Oris lanserar mindre version av klassiska Aquis Date – med Calibre 400

I dagens värld med digitala lösningar på i stort sett allting finns det något charmigt och glädjefyllt med gammal hederlig mekanik. Det ser vi bland annat i Oris klassiska dykarklocka Aquis Date, som nu lanseras i en mindre version och drivs av deras game-changing urverk Calibre 400.

I vår digitala och ständigt uppkopplade värld har ”the joy of mechanics” fått en helt ny innebörd. Idag fungerar allt ifrån bilen till mobilen utan att vi behöver fundera på hur. Visst kan det vara skönt (så länge tekniken fungerar), men är det inte lite tråkigt? Det finns en charm i att till exempel stå vid Themsen och förundras över vad som får London Eye att snurra, att vrida upp en gammal leksak som sedan börjar röra på sig – eller att studera baksidan av en tickande, mekanisk klocka. Det tycker Oris, som inte bara gör mekaniska klockor – utan även mekaniska movements.

Under de senaste åtta åren har de skapat inte mindre än nio nya kalibrer och den senaste av dessa hittar du i Caliber 400-serien.

Den unika Caliber 400

De proffsiga ingenjörerna på schweiziska Oris har inte lämnat någonting åt slumpen när de tagit fram tekniken i sin Calibre 400. När urverket lanserades satte det en ny standard för automatisk mekanisk klocktillverkning med bland annat förhöjda nivåer av antimagnetism för att inte påverkas av de magnetfält runt omkring oss i bland annat mobiler och airbags. Dessutom har den en power-reserv på fem dagar, 10 års garanti och rekommenderad service först var 10:e år. Det är ovanligt för en mekanisk klocka och en av anledningarna till att de kallar urverket för den nya standarden.

En i teamet kring Calibre 400 är urmakaren Céderic Röhrich, 27 år. Han har varit verksam inom Oris sedan 2014. Han började inom kvalitetskontroll och har därefter arbetat sig närmare tillverkningen. Idag är han den ledande urmakaren för Calibre 400-serien.

Oris urmakare Céderic Röhrich.

– Mitt jobb är att plocka upp de smarta idéer som vår chief operating officer Beat Fischli och hans team tagit fram, och sedan leverera dessa i Caliber 400 Series Movement så att de kan användas i våra klockor, som i den nya Aquis Date 41.5 mm Calibre 400. Allting handlar om detaljer, förklarar han och fortsätter:

– Det är mycket att tänka på, men jag känner mig ganska säker på att vi lyckats i den nya Calibre 400-serien.

Klassiska Aquis Date i mindre format

Nu lanseras för första gången en mindre version av klassiska Aquis Date, som är 41,5 mm jämfört med föregående på 43,5 mm – och självklart försedd med Calibre 400. Klockan kommer med urtavla i antingen blå, grön eller antracit och har en vattentäthet på upp till 300 meter.

– Människor förväntar sig mycket av en lyxklocka, med all rätt. Den måste vara både snygg, funktionell och tillförlitlig – och måste hålla hela livet, säger han och fortsätter:  

– Jag har själv använt min Aquis Date Caliber 400 i flera månader nu. Vi garanterar ju en exakthet på -3 till +5 sekunder per dag, och även om jag inte använt min varje dag har jag aldrig behövt justera tiden. Jag är faktiskt överväldigad över hur exakt den är, trots att jag förstår helt och fullt hur mekaniken fungerar!

Oris utvecklar ständigt sina produkter och vi undrar vad vi kan förvänta oss framåt, inte minst av Caliber 400-serien.

– Låt oss överraska dig… Jag kan i alla fall säga att vi sitter långt ifrån stilla, utan är fullt upptagna med att designa nya och spännande saker. Är det något jag älskar så är det att skapa något som människor kan äga och njuta av – och som sätter ett leende på deras läppar, avslutar Céderic.

Om klockan

Case: Rostfritt stål i flera delar, enkelriktad roterande arm med keramisk insats
Storlek: 41,50 mm (1,634 tum)
Urtavla: Blå, grön eller antracit
Lysande delar: Super-LumiNova®
Toppglas: Safir, välvd på båda sidorna och antireflekterande inuti
Urverk: Calibre 400 med fem dagars (120 timmars) gångreserv
Baksida: Rostfritt stål och genomskinligt safirglas
Vattentäthet: 30 bar (300 meter)
Band: Svart gummiband eller rostfritt stålarmband
Pris: Med stållänk 33.600 kronor, med gummiband 31.700 kronor.

Läs mer om Oris Aquis Date Calibre 400 41.5 mm här!

Dela på Facebook
Tweeta