Surface ömsar skinn

Microsof Surface

Med Microsofts nya Surface Pro 9 har det aldrig varit lättare att jobba var du vill. Fråga bara Kalle Melkersson, mannen som fångade Sir Väs.

Klockan är 21.30 en fredagskväll strax söder om Norrköping. Kalle har precis ätit middag när telefonen ringer. Det är Skansen. Det har gått en vecka och Sir Väs är fortfarande på rymmen. De behöver hjälp. Men Kalle har druckit två glas vin.

”Ta en taxi”, säger Skansen.

Några timmar senare står han med kungskobran i famnen och det utmattade räddningsteamet jublar och kan äntligen andas ut.

Kalle Melkersson är reptilansvarig på Tropicarium i Kolmården. Här ansvarar han för ett 70-tal ormar, från vattenmockasin till inlandstapian, världens giftigaste orm. Han började på Tropicarium 1992 direkt efter skolan och har blivit kvar. Idag är han en av Europas främsta experter på ormar och reptiler. Det märks. Hans telefon ringer konstant. Det är en kajman som ska sövas, tullen som beslagtagit 173 tarantellor, någon anakonda som måste omplaceras.

Kalle spenderar mycket tid med ormarna. Men också framför datorn. ZIMS är en europeisk databas som zoologiska parker och veterinärer samarbetar i. I ZIMS registreras djur och lärdomar delas. Det är också här man kan se om och var det finns plats för djur som omhändertagits och behöver placeras ut. Så kallade bevarandeprogram.

Över 1 300 djurparker, akvarier och djurskyddsinstitutioner pratar med varandra genom nätverket Species360 ZIMS.

Datorn följer också med ut i fält. Djursmuggling är världens fjärde största illegala marknad – efter vapen, droger och människohandel. Det är inte ovanligt att tull eller polis hittar ormar, spindlar och reptiler vid tillslag. Då behövs någon som både kan hantera dem och hjälpa till att bestämma art. Då ringer man Kalle.

Med sig har han sin nya, mambagröna Surface Pro 9. En dator som är lätt och smidig, men ändå med bra tangentbord, uppkoppling och grym kamera. Det är det som behövs. Och så klart, bra batteritid. Att fotografera 173 ivriga tarantellor tar ett tag.

Reptilexperten Kalle Melkersson med sin Surface Pro 9 Forest är också jobba var du vill-expert. 

Kalles fascination för djur, och specifikt ormar, kom tidigt. Hur de som art har förmåga att anpassa sig: Det finns ormar som lever i haven och ormar som lever i öknen. Men också vilken viktig del de är i ekosystemen. Genom åren har han blivit biten några gånger, men bara en enda gång av en giftig orm. En nyfödd palmhuggorm. En hona hade fött 14 ungar och Kalle räknade fel och stoppade in handen i ett terrarium som han trodde var tomt, men där låg en orm kvar som bet honom i pekfingret.

”Jag fick ligga på intensiven några dagar, men det var aldrig någon fara”, konstaterar han sakligt.

Trots att över hälften av hans 70 ormar har nog med gift för att döda en mellanstor skolklass är han aldrig nervös. De kan inte utveckla en social relation till en människa, de känner inte igen dig. Närmar du dig en orm gäller det alltid att vara lugn och metodisk. Blir de skrämda flyr de, varnar eller försvarar sig.

Krokodilerna på bilden är inte krokodiler, utan amerikanska alligatorer. En lite mer beskedlig art.

Kalle ägnar också sin tid åt forskning. Tillsammans med bland annat Akademiska Sjukhuset i Uppsala har han studerat hörselorganen på krokodiler. Deras hårceller har förmåga att reproduceras. Det betyder att en krokodil inte förlorar hörseln när den blir äldre eller om den skulle utsättas för höga decibel från en Slipknot-konsert. Forskningen har fått enormt genomslag över hela världen och man tittar nu på om kunskapen kan användas på människor. Kanske blir det slutet på att kalla någon med stor käft och små öron för krokodil?

Om nya Surface: Nya Surface Pro 9 kommer i fyra vackra färger, Skog, Safir, Platina och Grafit. Under skärmen finns en HD-kamera, Omnisonic-högtalare, riktade mikrofoner och ett G6-chip vilket förhöjer skriv- och ritupplevelsen.
Läs mer om Surface Pro 9 här!

Du hittar Surface Pro 9 finns hos:
Elgiganten, Mediamarkt, Komplett, Power och Webhallen.

Om Tropicarium: Ligger i anslutning till Kolmårdens djurpark. Öppet alla dagar, utom julafton. Alla djur får inte klappas.

Dela på Facebook
Tweeta