Hoppa till innehåll
Denna sida är ett samarbete med Moory

Surfing i alla dess former

Redaktionen

Vem har inte känt sig lockad av strandlivet i Kalifornien eller på Hawaii?

ANNONS. Innehåll från Moory och inte en artikel från Cafés redaktion.

Bilder på vältränade surfare som springer med brädan under armen mot det djupblå havet, väcker äventyrslusten hos de flesta. Och visst har vi många av oss nog sett oss i en gammal folkabuss med surfingbrädan på taket. Alltså urtypen för det romantiska hippielivet med frihet och äventyr.

Men har du aldrig surfat är det inte gjort i en handvändning att klara av de stora vågorna. Blåmärken och ömma muskler är snarare verkligheten efter en dags surfande, än att du sitter avslappnad och nöjd vid lägerelden på kvällen. Som tur är finns det ett flertal olika typer av surfing att välja på. De har alla sin tjusning och som dessutom passar alla olika typer av människor. Även om det säkert är att bemästra vågsurfing som kanske är det som lockar mest.

Surfing är både spännande och krävande, men det är inget för dig som inte vill förstöra frisyren. Oavsett vilken typ av surfing du väljer att testa på, lär du djupdyka ett antal gånger innan teknik, balans och ork finns. Men det är en kul vattensport och om inte annat är det en anledning att boka nästa semesterresa till varmare länder och större vågor.

SUP – lugnaste surfingen

Kärt barn har många namn och den här typen av surfing kallas Stand Up Paddleboarding, SUP eller paddel-surfing. Det är en variant som har blivit mycket populär. SUP är även ett av de enklaste sätten att testa på känslan av att stå på en surfbräda. Här behövs ingen vind och inga vågor. Tvärtom lämpar sig den här typen av surfing när sjön eller havet är någorlunda lugnt och vågorna inte är så höga.

Paddleboarding är en surfingvariant som givetvis kräver balans, som all annan surfing. Men tack vare att surfbrädan är större och bredare än en vanlig surfbräda finns det mer plats att stå upp. Det gör det lättare att hålla balansen. Du har dessutom paddeln som du tar dig fram med och som hjälper till att balansera på brädan. Även om paddleboarding kan tyckas lugnt och stilla kan du faktiskt vässa upplevelsen. Ju bättre du blir, desto mer våghalsig kan du vara. Det går alldeles utmärkt att testa att använda din paddleboard på vågorna när de är lite högre.

Bodyboarding – en surfvariant för alla

Vi är nog många som har kroppsurfat på vågornas vita skum in mot stranden. Men vill du höja svårighetsgraden ett snäpp bör du testa på bodyboardning. Det är, precis som paddleboarding, är en lättare form av surfing. Här använder du en fyrkantig, mindre bräda i skumplast för att rida på vågkammen. Brädan är ungefär lika stor som bålen och den ligger du på för att glida fram på vågen. Den här typen av bräda hittar du i de flesta turistbutiker vid stranden och den kostar inte många kronor. Om du inte vill ha en bättre bräda med högre kvalitet, förstås.

Även om brädan är utformad för att ligga på, kan du dessutom testa att sitta på knä eller stå när du surfar vågorna. Du kan ofta se mer vana surfare använda den som en vanlig surfbräda om vågorna är tillräckligt bra. Om inte annat är det ett utmärkt sätt att träna balansen, om du har som mål att en dag kunna bemästra klassisk surfing.

Vindsurfing – perfekt i Sverige

Den vanligaste surfvarianten i Sverige är vindsurfing och den har varit populär i många år. Sverige har inte närhet till de hav som erbjuder så kallade swells, eller gammal sjö som vi säger här. Det är den typ av vågor som krävs för klassisk vågsurfing. Vindsurfing är istället beroende av just vind för att du ska kunna surfa på vattnet och vågorna. Så länge det finns vind kan du därför surfa med hjälp av seglet som sitter fast på surfbrädan. Därför passar vindsurfing perfekt i svenska vatten.

Brädan för vindsurfing är något större och tjockare än den som används för vågsurfing, vilket är ett måste för att kunna fästa seglet. När du vindsurfar kan du komma upp i ganska höga hastigheter om du hittar rätt vind. Så även om den här surfingen kan kännas lugnare än många av de nyare varianterna du kan läsa om här, är den både spännande och fartfylld. Vad sägs om ett hastighetsrekord på 103,67 km/h?

Vågsurfing – för den äventyrliga

Det här är nog det som de flesta tänker på, så snart surfing kommer på tal. Här ser vi framför oss just det som vi inledningsvis nämnde. En tropisk kritvit strand med stora turkosblå vågor, där en surfare är farligt nära att falla inne i vågen. Nu pratar vi dock surfing på mycket hög nivå.

När det gäller vågsurfing är surfaren beroende av vågornas kraft för att få fart. I kombination med lutningen på brädan blir det möjligt att surfa på en våg, eller inne i en om du är riktigt duktig. Hur brädan ser ut kan vara mycket individuellt. Olika vågor och vindförhållanden kräver olika slags brädor när det gäller utformning, längd, bredd och annat.

