Så röker du kött som en grillmästare

Har du inte provat att lägga rökflis på grillen så är det hög tid nu.

Sjunkande temperaturer är ingen ursäkt för att stoppa undan grillen för säsongen. Att grilla är en året runt-aktivitet, det är sen gammalt. Bäst blir resultatet med ett par deciliter rökflis på grillen. Mats Green, grundare av Lilla Rökeriet, ger sina bästa tips för hur du lyckas med rökningen i höst.

1. Vänta till glödbädden i kolgrillen är perfekt. Då lägger du på ett par deciliter rökflis i kanten och väntar tills det utvecklas en fin, vit rök.

2. Grilla sedan köttet indirekt, det vill säga – lägg köttet i kanten av grillen, ovanför rökflisen, och inte direkt över grillkolen.

3. Se till att det är bra lufttillförsel i grillen så att värmen sprider sig jämt. Om du vill ha mycket röksmak på ditt kött – testa att blötlägga träflisen i en halvtimme innan du börjar grilla, då blir röken tjockare.

4. Har du gasgrill? Då kanske röksmaken ger ännu mer effekt. Du behöver dock använda en röklåda eller en röktub till fliset och se till så att det ryker innan du börjar grilla köttet.

5. Vill du ha ännu mera röksmak så är eluppvärmda rökskåp en bra investering. Våra favoriter säljs på Lilla Rökeriet. På hemsidan kan du även anmäla dig till vår rökskola där du får lära dig allt du behöver veta om varm- och kallrökning.

Bonustips: Glöm inte ta vara på saften från köttet. Det kan bli basen i en riktigt god sås att servera till köttet. Häll över i din bearnaisesås eller blanda ut med hackade färska kryddor och lite citronsaft.

Rökskola på Lilla Rökeriet.

Dela på Facebook
Tweeta