Hoppa till innehåll
Denna sida är ett samarbete med Bagaren och Kocken

Jonas Cramby: ”Så gör jag en klassisk steakhouse-burgare på min Big Green Egg”

Redaktionen

Jonas Cramby, vår eminenta matskribent, har en riktig trotjänare i uteköket – sin Big Green Egg-grill som han haft i tio år. Här berättar han om varför den är så viktig i hans utekök, och delar med sig av ett grymt gott recept på en klassisk steakhouse burger.

Keramikgrillen Big Green Egg kan användas som en vanlig grill, som stenugn och som BBQ-grill, ja det är ett komplett litet utekök i en enda praktisk förpackning. En Big Green Egg är också i princip oförstörbar. Jag har haft min i över tio år och även om jag använt den hårt och slarvat med skötseln så är den fortfarande som ny. Det är enkelt att byta ut delar och att uppgradera sitt Egg med ett nytt lyxigt framepaket – om man vill det. 

Populära Big Green Egg, här i Kødbyen, Köpenhamn.

Det finns också en mängd tillbehör att välja till för att maximera ditt Egg ytterligare. Ett exempel är Big Green Eggs ConvEGGtor basket som gör ditt redan kompakta utekök ännu mer användbart. Med den kan du grilla i olika nivåer, använda tillbehör som bakstenar och wokpannor och vänder du den upp och ner hamnar grillgallret närmre kolen. Det ger ännu bättre stekyta plus att du inte behöver använda lika mycket grillkol – och det är perfekt om du vill laga steakhouse burgare hemma.

Du hittar en ConvEGGtor basket för din Big Green Egg hos Bagaren & kocken.

Med Big Green Eggs ConvEGGtor basket kan du grilla i olika nivåer.

Recept: Steakhouse burger

Till skillnad från en tunn och knaprig smashburgare handlar en klassisk steakhouse burger, så som de serveras på ställen som Minetta tavern och Peter Luger i New York, nästan bara om köttet. Det ska vara tjockt, hängmörat och naturligtvis kolgrillat. För bästa resultat kan du antingen be din slaktare att grovmala hängmörad entrecote med lika mycket högrev eller göra det själv. Och du använder naturligtvis Big Green Eggs convEGGtor basket. Så här gör du:

Per burgare:
ca 80-90 gram hängmörad entrecote, grovmald
ca 80-90 gram högrev, grovmald
ca 1 dl karamelliserad lök, se nedan
ca 3 msk brynt smör
2 skivor amerikansk hamburgerost
1 hamburgerbröd, gärna Martin’s eller annan potato bun
salt och nymald svartpeppar

Karamelliserad lök:
3 gula lökar, finskivade
2 schalottenlökar, finskivade
3 msk olivolja
3 msk rödvinsvinäger
4 vitlöksklyftor, finskivade
2 msk vatten
salt och nymald svartpeppar

• Börja med att förbereda din karamelliserade lök. Stek lök och schalottenlök i olja i panna eller kastrull på medelvärme tills de börjar mjukna. Sänk värmen och tillsätt vitlök, vatten, vinäger och lite salt. Låt karamellisera på låg, låg värme cirka 50 minuter. Rör runt då och då. När löken är mjuk, brun och krämig ställer du den åt sidan och låter svalna. Smaka av med salt och peppar och eventuellt mer rödvinsvinäger. 

• Innan du börjar grilla kan du även förbereda det brynta smöret genom att smälta och låta det få färg på medelvärme – ta bort från värmen precis när det slutat fräsa – samt förbereda din färs. Maler du själv, varva väl kylda bitar av hängmörad entrecote med högrev och mal så grovt som möjligt. 

• Gör iordning din Big Green Egg för grillning med direktvärme. Sätt ner din ConvEGGtor basket upp och ner så att grillgallret hamnar nära den glödande kolen. Placera din Half moon ConvEGGtor en våning upp, det är där du ska värma bröd och lök. När det blivit dags att grilla, tar du fram allt du behöver. Forma färsen till en burgarpuck cirka en centimeter större än brödet. Till skillnad från en smashburgare vill du ha en stor, tjock puck med höga kanter. Grilla direkt över glöden ca 5-6 minuter eller tills köttet fått en härlig yta och är någonstans mellan medium och well done. Vänd då och då. Salta och peppra rejält.

• Värm samtidigt upp brödet på din Half moon ConvEGGtor. Skeda på rejält med lök på pucken, häll över brynt smör och försegla med två skivor hamburgerost. Stäng locket på din Big Green Egg till osten smält och lägg sedan på köttet på brödet och hugg in.

Vem kan tacka nej till denna burgare?
Bra och kolgrillat kött är a och o i en klassisk steakhouse burger, tillsammans med karamelliserad lök.

Vill du veta mer om Big Green Egg? Klicka här för att läsa mer hos Bagaren och Kocken!

Jonas Cramby är matskribent för Café och jobbar som krönikör och krogskribent. 2009 blev han utsedd till årets krönikör av Sveriges tidskrifter. Han har även gett ut fem mycket hyllade kokböcker: Texmex från grunden, Texas BBQ, Mackor, !Taco loco!, Japansk grillning och Korean BBQ.

Läs även: Jonas Cramby: “Så lagar du saftiga St Louis-style ribs på en Big Green Egg”

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.