Kaffeskolan del 2: 8 lärdomar om en perfekt espresso

Emil Åreng är en av Sveriges bästa bartenders. Men när han närmar sig en espressomaskin har han egentligen aldrig riktigt förstått vad han har hållit på med. Café skickade honom på kaffeskola hos Lavazza med deras kaffespecialist Ida Strid för att under några timmar lära sig allt om espresso. Lektion två: En perfekt espresso.

Kaffe är en central del i Emil Årengs liv. Privat och på jobbet. Från barndomens kaffe på bit i Norrland till succédrinken ”Gin och tonic infuserad med en Espresso Martini serverad som en Tom Collins”. Men lika nördig och kunnig som Emil Åreng är om sprit, lika svag är han på kaffe. Kan liksom lite om allt.

Ida Strid, kaffespecialist och en sann nörd leder lektionerna i kaffedoftande Lavazzas Training Center. För att Emil Åreng ska bli en mer komplett kaffemaster ska han få lektion två: Konsten att göra en perfekt espresso.

Café bad Emil Åreng att sammanfatta lektion två av kaffeskolan i några punkter. Och han delar gärna med sig av sin nyvunna smarthet. Från oss får han MVG – döm själv hans åtta lärdomarom hur man gör en perfekt espresso nedan – och börja göra kaffe på ett helt nytt sätt.

1. Espresso är det mest koncentrerade sättet att dricka kaffe på. Som mycket annat i mitt liv så behöver jag testa några gånger för att förstå storheten. Samma sak med espresso. För mig tog det nog 30 koppar innan jag förstod. Men solklart det mest ultimata sättet att dricka på. Ett tips är att sörpla.

2. Det första steget till en perfekt espresso är att välja bönor. Här eftersträvar alla den perfekta balansen mellan syra och sötma. Skillnaden på mellanrostat kaffe och mörkrostat är som att jämföra hur man steker kött: Ett mediumstekt kött har goda smaker av kryddorna och stekytan, medan ett välstekt kött gör att köttets kvalitet försvinner och ytan mest smakar bränt.

3. Lavazzas espressoblandning består antingen av Arabicabönor (plockar fram syrligheten) eller en blandning av Arabica och Robusta (plockar fram tyngre toner  som exempelvis choklad). Smaken på kaffet påverkas i hög grad av dess rostningsgrad.  Det är sällan man ser hundraprocentiga Robustablandningar eftersom det blir för grovt i smaken, knappt drickbart.

4. Mal bönorna i en kvarn. Storleken ska vara finmalet, ungefär som ett saltkorn för en espresso. För bryggkaffe ska det vara grövre, snarare storlek som ett sockerkorn.

5. Använd 17-18 gram kaffe för en dubbel Espresso.

6. Lägg på 15 kg tryck när kaffet läggs i espressohandtaget – så att du får till en bra puck.

7. Ge det tid: En enkel espresso är 25 ml, en dubbel är 50 ml. Båda ska ta 25 sekunder att brygga.

8. Titta på kaffet som kommer ned i koppen. Först det mörka och chokladfärgade, därefter det karamellfärgade och slutligen det som proffsen kallar för blond. I dessa tre färger finns de tre smakerna. Beska, sötma och syra. Den perfekta espresson har en gyllene crema, hasselnötsfärgad. Och smakar så klart underbart.

Emil Åreng har tagit examen från sin kaffeskola på Lavazza. Ida Strid, som varit hans lärare är nöjd. Emil själv är överlycklig:

”Det här var underbart. Och jag är helt ärlig när jag säger att den som lär sig det här kommer att framstå som ett geni! Så känner i alla fall jag mig”.

Här hittar du Kaffeskolan del 1!

Text: Redaktionen
Foto: David Thunander

Dela på Facebook
Tweeta