Annons
Annons

Jesper Blomqvists kläder i ”Let’s dance” är ett hot mot våra barn

TV4 gör danssugna ungar en björntjänst genom att spöka ut Jesper Blomqvist på det här sättet.

Markus Thunberg
Foto IBL

Malin Watson och Jesper Blomqvist med förstapriset i Let’s Dance, en stor röd sko.

Befann mig framför Let’s Dance i fredags och det är en sak jag inte kan få ur huvudet: Jesper Blomqvists sorgliga utstyrsel. På fredagskvällen sändes alltså finalen av den ”resa” som pågått sedan 10 mars i TV4 – Jesper Blomqvist och Malin Watson mot Anja Pärson och Calle Sterner. Mannen bakom svensk fotbolls kanske häftigaste frilägesfint någonsin stod, efter timtal av reklampauser, långsamma klipp vid en brygga där deltagarna tackade för säsongen och sketcher med David Hellenius i kvinnokläder, som vinnare.

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

Stor grattis, Jeppe! Men är det rimligt att vi som land låter våra barn tro att man måste klä sig som Jesper Blomqvist när man dansar? Det finns en stor risk att svenska ungar kommer välja bort dansen helt och hållet om de tror att de måste bära paljetter och visa bröstet likt en ukrainsk schlagerman från 1998 för att få vara med. Det vore himla tråkigt, dans påstås vara helbra träning och verkar enligt många vara något av det roligaste man kan pyssla med.

Fram till i fredags var min enda bekantskap med Let’s Dance hur Aftonbladets Fredrik Virtanen brukar avsluta sina krönikor: ”FÖR ÖVRIGT anser jag att Let’s Dance bör förstöras”, skriver han. Till skillnad från Cato (som brukade tjata om att Karthago skulle förstöras och till slut fick sin vilja igenom) lär Virtanen stånga pannan blodig mot den vägg av pengar som TV4 rimligen drar in på Let’s Dance. Danssåpan har sänts i 12 säsonger och att döma av svärföräldrarnas bestörtning när vår tv-bild frös i inledningen så har suget efter kända svenskars viktnedgång och ”känslomässiga uppvaknande på dansgolvet” inte direkt mattats av. Vi var fyra av de hisnande 1,8 miljoner som såg finalen, en hel del av dessa sannolikt barn som tejpat ögonlocken för att hålla sig vakna.

Därför bör vi återgå till Jesper Blomqvists kläder när han showdansade till ABBA i finalen. Titta här:

Det är en morgonrocksaktig blus med glittriga diamanter Jesper bär. Och vida byxor. Det finns säkert någon tanke bakom utstyrseln, han ska synas tydligt på en scen och han ska kunna röra på höfterna? Café brukar i våra stilspalter alltid ta fasta på det absolut viktigaste när det kommer till kläder: bär något du trivs i – och ingen kan väl tro att Jesper Blomqvist trivs i det där. Själv säger han att han är en blyg person, ändå har TV4 klätt ut honom till en klen kopia av Prince, Michael Jackson och Freddie Mercury.

Jesper Blomqvist är dock före detta fotbollsspelare, pappa och en vanlig snubbe – inte ikonisk världsartist. Det har TV4 struntat i när de också hämtat inspiration från Evgeni Plushenko, trollkarlen på is, till Blomqvists look.

Men Jesper är ej heller en ikonisk konståkare, utan han är före detta fotbollsspelare, pappa och en helt vanlig snubbe. Som förvisso gjort en helt magisk frilägesfint, men knappast nått upp till samma shownivå som Purple rain eller en Biellmannpiruett. Hur glad Jesper Blomqvist än var över sin vinst mot Anja Pärson (och alla andra) märks det tydligt att han inte trivs som paljettman. Titta på Jesper igen …

… och jämför med Jesper Blomqvist i sitt rätta element, i den här typen av fotbollströja:

Och titta på Jesper utklädd till en barbröstad John Travolta i Saturday Night Fever …

… och titta på Jesper Blomqvist när han får välja kläder själv:

Det TV4 gjort med Jesper Blomqvist är inte schysst mot Jesper, inte schysst mot dansen – och inte schysst mot barnen. De talar om för en hel generation kids att man måste se ut som en svag Prince-kopia gone öststatsschlager för 20 år sedan för att få drämma av en cha-cha. Att man måste ha paljetter och vara barbröstad för att showa och ha kul på en scen.

Det känns inte direkt modernt, TV4. Och det känns inte direkt Jesper Blomqvist, Jesper.

Annons

Dela (16)
Tweeta

Annons


Laddar