Hoppa till innehåll
Denna sida är ett samarbete med Bagaren och Kocken

Johan Jureskog: Därför är värstinggrillen Kamado Sumo en investering för livet

Redaktionen

En välbyggd premiumgrill för alla säsonger – nu till kampanjpris hos Bagaren och Kocken.

Kamado Sumo är grillarnas motsvarighet till en schweizisk armékniv. En multifunktionell premiumgrill som fungerar som en slags allt-i-ett-matlagningsstation som hjälper dig att lyckas i uteköket – oavsett om du grillar, röker, steker eller bakar. Den kolsnåla keramiska grillens unika förmåga att hålla både mycket höga och mycket låga temperaturer gör att du får samma svårslagna resultat, oavsett vilken matlagningsmetod du väljer. Den isolerande keramiken gör att köttet blir mört och saftigt, eftersom det inte finns något behov av ett luftflöde som stjäl de fuktiga ångorna och torkar ut köttet.

Köp din Kamado Sumo-grill och alla tillbehör till kampanjpris hos Bagaren och Kocken.

– En av Kamado Sumos främsta fördelar är att den, tack vare sin värmetålighet, är så mångsidig. Allt du kan göra i en ugn, kan du göra i en Kamado Sumo. Jag har gjort allt från att baka lussekatter till att göra lasagne i grillen. Sätt en gjutjärnskastrull på gallret och du kan till och med använda grillen som en spis, säger krögaren och Kamado Sumo-delägaren och ambassadören Johan Jureskog, som bland annat driver hamburgerkedjan Jureskogs, köttkrogen AG och nyöppnade fisk- och skaldjursbaren Rolfs Hav i Stockholm.

Johan Jureskog driver bland annat köttkrogen AG och hamburgerkedjan Jureskogs.

Marknadsledande Kamado Sumo erbjuder en rad olika grillar i sitt sortiment – från lyxiga värstingmodellen Kamado Sumo Signature Pro, med detaljer i rostfritt stål och en grillyta på 56 cm – till portabla Kamado Sumo Mini, skräddarsydd för utflykter och balkonggrillning. På Johan Jureskogs lantställe i Stockholms skärgård går Signature-modellen varm – året om.

– Det är marknadens bästa grill – lite större, lite bättre och lite snyggare. Dessutom har den livstidsgaranti, precis som alla Kamados Sumos grillar, säger Johan.

Ingen sommar utan Kamado Sumo.

Det stora utbudet av tillbehör lyfter Johan fram som en av varumärkets främsta fördelarna. Han rankar Grillmästarens rotisserie & pizzaugn som sitt favorittillbehör. Modulen gör att du både kan grilla grillspett och grädda pizza direkt på grillen – med perfekt resultat varje gång. Det elektriska rotisseriet roterar i låg hastighet, vilket ger en jämn tillagning och saftigt slutresultat. Tillbehöret förvandlar även din grill till en pizzaugn, för perfekt gräddade napolitanska pizzor. Luckan på tillbehöret gör att du aldrig behöver öppna locket på grillen, vilket bibehåller temperaturen på 400 grader.

Kamado Sumos höga kvalitet och tjocka lager med keramik med ett yttre hölje av emalj ger en optimal isolering och effektivitet och gör att grillen levererar på samma höga nivå året runt – oavsett om du grillar i snöstorm eller högsommarvärme. Grillens jämna värmefördelning och förmåga att hålla en låg och stabil temperatur länge gör dessutom att du kan hålla glöden vid liv under lång tid, även med en mindre mängd kol. Använd alltid träkol, som inte lämnar mycket aska och, till skillnad från kolbriketter, inte innehåller några tillsatser som påverkar smaken på maten. Resultatet: en naturligt god arom och grillsmak.  

Johan Jureskogs favorittillbehör – en kombinerad rotisseri och pizzaugn.

– En Kamado Sumo-grill är hermetiskt tillsluten. Stryper du lufttillförseln när du är klar med din grillning så slocknar grillen snabbt och du kan återanvända kolen som blir kvar. Det är stor skillnad jämfört med en vanlig klotgrill, som är betydligt sämre på att behålla värmen och därmed också kräver betydligt mer kol. Ett bra tips är att investera i Kamado Sumos egna träkol, som tål att återanvändas och som kommer upp i betydligt högre temperaturer än grillkolen från macken.

Köp din Kamado Sumo-grill och alla tillbehör till kampanjpris hos Bagaren och Kocken.

Jureskogs grillskola: Så lyckas du med köttet på din Kamado Sumo

  1. En digital termometer för att hålla koll på köttets innertemperatur är A och O när man grillar kött. Tunnare köttbitar bör komma direkt från kylen. Det bygger upp motståndskraft mot att köttet ska bli överstekt. Tjockare bitar eller bitar med ben kan dock med fördel ligga framme i rumstemperatur i ett par timmar innan grillningen. Glöm inte att salta på snittytan innan du börjar grilla, och se till att grillen har kommit upp i en temperatur på runt 250 grader.
  2. En bra grej med Kamado Sumo är de olika grillzonerna för direkt- och indirekt värme. Har köttet fått för mycket färg – flytta över det till den indirekta värmezonen och grilla färdigt köttet där.
  3. Jobba alltid med stängt lock. Man kommer inte bara upp i högre temperaturer, utan minskar också genomströmningen av varmluft, vilket gör köttet saftigare. Dessutom ger det en otrolig rökpåverkan på råvarorna och, i förlängningen, en godare smakupplevelse.
  4. Ät aldrig rött kött direkt från grillen. Låt köttet vila, utan folie, i minst 5-10 minuter innan du ger köttet en sista kyss på grillen i cirka 20 till 30 sekunder. Det gör att köttet inte förlorar all sin saftighet, som rinner ut på tallriken om du skär i köttet direkt från grillen.
  5. Servera alltid grillat kött på varma tallrikar. Jag brukar stoppa in en trave tallrikar i ugnen på 90 grader i några minuter, så att de blir riktigt varma. Avsluta med nymalen svartpeppar och lite flingsalt.
Låt alltid köttet vila minst 5-10 minuter innan du ger det en sista kyss på grillen innan servering.
Köp din Kamado Sumo-grill och alla tillbehör till kampanjpris hos Bagaren och Kocken.

LÄS OCKSÅ: 6 anledningar till att värstinggrillen Kamado Sumo är sommarens bästa köp

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.