Hoppa till innehåll
Denna sida är ett samarbete med Avanza

Experten guidar: Så gör andra för att lyckas på börsen

Redaktionen

Visste du att de som aktivt månadssparar i fonder har
mer än dubbelt så hög avkastning i snitt jämfört med
de som bara äger aktier? Avanzas expert Felicia Schön
förklarar varför det är ett så vinnande koncept.

Månadssparande i fonder är en framgångsrik strategi om du vill få till ett sparande som historiskt sett gett hög avkastning över tid. Men varför är det så bra? Hur mycket bör man spara? Och vad ska man investera i?

Se hur mycket dina pengar kan växa – testa sparkalkylatorn på avanza.se.

Investera i upp- och nedgång

Felicia Schön, privatekonom Avanza.

För att lyckas med dina fondinvesteringar finns det några strategier som visat sig vara särskilt framgångsrika; att spara kontinuerligt, sitta lugn i båten och tänka långsiktigt, även när börsen svänger. Vi har annars en tendens att minska sparandet i sämre tider för att sedan öka det när börsen går uppåt igen, men vi bör göra precis tvärt om.

– De bästa affärerna har historiskt gjorts i samband med kraftiga börsfall som i backspegeln visat sig vara överdrivna, berättar Felicia.

Bland Avanzas 1,8 miljoner kunder har de med ett aktivt månadssparande i fonder mer än dubbelt så hög avkastning än de som bara äger aktier. Och det finns flera anledningar till det. En är förstås att sparandet faktiskt blir av, en annan kan vara att dessa kunder har en förutbestämd sparplan.

– Impulsivitet är långt ifrån den bästa strategin. Att försöka tajma börsens upp- och nergångar är i princip omöjligt. Då är det bättre att investera regelbundet, säger Felicia.

3 anledningar till att börja månadsspara

1. Det är en bra och enkel vana som gör att sparandet blir av.

2. Att spara regelbundet ger en bra riskspridning.

3. Ökar möjligheten till högre avkastning.

Så mycket månadssparar andra

ÅlderMedelMedian
21-30 2070 kr970 kr
31-402 450 kr1 300 kr
41-502 490 kr1 340 kr
51-602 300 kr1 130 kr
61-702 300 kr1 110 kr
71-801 210 kr1 000 kr
81-901 980 kr1 000 kr
Juni 2023 – alla månadssparande (exkl. pension) kunder 18-80 år.


Kom igång med ett månadsspar hos Avanza på några minuter.

Diversifiera mera

Alla investeringar har någon form av risk. Därför är det viktigt att sprida ut riskerna, eller som det så fint heter – att diversifiera. En av de stora fördelarna med indexfonder är riskspridningen eftersom den automatiskt investerar i flera olika bolag och branscher. På så vis lägger du inte alla ägg i en och samma korg.

– De som lyckats bäst med sina investeringar hos Avanza äger fler än 12 olika värdepapper, både aktier och fonder alltså, och allra bäst har det gått för de med endast fonder, säger Felicia.

Att sprida ut sparandet över tid, som vid månadssparande, är ytterligare ett sätt att diversifiera.

– Den negativa effekten av att köpa på en topp motverkas med andra ord av regelbundna köp på botten, och man slipper därför huvudvärken att försöka tajma marknaden. Regelbundna köp ger också en jämnare utveckling i portföljen, förklarar Felicia.

”Money makes money”

Bland Avanzas kunder är de flesta som månadssparar mellan 31–40 år och sparandet ligger på drygt 2300 kronor i snitt. Men exakt hur mycket man sparar är inte det väsentliga, utan att man sparar så att man kan ta del av ränta på räntaeffekten. En effekt Albert Einstein ska ha beskrivit som världens åttonde underverk. Tack vare den kan några hundralappars månadssparande bli miljoner på börsen på sikt.

– Ränta på ränta-effekten handlar om att låta pengarna jobba för dig genom att tjäna pengar på pengar, vilket du kan göra både i räntesparkonton och på börsen, säger Felicia.

Eller som Benjamin Franklin sa; ”money makes money, and the money that money makes makes money”. Tydligt? Låt oss ta ett exempel. Investerar du 100 kronor och får en avkastning på 10 procent kommer ditt sparande vara värt 110 kronor efter ett år. Året efter kommer ditt sparande växa till 121 kronor eftersom du får 10 procent avkastning på 110 kronor i stället för 100 kronor. And on it goes.

– Detta kanske inte ser så mycket ut för världen men gör en dramatisk skillnad över tid, precis som ett månadssparande kan göra, avslutar Felicia.

Börja med bufferten

  • Börsinvesteringar bör göras med pengar man inte tror sig behöva inom de närmaste tre åren. Innan du investerar kan det därför vara en bra idé att se över din buffert. Den är grunden i ett sparande och säkerställer att du klarar dig ekonomiskt i livets ups and downs.
  • Storleken på bufferten beror på livssituation, men man brukar säga att den ska täcka två till tre månaders utgifter.
  • Bufferten kan med fördel sparas på ett sparkonto med ränta, vilket passar både om du vill en buffert eller spara till kortsiktiga sparmål, som nästa års resa. Men ett långsiktigt sparande bör alltid vara på börsen i fonder eller aktier.

Avanzas populäraste indexfonder

1. Avanza Zero
2. Avanza Global
3. Länsförsäkringar Global Index
4. Storebrand Global Plus A SEK
5. Storebrand USA A SEK
6. Avanza Emerging Markets
7. Avanza USA
8. Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Index A
9. SEB Sverige Indexnära A
10. Öhman Emerging Markets A
Data per 2023-12-14.

Se fler topplistor hos Avanza här!

Nyfiken på hur mycket dina pengar kan växa? Testa sparkalkylatorn på avanza.se och få svar direkt!

Tänk på att det kan svänga. Att spara i fonder, aktier och andra värdepapper har över tid varit ett bra sätt att få pengar att växa, men hur det går i fram- tiden vet ju ingen. Det kan gå både upp och ner så det är alltså inte säkert att du får tillbaka pengarna du satte in från början.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.