Annons

4 helsnygga bilder på Spaniens första modell med Downs syndrom

Raúl Rodríguez är Spaniens första modell med utvecklingsstörningen Downs syndrom.  Det spanska modemärket Silbon vill genom kampanjen ytterligare belysa att personer som Raúl kan leva aktiva, spännande liv och ha intressanta jobb.

Markus Thunberg

Vill man vara cynisk kan man säga att modeföretagets kampanj bara är ett sätt att få uppmärksamhet. Men det håller inte Thomas Jansson på FUB, en intresseorganisation som arbetar för att barn, ungdomar och vuxna med utvecklingsstörning ska kunna leva ett gott liv, med om.

– Nej, det finns inget dåligt med det här. Vi vill att personer med utvecklingsstörning ska synas i alla möjliga sammanhang, säger Thomas Jansson, förbundsordförande i FUB.

– När Ica-Jerry dök upp var vissa jätteupprörda och sa ”hur kan ni utnyttja honom på det här sättet”. Vi tyckte det var skitbra!, säger Thomas Jansson.

I Sverige finns begreppet funkismodell, bland annat modellagenturen Funki Models har hundratals modeller med synliga och osynliga funktionsnedsättningar. Men förutom Ica-Jerry, som spelades av Mats Melin, i Icas reklam är det relativt tomt.

– Det här visar att man tar ansvar för alla människor. Nu undrar jag när vi får se en liknande stor kampanj i Sverige, när vågar H&M göra sin julreklam med en person med funktionsnedsättning?, säger Thomas.

Spanska Silbon skänker runt tio kronor till den lokala föreningen för personer med Downs syndrom per plagg underkläder de säljer.

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook
1

Bilder: Silbon

2

Bilder: Silbon

3

Bilder: Silbon

4

Bilder: Silbon

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar