Hoppa till innehåll
Denna sida är ett samarbete med Barbour

Världens mest kända vaxade jacka fyller 40 år

Redaktionen

Barbours ikoniska jackmodell Beaufort fyller jämnt.

Mycket gott finns att säga om den vindpinade kuststaden South Shields i nordöstra England, men den är inte känd för sitt vackra väder. Skotten John Barbour vände det tuffa klimatet till sin fördel och grundade 1894 varumärket Barbour, med syfte att tillverka funktionella arbetskläder för regntunga hedar och blåsiga kuststäder. Inspirationen till varumärkets första kollektion med oljerockar, så kallade oilskins, hämtade Barbour från Nordsjöfiskarnas arbetsuniformer, som likt båtarnas segeltyg var doppade i olja för att göra plaggen vattenavvisande. I mitten av 30-talet övergick man till det mer funktionella materialet vaxad bomull, som än i dag är Barbours huvudmaterial. I dag hör varumärkets vaxade jackor till modehistoriens verkliga klassiker, älskade av såväl fiskare som fashionistas.

En av Barbours mest ikoniska modeller, Beaufort, firar 40 år i höst. Den rymliga jackan – designad av Dame Margaret Barbour och inspirerad av den franska skyttejackan – är en av de verkliga hörnstenarna i den brittiska garderoben, och utmärker sig med sin vaxade bomullsväv, praktiska fickor, rejäla dragkedja, mönstrade innerfoder och krage i brunt manchestertyg.

Plagget, som än idag tillverkas för hand i South Shields, är en praktisk och multifunktionell livsstilsjacka som smälter in lika bra ute i skogen som på rockfestival eller under en shoppingdag på stan. En symbol för tidlös stil och brittisk landsbygdsromantik, som lagom till 40-årsjubileet lanseras i en limiterad utgåva. Jubileumsjackan är en hyllning till originalet, med nitar graverade med ”Beaufort 40” och etikett i nacken som markerar 40 tongivande år i modebranschen.

Barbours jackor är designade för att stå sig över tid, både när det kommer till design och kvalitet. Inte sällan går jackorna i arv från generation till generation. Genom Barbours Wax For Life-initiativ – som bygger på att bäraren vaxar och reparerar jackan vid behov, antingen själv eller hos Barbours serviceenheter Wax & Repair – förlänger man livslängden på de tidlösa jackorna ytterligare. Bara i Sverige servas 6 000 jackor varje år.

Den limiterade jubileumsmodellen av Beaufort säljs bland annat i Barbours flaggskeppsbutik på Kungsgatan 33 i Stockholm.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.