Svenske kreatören i unikt samarbete med ikonisk klockmodell

Att skapa ett tidlöst och oförstörbart armbandsur är inget lätt hantverk. Det bevisar Göran Kling, som är en av två svenska kreatörer som varit med och gett form till Casios tidlösa klockmodell G-SHOCK GMW-B5000.

När Casios legendariska armbandsur G-SHOCK hade 35-årsjubileum i fjol skapade man en limiterad upplaga av modellen GMW-B5000. En guldfärgad klocka i stål som för tankarna till den japanska klockjättens absolut första skapelse. Och precis som man hoppats blev den nya upplagan otroligt populär.
Själva GMW-B5000-familjen har flera olika modeller, och för att hylla dessa klassiska klockor genomför man nu ett samarbete med två svenska kreatörer. Never give up är ett mantra G-SHOCK valt att identifiera sig med, och så även Göran Kling som är en av de två designers som Casio valt att knyta till sig.

Göran Kling har erfarenhet av traditionellt skapande och har både hantverksutbildning och Konstfack i sitt bagage. Idag arbetar han med smycken i en väldigt bred kontext, något som ledde till en förfrågan om samarbete från Casio.
– Jag har varit ett stort fan av klockorna sedan 90-talet och blev givetvis superglad när de hörde av sig. Jag jobbar ofta i samarbeten med olika varumärken och kreatörer, men det här var första gången med en klocka.


Produktion till perfektion

Göran Kling har en stor del i uppdaterade G-SHOCK genom klockans länk, något som utformats genom en noggrann process. Med inspiration från klassiska silver-nugget ringar från 70-talet började skisserna ta form.
­För att kunna anpassa den nya delen, själva länken, och få den att passa helt in i armbandet måste tillverkningen vara perfekt. För att lyckas med det producerade Göran Kling en exakt likadan del i silver och la sedan ett mönster med olika graveringsverktyg. När själva utformningen var klar polerades silvret och den nya delen kunde monteras. 
– G-SHOCK har ett ganska tydligt formspråk baserat på funktion och hållbarhet så jag ville inte förändra för mycket från grundformen. Mer som en klassisk customization där man dekorerar dom existerande formerna och inte lägger till nya delar.

Ett noggrant arbete har haft högsta betydelse för slutresultatet, men även G-SHOCKs mantra ”Never give up”, som Göran Kling själv har en relation till.
– Det är mycket med det här yrket som känns omöjligt till en början – tillfällen man har velat ge upp.
I slutet av min utbildning genomförde alla ett gesällprov – ett viktigt slutprov för att kvalitetssäkra sitt hantverk. Jag blev underkänd. Året som följde laddade jag om och satsade allt på att klara provet, vilket jag gjorde. Det var utan tvekan en av de viktigaste milstolparna i min karriär. Därför vill jag vara en del och hjälpa fler till att Never give up, avslutar Göran Kling.

Klockorna GMW-B5000D-1ER (silver) och GMW-B5000GD-9ER (guld) finns nu i butik.

Dela på Facebook
Tweeta