Annons
Annons

Paniklarmet: Snuset kan ta slut om tre veckor

Café försöker svara på frågorna ”alla ställer sig” – nu när snuset kan ta slut.

Markus Thunberg

Det är Aftonbladet som pushnotisflashar om att snuset kan ta slut. Det är nya tobakslagen som ställer till det för tillverkarna. Vi ska försöka reda ut.

snuslarm

Kan snuset ta slut? Ja, och nej. Swedish Match säger att det kan bli tomma hyllor i butikerna ganska snart.

Annons

Varför kan snuset ta slut? Folk kommer helt enkelt att börja hamstra snus. Den 20 maj, om drygt tre veckor ska snus ha varningstexter och får inte ange hur mycket nikotin snuset innehåller, det innebär att de snusdosor som finns i butikerna måste bytas ut. Fabrikerna får inte längre tillverka snus utan de nya varningstexterna samtidigt som snus tillverkat efter 20 maj inte får säljas om det saknar varningtexter.

Gilla Cafe.se på Facebook

Däremellan blir det alltså en period när de gamla dosorna måste ersättas av nya – och risk för att de nya inte har kommit ännu.

Så här säger Swedish Match till Aftonbladet: ”Vi kommer inte kunna möta problemet med hela vårt sortiment. För branschen i stort kommer det bli så att handeln antingen säljer det olagligen eller så finns det inte snus i butik”.

Vems fel är det? Det är riksdagen som i april klubbade igenom den nya tobakslagen. Sverige ska nu följa EU:s bestämmelser.

Kom ni på det här nu? Swedish Match igen: ”Jag har aldrig varit med om andra fall där en näring tvingas till omställning på tre veckor. Som vi ser det blir det en omöjlighet att genomföra omställningen på fyra veckor när det gäller märkningen av förpackningar”.

Är det bara jag som drabbas? Drygt en miljon svenskar snusar. Så nej.

Folk rasar väl? Ja.

snuset-tar-slut

 

Vad säger Leif GW Persson om det här? I Aftonbladets livesändning säger polisprofessorn att han klarar sig eftersom han har runt 100 dosor på lager hemma. Han klarar sig därmed fram till midsommar, enligt egen utsago.

Men är det säkert att snuset kan ta slut? Det finns trots allt väldigt mycket pengar att tjäna på att skynda ut med nytt, lagenligt snus, till butikerna. Folk brukar gilla att tjäna pengar så vi får se.

Läs också! Nej, mentolciggen fösvinner inte i maj – så länge finns de faktiskt kvar

Annons

Dela (146)
TweetaLaddar