Annons

Mördarens andra offer – här är historien om Amanda Knox

Amerikanskan Amanda Knox satt fyra år i italienskt fängelse för knivmordet på brittiskan Meredith Kercher. ”Foxy Knoxy” friades, men världen är fortfarande splittrad: oskyldig utbytesstudent eller hänsynslös sadist? Jens Kärrman skildrar den dramatiska rättegången och följer familjens kamp för rättvisa på plats i Seattle i det här reportaget som publicerades i Café 2012.

Markus Thunberg

RTR2QTK3

Med entonig röst läser domaren Claudio Partillo Hellman innantill. Skadeståndsanspråk, advokatkostnader och domarna i några sidoåtal. När de kommer till den viktiga delen, det som tröskats i så många år, börjar Amanda Knox gråta. Hon sänker sitt huvud. Sorlet sprider sig i rättssalen. Domaren äskar tystnad innan han, med lika entonig röst, fortsätter. När Claudio Partillo Hellman talat färdigt uppstår någon sekunds tystnad. Amanda Knox, 24, förstår redan. Under tiden i fängelset har hon lärt sig bra italienska.

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

När hennes advokat ler brett förstår även de anhöriga några bänkrader längre bak. Amanda Knox kramar om sin advokat innan hon böjd, nästan dubbelvikt, hela tiden storgråtande förs ut ur rättssalen i Perugia. Det är den 3 oktober 2011 och för Amanda Knox är fyra års mardröm över. För resten av världen har ett lika märkligt som uppmärksammat rättsfall tagit ännu en dramatisk vändning.

Utanför rättssalen jublar hennes anhängare, en tar av sin ”Free Amanda Knox”-knapp. Den behövs inte längre. Andra, som är övertygade om hennes skuld, skriker: ”Shame, shame!”

2

111003-meredith-kercher-vmed-9a

När polisen klev in i rummet den 2 november 2007 möttes de av synen som skulle få tidningarna att döpa platsen till ”Skräckens hus”. Där låg den brittiska studenten Meredith Kerchers halvnakna kropp, omgiven – som poliserna skriver i rapporten – av en ”sjö av blod”. Såret i halsen, resultatet av att mördaren använt en mycket kraftig kniv, var åtta centimeter djupt och fyra centimeter brett.

Den unga kvinnan dog långsamt av syrebrist, utan att vare sig kunna röra sig eller skrika på hjälp. Även runt nacken fanns lättare knivskador, vilket polisen tolkade som att någon eller några först försökt terrorisera Meredith Kercher att ställa upp på sex.

På morgonen, några timmar innan polisen fann den unga studentskan, vaknade hennes lägenhetskompis Amanda Knox upp hemma hos sin pojkvän Raffaele Sollecito, en 23-årig datastudent. Raffaele kommer från Bari i södra Italien. Hans pappa är en respekterad och välbärgad läkare. Till skillnad från nästan alla andra studenter i Perugia bodde han i en egen lägenhet.

Raffaele, som till utseendet är till förväxling lik Harry Potter, var en nervös ung man som alltid bar kniv och rökte stora mängder marijuana. Datastudenten var inte den första killen som Amanda träffat sedan hon anlänt till Italien från Seattle i nordvästra usa.

Amanda Knox hade under uppväxten aldrig utmärkt sig för sitt utseende. Trevlig? Ja. Men vacker? Nja. Sommaren före Italienresan hände något. Plötsligt tyckte alla att hon var jättesnygg. Nu var det henne killarna kollade efter, inte hennes kompisar. Amanda Knox njöt av den något ovana uppmärksamheten. I Perugia började hon dejta redan första veckan och hängde på stadens barer långt in på morgontimmarna.

302296552

För vännerna hemma i Leeds hade Meredith beklagat sig över strömmen av killar som Knox tog med sig hem till den lägenhet som hon och amerikanskan delade med två italienska kvinnor.

– Amanda anlände för bara en vecka sedan och har redan en pojk- vän, berättade hon för sin pappa. Knox å sin sida tyckte att Kercher var lite trist. Varje kväll var hon en duktig liten flicka och gick hem och studerade, menade Knox senare. Tidigt på morgonen kom Amanda hem till lägenheten. I badrummet fanns då så mycket blod att det såg ut som en slaktare försökt tvätta sig efter jobbet, men gett upp.

