Levi’s 501 firar 150 år med en vintagedoftande uppdatering

Levi's gräver i arkiven och uppdaterar världens mest kända jeansmodell – 150-årsjubilaren 501®.

Advertisement

Få, om något, plagg har en lika självklar plats i herrgarderoben som 150-årsjubilaren Levi’s 501 – eller en lika rik historia. Berättelsen om världens mest ikoniska jeansmodell innehåller det mesta – från tonårsuppror till Hollywoodglamour. Och den tar sin början under 1850-talets guldrusch i USA, då cowboys och guldgrävare vallfärdade till den amerikanska västkusten i jakt på lycka och framgång.

Efterfrågan på praktiska och slitstarka arbetsuniformer var under denna tid stor. San Francisco-baserade textilgrossisten Levi Strauss och skräddaren Jacob Davis identifierade snabbt en lucka på marknaden och började sy upp nitförstärkta arbetskläder i tåligt, indigofärgat denimtyg, anpassade för tuffa förhållanden i gruvor och på hästrygg. Duon fick patent på sin första arbetarbyxa ”XX” – senare döpt till 501 – den 20 maj 1873 och lade därmed grunden för vad som skulle bli ett av de mest inflytelserika plaggen i historien.

Det som började som ett funktionsplagg för amerikanska grovarbetare växte med åren till något mycket större: en symbol för attitydsfrisk tonårskultur och tidlös amerikansk stil. En resa som Levi’s har ett och annat att tacka Hollywood för. I mitten på 1900-talet syntes 501:an på några av filmfabrikens största stjärnor och blev snart ett signaturplagg för en ung, rebellisk generation. De bars av fans på Woodstock, av aktivister i medborgarrättsrörelsen och av mods i Storbritannien. På 1960-talet var blåjeansen så starkt förknippade med tonårstrots att de förbjöds på många skolor, vilket såklart bara gjorde 501:orna än mer populära.

På 70- och 80-talet växte Levi’s popularitet ytterligare och jeansmodellen blev snart ett globalt fenomen älskad av alla – från techmoguler till hip hop-ikoner. Det spelade ingen roll om du var filmstjärna eller fabriksarbetare – de slitstarka och stilriktiga 501:orna gick hem i alla läger.

Resten är, som det heter, historia. Men i Levi’s fall är det en historia utan slut. Även om Levi’s 501 i mångt och mycket har behållit formen i 150 år så görs hela tiden små förbättringar och justeringar. För att fira de ikoniska blåjeansens 150-årsjubileum har jeansjätten grävt i arkiven och släpper nu vintage-modellen 501 ’54 ­– inspirerad av 501-modellen från 1954. Modellen, som lanseras i en rad olika tvättar och slitningar, är en uppdaterad version av originalet, med avsmalnande form, en högre midja och en tydlig vintagekänsla.

“Vi tittade på vikten av att bygga en 501®-passformsportfölj riktade till alla kroppstyper och stilpreferenser. 501 ’54 sitter i midjan och har vår distinkta 501 antipassform genom sätet och låret, men ett smalare och rakt ben. Motbalans är vad som saknas i 501-familjen. Du får utrymme och komfort i toppklass, vilket folk uppskattar, och sedan en liten nischad modern fördel”, förklarar Steve Burns, Men’s Design Director på Levi’s.

En tidsenlig uppdatering värdig modevärldens piggaste 150-åring.

Läs mer och köp Levi’s vintagedoftande 501 ’54 här.

Dela på Facebook
Tweeta