Tänker du att fonder är för nybörjare? Släpp den bilden i så fall – faktum är att fondsparande är ett riktigt smart sätt att få dina pengar att växa oavsett om du är ny på börsen eller ett investeringsproffs. Med fonder får du automatiskt en bra riskspridning i och med att en fond består av flera olika innehav.
– Fonder är en mycket populär sparform bland svenskarna. Faktum är att nästan alla fondsparar, direkt eller indirekt via premiepensionen, säger Avanzas sparekonom Felicia Schön.
Investera i uppgång och nedgång – vinnande konceptet
Att fondspara handlar inte om att hålla konstant koll på börsen och försöka tajma de bästa köptillfällena. I sämre tider har vi en tendens att minska sparandet för att sedan öka det igen när börsen pekar uppåt. I själva verket borde vi tänka precis tvärt om – det är i nedgång det är som viktigast att orka hålla igång sparandet.
– En av de absolut viktigaste egenskaperna för att lyckas långsiktigt på börsen är alltså att sitta still i båten, menar Felicia och fortsätter:
– Var långsiktig och fortsätt att spara även när det svänger. De bästa affärerna har historiskt gjorts i de jävligaste av tider, i samband med kraftiga börsfall som i backspegeln visat sig vara överdrivna. Börsen har en tendens att överdriva, både uppåt och nedåt. Men trots svängningarna så brukar börsen stiga över tid.
Så bygger du en vass fondportfölj
Men för att lyckas gäller det såklart att spara smart. Även om fonder inte kräver lika mycket tid och kunskap som aktier så behöver du se över sparandet ibland. Att ha en mix i fondportföljen mellan länder, branscher och risknivåer maxar dina chanser till schysst och stabil avkastning.
Så vad är ett bra recept på en smart fondportfölj? En generell riktlinje är att skaffa en bred bas med global- och Sverigefonder för att sedan krydda portföljen med lite mindre tillväxt- och branschfonder. Då har du en stabil grund men får samtidigt chans till högre avkastning genom de nischade fonderna med högre risk.
Hur hittar man vinnarna?
När det kommer till att hitta specifika fonder att investera i finns det några saker man kan kolla på lite extra. En av de är Morningstars fondbetyg.
– Morningstars fondbetyg, eller rating, är ett mått som visar hur fonderna har presterat historiskt. Ju fler stjärnor en fond har, desto högre avkastning i förhållande till risk har den haft. Och det är ju hög avkastning till lägsta möjliga risk man vill åt. Även om historien såklart inte är en garant för framtiden, förklarar Felicia.
En annan viktig faktor när du utvärderar fonder är vilken avgift de har. Det finns både passiva och aktiva fonder. En passiv fond har i uppdrag att följa ett index och borde inte ha en fondavgift på mer än 0,3 procent. En aktivt förvaltad fond har istället ambitionen att slå sitt jämförelseindex. Därför betalar du oftast en högre avgift för en aktivt förvaltad fond, men du bör också förvänta dig högre avkastning.
Men även indexfonder ska såklart prestera bra mot sitt jämförelseindex. Om avkastningen varit för låg under flera år är det kanske inte en fond du vill satsa på.
– På vår plattform har vi över 1300 olika fonder och du kan enkelt filtrera fram de mest intressanta fonderna efter dina preferenser. Då får du direkt en överblick över hur bra fonderna har avkastat, vilken risknivå de ligger på och hur mycket de kostar. Då blir det enkelt att göra smarta val till portföljen, avslutar Felicia.
Sparekonomens tips för ett bra fondsparande
- Var långsiktig
- Ha en stabil bas av billiga indexfonder
- Spara löpande
- Håll nere avgifterna
- Jämför fonder mot rating och index
Populäraste indexfonderna hos Avanza
1. Avanza Zero
2. Avanza Global
3. Länsförsäkringar Global Indexnära
4. Storebrand Global Plus A
5. Storebrand USA A SEK
6. Avanza Emerging Markets
7. Öhman Emerging Markets A
8. Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Index A
9. SEB Sverige Indexnära A
10. Avanza USA
Avser fonderna med flest ägare per 2023-05-05.
Klicka här för att hitta massor med mer inspiration för ett lyckat fondsparande!
Tänk på att det kan svänga. Att spara i fonder, aktier och andra värdepapper har över tid varit ett bra sätt att få pengar att växa, men hur det går i fram- tiden vet ju ingen. Det kan gå både upp och ner så det är alltså inte säkert att du får tillbaka pengarna du satte in från början.