– Det verkade lite konstigt av den enkla anledningen att alla vi tjejer är ganska renliga av oss och brukar städa upp efter oss i badrummet, sa hon senare i polisförhör.

Merediths rum var låst och fönstret in till lägenhets- kamraten Filomena Romanellis sovrum var krossat. Amanda försökte utan framgång nå Meredith på hennes mobiltelefon. Trots dessa tämligen tydliga tecken på att något var väldigt fel ringde hon inte till polisen. I stället var hennes första reaktion att återvända till Raffaeles lägenhet och över en frukost berätta vad hon sett.

Senare samma dag ringde Amanda till Filomena Romanelli och berättade om det misstänkta inbrottet. Strax efter, klockan 12:51, ringde Raffaele till polisen.

Nästa dag tog Amanda Knox en shoppingtur som fortfarande förföljer henne. Amanda och Raffaele gick till Bubble, en exklusiv butik på Perugias huvudgata. De köpte två par stringtrosor och stod och vänslades i butiken.

Butiksägaren kände igen Amanda från bilder i lokal- tidningarna, där hon identifierats som Meredith Kerchers lägenhetskompis. Han fann beteendet frånstötande och överlämnade bilderna från butikens övervakningskamera till polisen.

I den första av många läckor från utredningen letade sig filmen av kärleksparet till medierna. Efter det fanns det ingen återvändo. Vägen till rätten hade börjat.

När de greps för mordet på Meredith Kercher hade Amanda Knox och Raffaele Sollecito varit ihop i tio dagar.

Amanda-&-Raffaele

Janet Huff glömmer aldrig telefonsamtalet fredagen den 2 november 2007. Under hösten hade hennes systerdotter Amanda Knox studerat i Italien. Alla rapporter hon hade fått var översvallande.

Amanda var lycklig, berättade hon, och på 20-åringars vis var allt, precis allt, bra i det nya landet. Hon gillade att affärer och banker stängde några timmar mitt på dagen, ”det får en att komma ihåg att allt i livet inte handlar om att jobba och tjäna pengar”, skrev hon i ett brev.
Janet var hemma i hennes och makens lilla hus i West Seattle när telefonen ringde. Det var Amandas mamma, Janets äldre syster, Edda Mellas.
– Du kommer inte tro det, men Amandas rumskamrat har blivit mördad, berättade Edda.
Janet hämtade andan. Det lät för otroligt för att vara sant. Amanda borde omedelbart åka hem, tyckte Janet, eller åtminstone åka till Tyskland där familjen har släkt.
– Hennes rumskompis hade blivit dödad i deras hem och mördaren var inte gripen. Det kändes inte säkert. Jag ville att hon skulle komma hem eller åka till Tysk- land någon vecka tills vi visste mer om vad som hänt, berättade Janet när Café träffade henne över en kopp kaffe i Seattle i januari 2011. Men Amanda Knox lydde inte sin mosters råd.
– Hon ville försöka hjälpa polisen. Hon var naiv, men det är sån hon är, berättade Janet.

Amanda Knox kommer från West Seattle, en liten förort till den regniga miljonstaden Seattle i nordvästra USA. Där växte hon upp i ett anspråkslöst hus med sin mamma, specialläraren Edda, styvpappan Chris och två yngre systrar. Den biologiska pappan Curt, som var mellanchef på varuhuskedjan Macy’s, bodde nära, liksom moster och morföräldrar.

– Vi är en väldigt tajt familj. Vi ses hela tiden i var- andras kök, sa Janet.

På fritiden spelade Amanda Knox, i likhet med miljoner andra amerikanska tonårstjejer, fotboll. En idrott som i usa har ungefär samma roll som innebandy i Sverige, en social sport som få tar på allvar efter 18-årsdagen.

Hennes uppväxt var så mycket amerikansk medelklass det är möjligt att vara.

Förutom på en punkt: hon gick på den katolska privatskolan Seattle Prep, dit hon fått stipendium tack vare sina goda studieresultat.

