Att skapa en Globalkniv är minst sagt avancerat. Bakom varje kniv ligger ett tidskrävande arbete som utförs av flera knivmakare med lång erfarenhet och med olika spetskompetenser. På Globals fabrik i Yoshikin i Japan, finns det en tydlig arbetsfördelning inom de olika områdena.
Hantverkarna bakom knivarna
En av de många knivmakarna heter Masahiro Hori. Han har jobbat på Globals fabrik i hela 27 år och ansvarar för produktionen av knivens handtag.
Uppgiften kräver såväl erfarenhet som precision för att handtaget ska få sin perfekta tyngd, vilket han förklarar såhär:
– En av mina uppgifter är att fylla handtagen med sjösand så att kniven får en vikt som ger den en perfekt balans.
Produktionen av Globalknivarna har givetvis utvecklats sedan starten och idag är en del uppgifter automatiserade, men det är hantverkarnas fingertoppskänsla som värderas allra högst och gör Globalknivarna så speciella. En av de moment som utförs av hantverkarna och som är så viktigt är knivens sista slipning. Varje kniv slipas nämligen för hand innan den får lämna fabriken.
Under hela 47 år har Masatoshi Shimotori arbetat som slipmästare, och idag vilar det yttersta ansvaret för Globalknivens slipning på hans axlar. Han förklarar att detta moment måste utföras av en hantverkare för att få till den perfekta känslan.
– Knivarnas sista slipning sitter i handen. Det är mer en känsla än en konstatering när den är klar, förklarar Masatoshi.
För Global är det viktigt att behålla det traditionella hantverket, men de arbetar samtidigt ständigt för utveckling och förnyelse av verksamheten. För varje kniv som skapas strävar hantverkarna mot att höja tekniken ytterligare, för att matentusiaster världen över ska få en Globalkniv av högsta kvalitet.
Ta hand om din Globalkniv på bästa sätt
För att du ska få ut så mycket som möjligt av din Globalkniv är det viktigt att du tar hand om den på rätt sätt. På sundqvist.se kan du läsa om hur du gör på bästa sätt!