte värt det. Och när det samtidigt är en succé som i alla fall några kommer att gilla är det en win-win. Eller?

Gilla Cafe.se på Facebook

Hur mår Mickan egentligen?

– Jag tror ändå hon mår ganska bra, jag tror att hon har ett ganska lyckligt förhållande och liv. Ändå. Under allt vardagstjafs. De måste ju ha varandra för att kunna gå vidare.

Hur mår du?

– Bra.

När i ditt eget liv har du varit som mest ”Mickan”?

– När jag köpte en infälld fläkt till vår förra lägenhet och visade den för Johan Rheborg på inspelningen. Det är så nära jag kommit henne.

På Instagram är du härligt real, är det för att du föraktar det som numera kallas ”influencers” och deras perfekta liv på något vis?

– ”Real”, är det ett uttryck eller? Jag är ganska transparent där men nej, jag föraktar inte influencers. Jag är bara inte så bra på det själv.

Din man Erik är långt mindre känd än du, hur påverkar det ert förhållande?

– Han påminner mig ofta om att han visst varit med i en musikvideo, det får jag höra mycket. Han var med i Eagle Eye Cherry-videon Save tonight, det säger han fortfarande då och då.

När är det som sämst att leva med dig?

– Jag är nog både bra och dålig att leva med. Men jag kan bli lite neggig, rent generellt.

Hur mycket har du egentligen tjänat på den ironiska barnboken Aja baja vita soffan?

– Det vet jag inte, jag är jättedålig på min ekonomi, men det är inte jättemycket. Det är många som ska ha delar så jag har inte blivit miljonär på den, tyvärr.

Hur mycket ligger Donald Trumps vinst i presidentvalet bakom din flytt till USA?

– Beslutet var ju taget innan han vann, men det kom ändå som en chock. Ingen trodde väl att han skulle vinna, det är ju som ett dåligt skämt. Det är klart att det inte känns helt toppen att en galen människa styr över landet vi precis bestämt oss för att flytta till. Men det pågår ju sjuka saker överallt just nu, så jag vet inte var man ska bo för att känna sig lugn, trygg och nöjd just nu faktiskt.

Tänker du att om Joel Kinnaman – som ändå sa att han skulle packa väskan direkt om Trump vann – kan bo i USA så kan du?

– Har han sagt det? Och han är inte på väg hem antar jag. Det är alltid lätt att vara efterklok.

Hur rik är du?

– På vilken skala? Jag tjänar så mycket som jag behöver för att ha det bra med min familj och göra det jag vill göra.

Har det någonsin gått så bra pengamässigt för dig som nu?

– Det är väl klart att vissa månader varit bättre, men jag tänker inte så. Jag väljer inte jobb utifrån pengarna.

Vilken är din största last?

– Just nu är det smågodis, den här månaden har jag proppat i mig godis eftersom jag är så trött. Annars är det tv-serier, jag ser allt som går att se.

Varför tror du Welcome to Sweden (2014), som du var med och skrev manus till, inte blev en så swede success?

– Jag hade inte ens förväntat mig att NBC skulle plocka upp första säsongen så det var ju en chock. Så på ett sätt var det ju ascoolt eftersom det var den första serien med subtitles som plockades upp av NBC. Att de beställde en säsong två var ju unheard of, så det var ju jättehäftigt. När den andra säsongen sedan inte fick fortsätta kände jag ”jaha, men vi fick ju en andra säsong i alla fall”.

Om jag frågade om Johan Rheborg är sur och tvär när ni spelar in Solsidan skulle du då svara att han är ”jättefin att ha att göra med”?

– Mmm, det skulle jag. Men inte för att han är sur och tvär utan för att han är jättefin. För att jag tycker han är så jävla underbar att ha omkring sig. Och han är dessutom en så jävla bra skådis.

Vem är mest sur och tvär i Solsidan?

– Det är ingen av oss sex skådespelare. Felix Herngren är ganska lik ”Alex”, lite velig och för snäll. Vi andra spelar motsatserna till vilka vi är.

Räcker det att du fick ”sjuttio på schuttis” och ”aja baja vita soffan” eller är du ändå lite avundsjuk på Henrik Dorsin som fick aningen mer memekompatibla ”the plånkan is at home” och ”tjenare mannen”?

– Jag är så frukt-an-svärt glad att jag inte har de linesen som hänger efter mig dagligen. Men det är också självförvållat, för jag tror det är Henrik som kommit på dem själv, så han får skylla sig själv.

Kan du ångra att du började med humor där runt 2007?

– Nej, inte alls. Jag tror inte jag hade varit där jag är i dag om jag inte hade fokuserat på humorn. Jag hade inte kunnat slå andra på fingrarna, det är för stor konkurrens.

Vilken är den största skillnaden mellan Solsidans Nya Moderaternasverige från 2010 och Stefan Löfvens Sverige 2017?

– Oj. Gud. Det var inte lika hemskt i världen då. Man var inte rädd på samma sätt som man är rädd i dag.

Vad är du rädd för?

– Herregud, alla är väl rädda i dag. Överallt. Det är läskigt liksom. Det är en jävla skitvärld vi lever i just nu. 

FAKTA

Namn Leyla Jerrie Josephine Zetterberg Bornebusch. Född 12 september 1981 i Stockholm. Familj Maken Erik och barnen Henry, 3, och Mika, 11 månader. Karriär Gjorde sin debut som tvååring i Marie-Louise Ekmans film Moderna människor, slog igenom i Rederiet när hon gick på gymnasiet och har sedan dess varit med i filmer som Hundtricket och Små citroner gula, och tv-serier som Solsidan, Welcome to Sweden och Rachel och Jossan. Aktuell med Långfilmen Solsidan har premiär 1 december och Josephine regisserar nya Lasse-Maja-filmen som har premiär i sommar.

Annons

Dela (12)
Tweeta

Annons


Laddar