Så även om Amanda Knox växte upp under modesta ekonomiska förhållanden umgicks hon med döttrar och söner till inflytelserika affärsmän, jurister och politiker.

Efter skolan bar det av till prestigeuniversitetet University of Washington i Seattle där hon, med stor framgång, studerade språk. Vid sidan av studierna jobbade Amanda extra för att kunna förverkliga sin dröm – att studera i Italien.

– Jag tror att hon hade tre extra jobb. Amanda hade velat åka till Italien sedan hon var tolv, då vi var där hela familjen som turister en vecka, berättade hennes moster för Café tidigare i år.

Gripandet av det unga kärleksparet fick enorm uppmärksamhet i Italien, Storbritannien och usa. Amanda Knox beskrevs i medie-rapporterna som en översexuell amerikansk kvinna som tillsammans med sin pojkvän lustmördat sin skötsamma engelska rumskamrat.

I italienska tidningar kallades hon för ”Luciferina med en ängels ansikte”. ”Foxy Knoxy” blev hennes namn i de engelska tabloiderna. Det hade hon själv kallat sig på sin Myspace-sida, illustrerat med en bild på henne i kort kjol och beväpnad med en leksakspistol. Snart fylldes tidningar över hela världen av det rika bildmaterial som Amanda Knox själv hade lagt ut på Myspace och Facebook.

Videosekvenser där hon lätt vinlullig flirtade med kameran på en fest, en novell hon skrivit som tonåring om hur en ung kvinna våldtar en kompis.

Det förbättrade inte hennes chanser i ögonen på den jury som senare skulle komma att döma henne. ”Från briljant student till kall mansslukerska”, samman- fattade en italiensk tidning fenomenet Foxy Knoxy. Att polisen fattade intresse för Amanda Knox har till och med hennes familj förståelse för. Bara det faktum att hon delade lägenhet med den unga brittiska studenten räcker för att motivera ett par timmar i förhörsrummet.

Lägger man till hennes beteende dagarna efter mordet hade det varit tjänstefel att inte plocka in henne. Åklagaren Giuliano Mignini beordrade att parets telefoner skulle avlyssnas. Poliserna som lyssnade på samtalen tyckte att Amanda Knox var självupptagen och likgiltig inför sin lägenhetskompis fruktansvärda öde. Intrycket förstärktes när hon och pojkvännen förhördes första gången den 4 november. De satt i väntrummet på polisstationen, småskrattade och pratade. Raffaele lärde Amanda grova svordomar på italienska. Vid ett tillfälle gick hon ner i en yogaposition för att roa poliserna.

Inte ett beteende poliserna tyckte att man kunde förvänta sig från en ung kvinna vars rumskompis mördats brutalt tre dagar tidigare.

När en kompis till offret berättat att Amanda skrutit om att hon hade sett Merediths kropp ”med ett täcke eller lakan över sig” tvekade åklagaren inte längre.

Dörren till Merediths rum var låst när polisen fann henne, så ingen utöver mördaren eller mördarna kan rimligtvis ha sett henne. Den unga kvinnans kropp var täckt med en dunjacka när man fann henne.

Han hade inga problem att övertyga rätten om att Amanda var inblandad. Och inte bara det. I den första domen är det tydligt att Amanda Knox ansågs drivande i det bestialiska brottet. Att hon haft flera pojkvänner under hösten tillmättes stor betydelse. Problemet var att det inte fanns några riktiga bevis mot paret.

Men under de tuffa nattliga förhören ställde ung- domarna till det för sig rejält. Raffaele var plötsligt inte säker på att Amanda varit i hans lägenhet, han hade rökt så mycket hasch och marijuana att han inte mindes mycket av natten alls. Amanda Knox, å sin sida, pekade nu plötsligt ut Patrick Lumumba, ägaren till en bar där hon jobbat extra, som gärnings- man. Han greps till och med, men släpptes snart. Efterhand blev Amanda även osäker på om hon kanske var i köket när Meredith blev mördad i sitt rum. Det enda hon var säker på var att hon inte dödat Meredith.

