Gör dig redo för äventyr i vinter – spana in Haglöfs nya IC3-kollektion

I maj 1953 blev den nyzeeländska bergsbestigaren Sir Edmund Hillary och sherpan Tenzing Norgay världsberömda då de var först upp på toppen av Mount Everest – en ofattbar prestation på den tiden.

För designern Nigel Cabourn har äventyret år 1953 alltid varit en stor källa för inspiration. Det syns inte minst i den aktuella premiumkollektionen IC3 som han tillsammans med Piers Thomas designat för Haglöfs.

– Samarbetet inleddes när Paul Cosgrove, Global Product Director på Haglöfs, kontaktade mig efter att vi varit vänner i branschen i flera år. Både jag och Haglöfs var intresserade av att skapa en teknisk kollektion som återspeglar både deras och mitt varumärke, berättar Nigel Cabourn.

För inbitna heritage- och vintagefanatiker är Nigel Cabourn något av en gud. Han startade sin karriär i London i början av 1970-talet med egna märket Cricket Clothing Ltd. 1978 fick han en militärjacka av vännen Paul Smith som denne hade inhandlat på en loppmarknad i Paris. Vintagejackan blev starten på Nigel Cabourns passion för gamla militärplagg. Han började köpa på sig kläder som använts av brittiska soldater och upptäcktsresande och har i dag en privat samling på närmare 5 000 plagg som ofta skapar inspiration till hans egen design.

Tidlöst och funktionellt i nya kollektionen

Haglöfs IC3-kollektion innehåller fem olika jackor – ”MTN Smock”, ”MTN Fleece”, ”Gore-Tex Jacket”, ”Softshell Jacket” och ”Down Parka” och byxan ”Rugged Pant”. Samtliga plagg definieras av tidlöst hantverk och moderna prestandamaterial av högsta kvalitet. Slitstarkt och funktionellt för alla väder.

– De här produkterna bygger på vårt rika arv på Haglöfs utan att vara en vintagekollektion. Det är plagg med en historia producerade i moderna och tekniska funktionsmaterial, fortsätter Paul Cosgrove.

”MTN Fleece”.
”Rugged Pant”.

För outdoor-entusiasten Nigel Caborn har samarbetet med Haglöfs varit något av ett drömuppdrag.

– Det som gör denna kollektion så speciell tycker jag är att vi har kunnat ta 70 år gamla idéer men tolka dem på ett helt nytt sätt så att de passar i en modern miljö, säger Nigel Cabourn.

Hans eget favoritplagg i kollektionen är den stora och matiga dunjackan ”IC3 Down Parka”. När man provar jackan är det uppenbart att den klarar de hårdaste vinterexpeditioner. Här är ett plagg som är konstruerat för att tåla snö, vind och kyla.

– IC3 Down Parka är en modern version av den klassiska Cabourn Everest Parka som i sin tur är inspirerad av Sir Edmund Hillary, den första mannen som nådde Mount Everest. Det var dags att tolka Everest Parker på ett mer samtida och tekniskt sätt, fortsätter Nigel Cabourn.

”IC3 Down Parka”.

Jackan är tillverkad av ett slitstarkt Pertex-yttertyg och med 600 cuin dunisolering för optimal värme. Andra funktioner i parkan inkluderar en skyddande avtagbar och justerbar huva tillsammans med en justerbar midja och fåll vilket gör att man kan anpassa modellen efter egen smak. De rejäla fickorna rymmer telefon, plånbok, nycklar och vantar. För även om ”Down Parka” är inspirerad av en Mount Everest-expedition är tanken att du ska kunna använda jackan, liksom alla plagg i kollektionen, i en urban vardagsmiljö.

– Följaktligen är passformen och känslan hos IC3-plaggen lite mer livsstilsorienterad jämfört med andra Haglöfs-kollektioner. Ändå är de konstruerade för att vara mycket funktionella och kunna möta svåra väderförhållanden och uppfylla komfortbehov hos användaren. Vi har bara använt material av högsta kvalitet inklusive Gore-Tex, Polartec, dun och 100 % återvunnen polyester, säger Paul Cosgrove.

Gör dig redo för ett äventyr i vinter – besök haglofs.se!

Dela på Facebook
Tweeta