Annons

Enkla sättet att hyra båt i sommar – med nya svenska tjänsten

Sugen båt en helg till sjöss, men saknar båt? Då finns en ny svensk Airbnb-liknande tjänst som löser ditt problem.

Markus Thunberg
Foto Boatit/Michaela Möller
Enkla sättet att hyra båt i sommar – med nya svenska tjänsten

boat2

Så här i sommartider ser vi dem: det priviligierade båtfolket ute på böljan blå.  Samtidigt som många av oss blir kvar på fastlandet med våra engångsgrillar och brassestolar.

Men att äga en båt är en dyr och tidskrävande historia. Båten ska i och ur vattnet, du behöver en kajplats och den ska rengöras och fejas.

Annons

Nya svenska tjänsten Boatit hoppas sammanföra båtägare som inte använder sina båtar med alla som är sugna på en solig dag till sjön. Tanken är att du ska kunna hyra en båt för två personer, upp till stora båtar över 12 meter till priser som börjar runt 2000 kronor.

Gilla Cafe.se på Facebook

Ett slags Airbnb för båtar, enligt grundaren Michaela Möller. Café tog ett snack med henne om tjänsten, vad som händer om man kraschar någon annans båt och bästa båtutflykten från Stockholm.

michaela

Boatits grundare Michaela Möller med båthund.

En helt vanlig båt som har plats för ett gäng polare, kanske 4-5, hur mycket kostar det?

– Det är båtägarna som bestämmer priset, så det beror på vilken typ av båt man vill ha. En båt i sexmetersklassen kostar kanske 3000 kronor per dygn. Men många båtar under sex meter skulle fungera bra för en grupp kompisar som vill ut på sjön en solig dag, och då kan de till och med kosta under 2000 kronor per dygn. Så jämfört med vad det kostar att köpa, underhålla och vinterförvara en båt i förhållande till hur lite många sedan använder den, är det här ett billigt sätt att uppleva båtlivet.

Hur kom du på den här idén? 

– Jag älskar båtar, och tycker att fler borde ha möjligheten att uppleva skärgården och friheten med en båt. Men det är dyrt och tidskrävande att äga en, och jag tyckte inte det fanns en bra delningsplattform för båtar. Boatit är tänkt som en slags Airbnb för båtar, där båtägare kan hyra ut sin båt när de vill tjäna lite extra pengar. Och den som inte har en egen båt kan enkelt hyra en när det passar, och slippa allt underhåll och bök. Det är dessutom kul att testa olika typer av båtar!

Vad får man absolut INTE göra med en hyrbåt?

– Man ska så klart behandla den lika väl som om den var ens egen båt. Men det fina med båtfolk är att de flesta som gillar båtar har en speciell sorts respekt för dem, och behandlar dem kärleksfullt.

boat3

Måste man ha nån typ av körkort för båt? 

– I dagsläget finns inget krav på båtkörkort. Men om båten är större än 12 gånger 4 meter krävs kustskepparintyg, så kallad skepparexamen.

Vad händer om man kraschar in i en sten?

– Stenar försöker man ju såklart undvika, men om det värsta skulle hända finns flytvästar, och om båten skadas täcker försäkringen reparationskostnaden.

Till sist, vart ska man åka med båten – enligt dig?

– Den svenska skärgården är ju fantastisk med alla öar. Själv håller jag mest till i mellersta delen av Stockholms skärgård, från Ljusterö till Dalarö, där finns massor av små trevliga kaféer, restauranger och vandrarhem att stanna till på. Men i sommar tänkte jag åka över och utforska Västkusten, jag ska bara välja vilken båt jag ska hyra!

 

Vill du hyra en båt med polarna en helg – eller har du en båt som står och samlar löv –  kolla in Boatits sajt här.

Annons

Dela (157)
Tweeta

Annons


Laddar