Pumpa puder och surfa – på samma dag

Tobias Skagerström  |  Publicerad 2015-11-01 15:00  |  Lästid: 4 minuter

Artikeln är ett annonssamarbete mellan Café och Gore-Tex.

lofotenuppe

Du står 1 085 meter över havet, högst upp på Geitgaljartinden. Framför dig breder Lofoten ut sig, en skärgård av snöklädda berg omringade av Atlantens mörka hav. Inte den vanligaste synen från en bergstopp, men det som möter dig när du kommer ner är ännu ovanligare. Efter en kilometer av norsk nysnö väntar ingen afterski. Istället väntar det vågor.

Du kan ansöka om att åka till Lofoten – klicka här!

Lofoten i nordvästra Norge är nämligen en sällsynt lyckosam geografisk kompott, en blandning av branta, spetsiga berg och djupt hav som gör öarna perfekta för såväl skidor och snowboard som surfing. Det ultimata landskapet för den som vill utmana sig själv och sina kunskaper (och få ännu en anledning att bli avundsjuk på Norges naturliga förutsättningar).

Den som vill kan självklart strosa runt bland vykortsvackra fiskebyar och pröva Instagramfilter tills norrskenet dansar över natthimlen, men har du väl tagit dig ända upp hit ska du inte slösa tid på oväsentligheter, utan fokusera på det viktigaste – åkningen.

skidor

Populära Småtindan Peaks nära staden Kabelvåg är en riktig klassiker. Här kan du åka i princip vart du vill, men för den riktiga puderjägaren är det bäst att besöka området tidigt på säsongen när temperaturen fortfarande är lite lägre och inte alltför många orkar leta sig ut på berget.

Lättåkta Rundtinden börjar till skillnad från många andra av Lofotens toppturer med några kilometers vandring, men havsutsikten gör det väl värt besväret.

Kistbergstinden är en snabb topptur som bjuder på fin skidåkning med utsikt över Geitgaljartinden.

Blåtinden är berget närmast staden Svolvaer, vilket ger härliga kontraster mellan stad och natur när du åker ner.

Och surfingen då?

surf

Den hittar du framförallt vid Unstad, en strand där norrmännen Thor Frantzen och Hans Egil Krane sägs ha börjat surfa redan på 60-talet, och som idag är bas för Unstad Arctic Surf, världens nordligaste surfskola. Visst, du måste klämma ner dig i en våtdräkt men vattnet är likväl inte så kallt som du kan tro för att vara en lineup på den 68:e breddgraden. Tack vare Golfströmmen har Lofoten ett betydligt mildare klimat än andra orter på samma breddgrad. Kustklimatet gör att vintrarna blir milda och somrarna förhållandevis svala.

Vinn en unik skid- och surfresa till Lofoten

Så är du sugen på att uppleva ditt livs häftigaste äventyr? Då är det nu du har chansen. I april 2016 anordnar Gore Tex en unik drömdubbel på Lofoten där några lyckliga vinnare har chansen att kombinera skidåkning i världsklass med sköna vågor.

Gore Tex Experience Tour är ett koncept byggt på utmaningar och äventyr. Tidigare har deltagarna bland annat bestigit berg i Schweiz och utfört ett alpint extremtest där de på fyra dagar tagit sig igenom Tyskland, Österrike, Schweiz och Italien. Men nästa år står Lofotens puderåkning och surfvågor på tur, och vill du utmana dig själv och samtidigt uppleva ditt livs äventyr är det nu du ska ta chansen. Friåkarstjärnorna Nico Zacek, Seb Michaud och Greg Hill kommer tillsammans med surfproffset Sebastian Steudtner se till att du får ut max av dina dagar på berget och i vattnet.

Ansök om att få följa med på Gore Tex Experience Tour via www.experience-tour.com. Sista ansökningsdag är 23 december. Vinnarna kommer att utses av en jury och presenteras i februari nästa år.

Artikeln är ett annonssamarbete mellan Café och Gore-Tex.

lofotenkarta

Lofoten ligger i nordvästra Norge drygt 40 mil från Kiruna. För att ta dig dit kan du flyga till någon av flygplatserna Evenes eller Bodø och sedan ta dig vidare med hyrbil. Annars kan du även flyga eller åka tåg till Kiruna och köra bil därifrån.

 

Celebert sällskap på berget

Maximera dina möjligheter på berget och i havet med några av världens bästa skidåkare och surfare. Vinnaren som följer med på Gore Tex Experience Tour får sällskap på berget och i vågorna av dom här världsstjärnorna.

Greg Hill – Skidbergsklättrare med passion för snabbhet

greghill

Att beskriva Greg Hill som ”den starkaste skidbergsklättraren genom tiderna” vore nästan en underdrift. Den som har bestigit mer än 71 berg på 266 dagar (totalt 600 000 höjdmeter) spelar i en helt egen liga. Kanadensaren har erövrat upp till 200 olika fjälltoppar, en siffra som kommer att stiga snart trots att han även är aktiv som filmskapare, föreläsare och bloggare.

Seb Michaud – Pionjär inom friåkningsscenen

sebmichaud

Seb Michaud stod på sina första skidor när han var tre år gammal och sedan dess har han knappt lämnat dem. Fransmannen är en av de bästa och mest välkända friåkaren i världen. Han är känd för sina enorma bakåtvolter och har stått på prispallen i bland annat Red Bull Snowthrill och O’Neill X-treme.

Nico Zacek – Friåkningsfantast och skidåkningstränare

nicozacek

Nico Zacek har vunnit flera internationella tävlingar och är den enda tysk som deltagit i Winter X Games i USA. Sedan han slutade delta i olika mästerskap och turneringar har han startat sina egna spektakulära event som ”Nine Knights” och Junkies on a Budget” och producerar sina egna videor. Dessutom tränar han talangfulla friåkare på sina ”Young blood camps” och ger de chansen att utvecklas.

Sebastian Steudtner – Världsberömd extremsurfare

greghill

Redan som nioåring upplevde Sebastian Steudtner de franska vågorna och tillbringade sedan 16 år på ön Maui där han väg till toppen startade. Han har vunnit Billabong XXL Global Bigwave Award både 2010 och 2015 och är van vid att surfa på 20 meter höga vågor.

Foto: Kristin Folsland Olsen, Manuel Ferrigato, Espen Mortensen, Kristin Folsland Olsen och Manuel Ferrigato.

Artikeln är ett annonssamarbete mellan Café och Gore-Tex.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-04-18 11:55