Annons
Annons

Sjukt många män drunknar helt i onödan varje år

Alldeles för många drunknar i Sverige varje år – och de allra flesta är män.

Markus Thunberg

Att det är män som kör ihjäl sig i trafiken vet vi redan. Vi vet också att det är män som slår ihjäl män (och kvinnor), att det är män som dricker ihjäl sig och män som dör när de ”utmanar ödet”.

Annons

Det är också män som drunknar.

Av de 115 personer som dog i drunkningstillbud förra året var hisnande 99 män. 86 procent, enligt Svenska Livräddningssällskapet – och 40 av dem var över 70 år, rapporterar SVT Nyheter. Hur kommer det sig att så vansinnigt många män dör i vattnet?

Generalsekreteraren på Svenska Livräddningssällskapet, Karin Brand, har några förslag:

1. Män tycker redan att de kan det här

2. Män överskattar sin förmåga

3. Män simmar på fel sätt, de simmar ut i stället för längs med land

4. Män använder inte flytväst i båten

SVT Nyheter skriver också att av de 25 personer som drunknade när de åkte fritidsbåt hade 21 inte ens flytväst – och alla 25 var män.

– Mycket handlar om nonchalans. De allra flesta som dör kan simma, men de har inte tillräcklig kunskap och klokskap, säger Karin Brand, generalsekreterare till SVT Nyheter.

Ett vanligt knep för att inte drunkna är att kolla hur djupt vattnet är innan man hoppar i – och att ta det lugnt med alkohol när du rör dig nära vatten.

Hittills under 2017 har 37 personer drunknat i Sverige. Café har sökt Svenska Livräddningssällskapet, vi återkommer i ämnet om de hör av sig.

Respektera vattnet i sommar, ok?

Annons

Dela (4)
Tweeta

Annons


Laddar