Hoppa till innehåll

Lyckade testfestivaler inger hopp om att det KAN gå att se konserter snart

Folk i konsertlokal med ansiktsmasker
Joakim Almén

Flera lyckade testkonserter den senaste tiden har påvisat noll till ytterst låg smittspridning och gjuter liv i optimismen kring att vi snart kan gå på spelningar igen.

När Lollapalooza Stockholm i december släppte de första bokade artisterna för sommarens tilltänkta festival var det många som höjde på ögonbrynen åt vad som på pappret ser ut att vara ett hopplöst önsketänkande. Vi är snart på väg in i februari och smittoantalen vägrar ge sig, på krogen får man vara max fyra personer i ett sällskap och man bör helst inte umgås med folk man inte träffat på regelbunden basis under pandemin – så hur ska man då lyckas samla tusentals människor på en och samma begränsad yta bara sex månader senare?

Men skam den som ger sig, hoppet är det sista som överger människan och alla de där flosklerna – den senaste tiden har en rad testkonserter arrangerats världen över som i alla fall inger en viss dos hopp att vi snart kan återvända till en verklighet där konserter med tusentals besökare KAN vara en möjlighet. Senaste lyckade exemplet är den spanska festivalarrangören Primavera Sounds testkonsert i Barcelona som gick av stapeln i mitten av december.

Konserten, som arrangerades av Primavera Sound tillsammans med organisationerna Hospital Germans Trias i Barcelona och Fight AIDS and Infectious Diseases Foundation, skedde utan social distansering för 463 personer i lokalen Sala Apolo som tar upp till 1 600 personer. Åldrarna på besökarna som bjöds in för att delta i studien varierade mellan 18 och 59 år och alla fick ta ett covid-snabbtest samma dag där de kunde påvisa ett negativt testresultat. Totalt bjöds 1 047 personer in till studien, där 463 personer var de som fick beträda konserten och 496 personer placerades i en kontrollgrupp som inte var på konserten. Glädjande nog var ingen av besökarna smittade av coronaviruset åtta dagar efter konserten, enligt resultaten från studien. Däremot påvisades två av de som placerades i kontrollgruppen och som INTE var på konserten smittade av covid-19.

En festivalbild från 2019? Icke. Bilden är från 16 januari 2021, när 20 000 personer besökte den nyzeeländska festivalen Six60 i Waitangi. Foto: Getty

Av de som som fick gå på konserten gavs alla ett munskydd vid entrén. Dryck serverades i lokalen som tar 1 600 personer, separerad från rummet där konserten hölls i som har en maxkapacitet på 900 personer. Varje rum hade optimerad ventilation och besökarna fick bara ta av sig sina ansiktsmasker i samband med att de drack. Rökutrymmen hade en begränsad yta och köandet till toaletterna var utformade för att minska trängsel vid köandet. I själva konsertlokalen var det dock fullt blås – utan restriktioner för social distansering och besökarna fick skråla med och dansa bäst de ville.

Tidigare har en tysk studie påvisat liknande glädjande låga smittoresultat när de arrangerade en större konsert under 2020. Precis som i den spanska studiens fall fick konsertbesökarna testas samma dag och släpptes in i uppvisande mot ett negativt testresultat. De bar ansiktsmask under hela konserten, men tillskillnad från Primavera Sounds konsertarrangemang rådde mer strikta sociala distanseringsregler. Resultaten tydde på att inomhuskonserter, förutsatt att de arrangeras på ett smittsäkert sätt och med bra ventilation, har en låg inverkan på smittospridningen, skriver New York Times.

I Nya Zeeland arrangerades nyligen en festival för 20 000(!) besökare – där var varken social distansering eller ansiktsmask var ett krav, skriver brittiska NME. Tilläggas bör att Nya Zeeland var väldigt tidiga med att stänga sina gränser och har klarat corona med extremt få smittade.

Det går såklart att argumentera för att det är en bökig konsertvärld där man ska behöva ta ett snabbtest (vem betalar?) inför att man – eventuellt – blir insläppt på en spelning. Och vad visar det egentligen – några hundra friska personer trängdes tillsammans utan att smitta varandra? Rimligt, och grattis. Det man snarare får ta med sig från den senaste tidens lyckade konsertexperiment är att det, i takt med att allt fler i befolkningen vaccineras, sannolikt går alldeles utmärkt att arrangera konserter som förut igen. Och om hoppet är det sista som överger människan: festivaler likt Lollapalooza arrangeras ju faktiskt utomhus.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.