Unikt armbandsur från Ronneby nominerat till Svenska Designpriset

I Ronneby i Blekinge driver Subhi Aldabbagh, som är tredje generationens urmakare, sitt eget urmakeri. Men drömmen om att designa och tillverka ett eget armbandsur fanns länge där – något som en dag blev verklighet. Idag är klockan nominerad till Svenska Designpriset i kategorin ”Identitet – Produktdesign”.

Att det var urmakare Subhi Aldabbagh ville bli visste han tidigt, eftersom både hans farfar, pappa och farbror var urmakare. De jobbade med flera stora klockmärken och brann för hantverket, vilket inspirerade Subhi.

Subhi Aldabbagh är tredje generationens urmakare, och tillverkar idag sin egendesignade klocka CONSTANTLY.

Idag är han stolt att kunna titulera sig tredje generationens urmakare, och driver sedan 2013 sitt eget urmakeri i en av Sveriges vackraste parker Brunnsparken i Ronneby. Men Subhi ville ta hantverket till ännu en nivå – att designa och tillverka ett eget armbandsur.

– Jag drömde om att ta den yrkesmässiga traditionen och kunskapen ett steg vidare, genom att skapa en klocka jag själv ville bära, som inte är ”slit-och-släng” och som kan gå vidare i generationer, till både barn och barnbarn, berättar Subhi.

Vägen till CONSTANTLY

Subhis ambitioner var skyhöga. En kreativ process påbörjades och vägen mot ett armbandsur som svarar upp mot både hans egna och konsumenternas krav hade börjat. Målet var att skapa en klocka med samma höga kvalitet som urverken från Schweiz, och med en design med inspiration från ”Sveriges trädgård” Blekinge och Ronneby där klockan tillverkas.

– Jag började se klockor på ett nytt sätt, inte bara som en urmakare utan som designer och tillverkare. Jag kunde knappt tänka på något annat än hur klockan skulle se ut, och vad den skulle heta. Visionen var att namnet skulle avspegla min ambition att skapa en klocka med hög kvalitet och en tidlös design som håller i generationer, och till slut kom jag på det – CONSTANTLY.

Produktionen sker i urmakeriets verkstad i Ronneby, Blekinge.

Efter månader av minutiöst arbete i urmakeriets verkstad i Ronneby var CONSTANTLY-klockan med sin moderna och unika formgivning och höga kvalitet redo att lanseras.

Klockan är tillverkad i nickel- och rostfritt stål, och har en dold krona, vilket ger boetten en obruten cirkulär form. Boetten klarar dessutom ett vattentryck motsvarande 50 meter. Urtavlan täcks av ett helt plant och reflexfritt safirglas som underlättar avläsning av tiden, och som är det mest reptåliga material som finns för klockor idag. Urverket är en kaliber tillverkad hos Ronda Quartz RL i Schweiz, och är av mycket hög kvalitet.

Tack vare sin höga kvalitet säljs armbandsuret med en garanti på tio år, och som ett extra bevis på kvaliteten och hantverket bakom är varje ur numrerat och signerat av Subhi själv. Men trots urets höga kvalitet är priset relativt lågt jämfört med andra klockor med samma klass.

Varje klocka är numrerad och signerad av urmakaren.

– Målet har varit att kunna sälja CONSTANTLY-klockan till ett överkomligt pris. Det har vi lyckats med, bland annat tack vare att vi har själva har full kontroll över tillverkningen och alla priser som är kopplade till den, eftersom vi inte har några mellanhänder.

Nominerad till Svenska Designpriset

CONSTANTLY-klockan Elegance Blue har nominerats till Svenska Designpriset.

Sedan klockan lanserades berättar Subhi att många kunder blivit fascinerade av den, men inte nog med det – nu har även CONSTANTLY-klockan Elegance Blue nominerats till Svenska Designpriset i kategorin ”Identitet – Produktdesign”.

Svenska Designpriset är en tävling i design och kommunikation som är öppen för alla som jobbar med formgivning, grafisk design, kommunikation inom olika kreativa områden. Att få ta emot nomineringen kom som en glad överraskning för Subhi Aldabbagh, och blev som ett kvitto på att hårt arbete lönar sig.

– Jag hade aldrig kunnat drömma om överraskningen att bli nominerad till Svenska Designpriset 2020, säger han och fortsätter:

– Som tredje generationens urmakare har vi urmakeriet i blodet och det är extra roligt att få ett såhär fint erkännande för vår första klocka som har designats och tillverkats med stor inspiration, engagemang, erfarenhet och noggrannhet.Juryn i Svenska Designpriset består till 50 procent av en utvald jury, medan resterande 50 procent utgörs av folkets röster.


Läs mer om CONSTANTLY-klockan på constantlywatch.se.

CONSTANTLY-klockan nominerades i Svenska Designprisets kategori ”Identitet – Produktdesign”.
Dela på Facebook
Tweeta