Mot Richard Guede fanns det däremot massor av bevis. Han hängde ofta i lägenheten i våningen nedanför tjejernas bostad, brukade röka enorma mängder gräs och somnade ofta pårökt i någon soffa. På lägenhetsfesterna hade han då och då träffat både Amanda och Meredith, men var inte mer än ytligt bekant med någon av dem.

Han greps på ett tåg i Tyskland några dagar efter mordet. Polisen tog honom för att han saknade tågbiljett, men när det stod klart att han var efterlyst utlämnade de honom till Italien.

Richard Guede medgav direkt att han hade varit i Meredith Kerchers rum natten då hon mördades, hans dna fanns överallt i rummet och på hennes kropp, men menade att en okänd man attackerat henne när han själv var på toaletten.

Där kunde fallet ha varit över. Polisen hade vattentäta dna–bevis mot Richard Guede som dessutom erkänt att han var i lägenheten när flickan dog.

Men åklagare och polis släppte inte Amanda Knox och Raffaele Sollecito. I stället valde man att åtala alla tre – trots att Guede inte nämnt de övriga två.

Rättegången, som pågick under hösten 2009, var en av de mest välbevakade i Italiens historia. Giuliano Mignini är en kontroversiell åklagare, han har bland annat dömts för att olagligen ha avlyssnat journalister och poliser under en uppmärksammad mordrättegång. Nu drev han tesen att Amanda Knox och pojkvännen ska ha hållit fast Meredith Kercher samtidigt som Guede våldtog henne.

– Det är enkelt att föreställa sig att Knox sa till sin rumskompis att: ”Du är en sånt litet helgon… nu ska du tvingas att ha sex”, sa åklagaren i rätten. Sedan ska Amanda Knox ha avslutat den bestialiska akten genom att skära av halsen på Meredith Kercher.

5

Över en lyxig lammkebab på en restaurang i hippa Seattle-stadsdelen Belltown träffade jag den italienskättade journalisten Candace Dempsey. Utanför regnade det. Hon hade just återvänt från San Francisco där hon gjort promotion för sin prisbelönta bok om fallet Amanda Knox.

Boken kom till av en slump. Hösten 2007 befann sig Candace Dempsey, som i grunden är resejournalist, i Italien. Hon var där för att arbeta med en guidebok om att resa från Nordafrika till Italien. Men mordet på Meredith Kercher förändrade hennes planer. Journalisten började skriva om fallet på sin reseblogg.

Reaktionerna hon fick chockade Candace Dempsey. Orden formligen sprutade ur henne när hon berättade hur hennes, som hon trodde sansade, läsare reagerade.

– Inga inlägg handlade om Meredith. De var bara intresserade av Amanda Knox. Häxan, hon- djävulen Amanda Knox. Amanda hade varit anhållen i typ tre dagar och i folks ögon var hon inte bara skyldig utan även ond. Från den dagen var Candace Dempsey fast.

– I den här historien finns unga vackra kvinnor, droger, sex och våld. Ingen vet vad som egentligen hände. Sedan har vi Amanda Knox. Hon har ett ansikte man kan bygga vilken story som helst kring. Hon är en fascinerande person, vare sig du älskar eller hatar henne.

– Det var en journalistdröm. Något hände hela tiden. Alla inblandade var så färgstarka. Amandas advokat skällde ut vittnena efter noter. Åklagaren var expert på att läcka ny information när försvaret haft en bra dag. Det var sanslöst.

Och så var det Amanda Knox. Nu handlade allt om henne, hon var stjärnan. Övriga åtalade, inklusive offret, fick biroller. Inför rättegången gick det till fotografernas fasa rykten om att Amanda Knox gått upp kraftigt i vikt. Det visade sig vara fel när hon steg in i rättssalen.

– Bella! Lika vacker som tidigare, om inte vackrare, viskade Candace Dempseys bänkgranne i pressrummet. Hennes leende, frisyr och klädsel analyserades i detalj.

Med ny enkel frisyr, vit topp och nedtonad sminkning försökte Knox förbättra sin nedsolkade image, menade italienska och även brittiska tidningar. En annan dag var den stora storyn att Amanda Knox kom till rätten i en Beatleströja med trycket ”All you need is love”.

