Dockers samarbetar med baskisk surfare för att rena haven

Det kaliforniska klädföretaget slår sig ihop med en baskisk surfare för att rikta fokus mot havens hälsa.

Det mesta handlar till slut om vatten. När Dockers® häromåret inledde ett samarbete med surfaren Jon Rose och hans stiftelse Waves For Water så handlade det för båda parterna om just vatten. Medan Roses stiftelse har ägnat tio år åt att leverera rent dricksvatten jorden runt så har Dockers® spenderat samma decennium med att minska vattenanvändningen vid tillverkningen av företagets ikoniska chinos. Under förra året sparade Dockers® 24 miljoner liter vatten och återanvände ytterligare 42 miljoner genom sin patenterade Water<Less-teknik.

I år samarbetar man med den baskiske surfaren Kepa Acero. Passande, då Kepa växte upp med att se sin bror tävla mot Jon Rose. Inspirationen stannar inte i vågornas värld, Kepa har länge varit inspirerad av Roses passion för miljö- och klimatfrågor. Han har själv startat företaget Ocean52, ett dryckesföretag som spenderar just 52 procent av sin vinst för att skydda haven och öka medvetenheten och skyddet för jordklotets vatten.

– Det finns ett före och efter jag var på Alaska. Naturen där är majestätisk, ändlösa skogar och glaciärer, björnar och lax överallt. När jag stod framför en glaciär så visade någon mig ett fotografi vid samma plats ett år innan, och jag blev bestört över hur mycket glaciären hade dragit sig tillbaka på så kort tid. Jag var också på en ö mitt ute i ingenstans, långt från civilisationen, och hittade plast överallt som flöt i havet. De erfarenheterna gjorde ett stort intryck på mig och min framtid, säger Kepa.

– Surfingen har gett mig en väldigt djup kontakt med naturen, och en medvetenhet om vad vi behöver skydda. När jag har sökt vågor runt jorden så har jag fått chansen att se naturen i sin renaste form.

Tillsammans med Kepa så lanserar Dockers® en kapselkollektion i samarbete med Jon Rose. I kampanjen syns Kepa Acero bära kollektionen som innehåller några av Jons egna favoritplagg. Oavsett om han är på fältet, eller på FN-möte för att diskutera klimatfrågor så behöver han bekväma, enkla plagg som fungerar i alla sammahang. Allt i kollektionen är producerat med hjälp av Dockers® Water<Less-teknik, och flera av plaggen är gjorda i en miljövänlig blandning av bomull och hampa.

– Att distribuera vatten är att distribuera liv. Jag är väldigt exalterad att Dockers® och jag har slagit oss samman, det gör mig väldigt stolt. Jag har haft chansen att resa till många platser, jag har sett kvinnor vandra i timmar för att bära vatten som inte ens är drickbart, säger Kepa.

Vattenfrågan är sedan länge viktig för Dockers®. Den patenterade Water<Less-tekniken som man använder för att använda så lite vatten som möjligt i tillverkningsprocessen är numera standard för tillverkningen av företagets byxor. I skrivande stund har tekniken sparat in tre och en halv miljarder liter vatten sedan den infördes.

Blandningen av bomull och hampa är en annan innovation som inte bara sparar in på vatten, utan också undviker bekämpningsmedel, är ett hållbart material (i dubbel bemärkelse) – och har en mjuk känsla mot huden.

– Jon har varit ett föredöme för många av oss och har inte bara distribuerat dricksvatten, men har också planterat ett frö i många människor om att ta initiativet att skapa projekt för en bättre värld. Att vara ansiktet utåt för det här projektet är en ära.

Kollektionen finns att köpa på Dockers.com, på Åhlens.com och utvalda återförsäljare.

Dela på Facebook
Tweeta