Inför domen i början av december 2009 gick det rykten om att Amanda Knox redan skrivit på kontraktet för en bok och att en intervju med Oprah Winfrey väntade efter hemkomsten till usa.

Det blev 26 års fängelse.

Under de två år som gått sedan mordet hade Knox fått allt fler anhängare. Till viss del en nationalistisk reaktion. I amerikanska medier togs domen som ett tecken på antiamerikanska stämningar i Europa.

Men det räcker inte som förklaring. För anhängarna är Amanda Knox som en bästa kompis, eller syster, fastän de aldrig träffat henne.

– Amanda är lätt att identifiera sig med. Unga känner ”jag skulle kunna vara Amanda”, vuxna tänker ”hon kunde vara min dotter”. Hon är snygg, men samtidigt alldaglig. Hon känns bekant, sa Candace Dempsey till Café i vintras.

Anhängarna har skapat sajter, samlat in pengar och fyller diskussionsforumen på nättidningarna med anklagelser mot dem som dristar sig till att ifrågasätta ifall Amanda Knox är oskyldig.

– Jag vet folk som spydde när de hörde om domen, berättade Candace Dempsey.

På andra sidan finns de som är över- tygade om att Knox är både skyldig och ond. De är inte mindre fanatiska. Även de har egna sajter om fallet och journalister och författare som ifrågasatt bevisningen anses alla vara en del av pr-apparaten kring Amanda Knox och hennes familj. Flera av bråken på nätet har slutat med polisanmälningar och stämningar. Familjen är – fullt förståeligt – mycket kritiska till mediebevakningen av fallet. Samtidigt har de själva skickligt använt medierna till att bygga upp bilden av att Amanda Knox är en vanlig amerikansk collegetjej som råkade ut för ett hemskt justitiemord. Hur klarar en vanlig medel- klassfamilj från Seattle det?

303325488

När jag hösten 2010 skickade ett mejl till Amanda Knox mamma Edda Mellas fick jag svaret att jag skulle kontakta Dave Marriott. Han är en av Seattles absolut bästa pr-konsulter och sköter Edda Mellas mediekontakter. Domen på 26 års fängelse hade överklagats och hon gav bara ett fåtal intervjuer, mestadels i amerikanska pratshower och nyhetsprogram.

Slutligen, efter ett antal frågor om vilken typ av artikel jag ska skriva, och utan att jag talat med pr-konsulten, gick Amandas moster Janet Huff med på att träffa mig. Till vardags arbetar hon som sjuksköterska vid Seattle Swedish Hospital. Hon är ansvarig för nätverket ”Friends of Amanda” som samlar in pengar och försöker kanalisera det stöd som Amanda Knox får framför allt i usa. När vi träffades en januaridag på ett av många kaffe- ställen i Seattle sa hon att familjen tidigt förstod att det kunde bli en lång rättsprocess. Därför bestämde man att någon hela tiden skulle finnas på plats i Perugia, dels för att träffa advokaterna, dels för Amandas skull.

– Hon är en ung flicka som är rädd. Inte en chans att vi lämnar henne där ensam, berättade hon.

I nästan fyra år hade familjen en lägenhet i Perugia där Amandas styvfar Chris Mellas, som jobbar på distans som it-konsult, bott större delen av året. När han måste åka hem till Seattle tog någon annan familjemedlem hans plats.

Under de fyra år som gått har Amanda Knox fått stöd av en rad domare, kända tv-kommentatorer, fastighets- magnaten Donald Trump och ledande politiker. Medieaktiviteterna sköts, förut- om av Dave Marriott, av advokaten Anne Bremmer, en annan tung Seattleprofil.
I Italien har familjen hyrt advokater både i Perugia och Rom.

Familjens pr-folk har sett till att vänner berättat om den ”andra” Amanda Knox, den vanliga, lite bohemiska tjejen från Seattle. På punkt efter punkt har de också försökt få ut motargument till de delar av historien som talar till hennes nackdel. Och då lät det så här:

Den famösa shoppingturen var nödvändig eftersom hon inte kom åt sin lägenhet som polisen spärrat av. Hon och Meredith var inte alls osams. De festade till och med tillsammans. Och, ja, Amanda Knox grät efter lägenhetskompisens död. Flera gånger. Smeknamnet ”Foxy Knoxy” hade inget med sex att göra, enligt familjen. Det var hennes smeknamn på fotbollsplanen. Och att hon ändrade sin historia beror på att poliserna skrek och även slog henne i bakhuvudet. Hon var skrämd och rädd.

Janet Huff berättade att familjen och deras närmaste anhängare inte alls är så välorganiserade som många tror.

– De onda bloggarna kallar oss för ”pr-maskinen Knox”. Men folk har kommit till oss och frågat: ”Vad kan vi göra?” Vi har inte jagat kändisar och experter som kan uttala sig, sa Janet.

Hur mycket donationer har ni fått in?

– Det har min svägerska koll på, sa Janet undvikande. Men flera av oss i familjen har fått ta ett andra lån på huset. Totalt har vi nog skulder på en halv miljon dollar och det ökar hela tiden. Advokaterna kostar.

Mängder av folk i amerikanska fängelser har fått konstiga domar, varför har Amanda ett sådant stöd? Janet funderar. Amandas tid på överklasskolan Seattle Prep kan ha stor del i stödet från profiler i Seattle, tror hon. – De kände henne, eller deras barn kände henne. När det gäller alla andra… det har jag också funderat mycket över. Men hon är ung, vacker och amerikan. Många andra har gjort i stort sett samma analys. I dag är Amanda Knox en mindre global industri. Under lång tid rapporterade medierna nästan dagligen, och det har redan kommit ut ett tiotal böcker om fallet.

Det yttersta beviset på att fallet Amanda Knox har gått igenom vallen är Hollywoods intresse. En produktion är redan klar till och med. Hayden Panettiere från Heroes spelar Amanda Knox i tv- filmen Amanda Knox: Murder on trial in Italy. Den fick enorm uppmärksam- het när den hade premiär på Lifetime i februari. En scen som visade hur mordet ska ha gått till fick såväl offrets som de misstänkta gärnings- männens familjer att gå i taket.

Även prestigeregissören Michael Winterbottom jobbar med en film baserad på historien. Colin Firth, tidigare i år hyllad för sin insats i The king’s speech och Tinker, tailor, soldier, spy, är tänkt för huvudrollen som journalist. Colin Firth och Michael Winterbottom besökte Perugia förra sommaren. Regissören satt även med som åhörare i rätten under några av förhören.

– Du dras in i den här historien, den är en gåta. Vanligtvis är gåtor i filmer fejk, men det här är en utan lösning, har Michael Winterbottom sagt till den brittiska tidningen The Guardian. Janet Huff skakade på huvudet när jag frågade om alla böcker och filmplanerna.

– Folk tror att vi gör stora pengar på det här. Men de här människorna pratar inte med oss, de frågar inte efter fakta. Vi läser om det i tidningarna, precis som du. Folk tror att vi blir rika på det här, men så är det inte

När vi sågs pågick den andra rättegången. Varje lördag morgon samlades hennes kompisar och familj i hennes barndomshem i West Seattle för att lyssna på det enda telefonsamtal per vecka som Amanda var tillåten att göra från fängelset.

– Hon håller sig för sig själv 22, 23 timmar per dygn. Hon läser, skriver och studerar. Hon är ganska ensam och har det inte så lätt. En del andra fångar är på henne, sa Janet Huff.

Mycket hade hänt sedan den första rättegången. Ett av åklagarens huvudvittnen fick under Cafés besök i Seattle sin trovärdighet krossad. Han hade påstått sig se Amanda Knox och Raffaele Sollecito på ett torg nära lägenheten på mordkvällen, bland bussarna som skulle köra halloweenfirande studenter till stadens nattklubbar.

Problemet var att det inte gick några bussar på mord- kvällen, och att de flesta av nattklubbarna var stängda, eftersom att det var helgdag. Halloweenfirandet skedde kvällen innan.

Domaren beordrade dessutom i våras en genomgång av den svajiga dna-bevisningen. Och till slut vände även opinionen. Till och med kommentatorer i engelsk press ifrågasatte bevisningen.

– Går dna-utredningen Amandas och Raffaeles väg har jag svårt att se hur de ska kunna behålla dem inlåsta, sade Candace Dempsey.

Hon visar sig få rätt. I juni sågade en oberoende expertpanel hela dna-bevisningen. På kökskniven som hittats hemma hos Raffaele Sollecito och som enligt åklagaren var mordvapnet fanns spår av Amanda Knox dna – men inte från offret. Experter som följt fallet har länge menat att kniven inte användes vid mordet, nu ger expertgruppen kritikerna rätt.

Spåren efter Raffaele Sollecito som polisen menade att de funnit på Meredith Kerchers bh visar sig också vara helt värdelösa. Först 47 dagar efter mordet undersöktes bh:n och det lilla dna som fanns där var förstört och kunde inte kopplas till någon alls. Om det nu är så som hennes anhängare, många experter och slutligen också det italienska rättsväsendet tror, att Amanda Knox är oskyldig, inställer sig en besvärande fråga:

Varför uppträdde hon så bisarrt dagarna efter mordet?

– Hon är naiv. Säger du någonting till henne så tror hon på det. När polisen sa att hon var där tänkte hon antagligen: ”Oh my God, jag antar att du har rätt, du är ju så säker”, sa hennes moster.

Vissa medier har spekulerat i att Amanda Knox har någon typ av psykisk störning. Candace Dempsey, som pratat med de flesta av hennes vänner, var försiktig.
– Hon är ovanlig. Även bland hennes vänner, som också är ganska speciella, anses hon ovanlig, förklarade Candace.
Hon har levt med fallet i fyra år. Hon skrattade innan hon svarade på frågan vad som fascinerar med fallet. Sedan sa hon på ett sätt som hade ansetts cyniskt överallt utom USA:

– Det är en verklig skräckhistoria, fängslande som en roman.

Sent på tisdagskvällen den 3 oktober i år, 47 månader efter mordet på Meredith Kercher, åker Amanda Knox till fängelset för allra sista gången. Hon ska hämta sina kläder och de memoarer hon börjat skriva. cnn och Sky News direktsänder varje sekund av händelse- utvecklingen. cnn har en upphetsad reporter utanför fängelset och en annan rapporterar från West Seattle där de släktingar som inte är på plats i Perugia samlats.

En kort stund efter den friande domen håller hennes familj en improviserad presskonferens framför domstolen.

– Äntligen är den här mardrömmen över. Hon led i fyra år för ett brott hon inte begick, säger Amandas yngre syster Deanna.

Strax bakom henne syns Janet Huff. Även hon gråter. Några timmar senare lämnar de Italien. Domen är överklagad men det är osäkert om Amanda Knox kommer återvända till Italien frivilligt för en tredje rättegång.

När Café träffade Janet Huff i januari var hon helt fokuserad på att få ut sin systerdotter ur fängelset, tankarna för tiden efter fängelset var av förklarliga skäl mycket diffusa. Efter frisläppan- det gjorde Amanda själv klart att hon vill avsluta sina studier på University of Washington i Seattle.

Men vägen tillbaka lär bli tuff. Familjen har stora advokat- skulder och amerikanska medier tror att Amanda Knox kom- mer använda sitt kändisskap för att betala tillbaka.

Bokförlagen är beredda att betala miljontals dollar för rättigheterna till hennes memoarer. Efter den enorma medie- bevakningen kommer det bli svårt att leva ett anonymt student- liv för Amanda Knox.

Det är priset hon får betala för familjens framgångsrika kamp och pr-arbete.
– Hon kommer alltid vara Amanda Knox, menar Candace Dempsey. Hon kommer alltid vara intressant för tabloiderna.

När familjen landar i Seattle samma kväll som Amanda Knox släpps, men amerikansk tid, väntar några av hennes mest entusiastiska anhängare på flygplatsen. Huvudpersonen själv har bara ett kort uttalande att ge.
– Min familj är absolut viktigast för mig nu, jag vill bara vara med dem.

Jens Kärrman

Annons

Dela (4)
Tweeta

Annons


Laddar