De vanligaste brädorna är shortboard, gun och longboard. Men det är inte bara vågor och andra förhållanden som avgör vilken bräda som passar dig. Din erfarenhet, vikt och storlek spelar också stor roll.

Utrustning du behöver

För att inte brädan ska försvinna när du trillar av, för det kommer du att göra, så fäster du en typ av lina runt ankeln, en så kallad leech. Ska du surfa i kallare vatten måste du ha en våtdräkt och till och med i Kalifornien kan det vara så kallt. Även om du ger dig in på att surfa i tropiska vatten är det rekommenderat att du använder en rashguard, vilket är en tunnare våtdräkt. Det skyddar både mot solen och att du får skrapsår från botten eller brädan när du hamnar under ytan.

Att lära sig vågsurfing själv är inte så lätt, det kräver en hel del teknik och förmåga att bedöma havet och strömmarna. Här är verkligen skolbänken och en surfingkurs ett måste. Det kanske inte gör dig förberedd för att klara av världens högsta vågor i portugisiska Nazaré där rekordet ligger på 26,21 meter. Men en tripp till Hawaii eller Kalifornien är garanterat möjligt, särskilt om du tränar mycket.

Kitesurfing – för surfing året om

En av de surfvarianter som växer snabbast i popularitet är kitesurfing. Här surfar du på vågorna med en kort surfbräda och istället för segel som i vindsurfing har du en sele som själva draken eller seglet är fäst i. Seglet styr du sedan med två handtag.

Det roliga med kitesurfing är att det går lika bra att surfa på stora vågor, små vågor, och till och med helt vågfria vatten. Men precis som med vindsurfing kräver denna surfvariant vind för att du ska kunna surfa. Den här surfingen ger även möjlighet att utvecklas till att göra tricks eller surfa fram i höga hastigheter.

En stor fördel med den här surftypen är att du kan fortsätta träna vintertid. Byt bara ut den lilla surfbrädan mot en snowboard, skridskor eller skidor. Perfekt för att hålla formen och bli bättre inför nästa sommar.

Wakesurfing – för gammal som ung

När det gäller wakesurfing är det en typ av surfing som passar alla. Det spelar ingen roll om det är barn, pensionärer eller elitidrottare. Här åker du efter en båt som har kapacitet att komma upp i cirka 9-10 knop. Du håller i en cirka sex meter lång lina och står på en bräda. Det som är perfekt med wakesurfing är att om du bara vill testa på kan du använda det du har om du redan äger en surfbräda, bräda för vindsurfing eller en SUP-bräda. Särskilda wakesurfbrädor är givetvis det roligaste att surfa med.

Så snart du har balansen och kontrollen släpper du linan och surfar på båtens våg. De stora fördelarna med wakesurfing är att det inte går särskilt fort och det gör inte så ont att ramla som nybörjare. Känslan av att surfa på vågen är precis den vågsurfing ger, men i lightmodell.

Wakeboarding – en mix av sporter

Wakeboarding är nästan en typ av hybridsurfing och som kombinerar de roligaste och mest spännande faktorerna från surfing, vattenskidåkning och snowboarding. Det finns speciella brädor för wakeboarding och precis som en snowboard har den bindningar.

En fördel är att det börjar etableras så kallade wakeparker. Istället för båt är det kablar som drar dig fram för att du ska kunna utöva den här typen av surfing. Det gör den här varianten av surfing mer tillgänglig. Du är inte beroende av båt, även om det är något du bör testa. Det är en härlig känsla att åka fram på öppet vatten.

För wakeboarding krävs det en båt som kan skapa stora och kraftfulla vågor som du surfar på. Vågorna blir som ramper där du kan göra hopp och trick. Vill du vässa svårighetsgraden bör du även testa wakeskating. Här står du på brädan utan bindningar, allt som ger dig fäste är skor och en griptejp.

Skimboarding – för den atletiske

En relativt ny typ av surfing som kommit till Sverige är skimboarding, men den har ganska länge varit en vanlig syn på de långa kaliforniska stränderna. Det finns två olika typer av skimboards beroende på var du vill surfa. En typ av bräda är för att surfa i strandlinjens grunda vatten och en annan för att surfa på vågor. Som de flesta surfingvarianter kräver skimboarding både bra kondition och bra balans.

När du utövar skimboarding gäller det att springa i full fart från stranden ut mot det grunda vattnet och sedan kasta brädan på vattnet för att surfa på den fart du fått upp. Det här är en anledning till att den ökat i popularitet i Sverige. Det finns många fina och långgrunda sandstränder i Sverige.

Själva brädan är oval och brukar vara omkring 90 cm lång och 40 cm bred. Vill du satsa på att surfa på grunt vatten ska du införskaffa en flatland skimboard som är tillverkad i trä och har en tunnare design än en skimboard för vågor. Är du istället lockad att ta dig an skimboarding på vågor är det en bräda tillverkad av epoxy eller foam som gäller. De har bättre flytförmåga och bärkraft.

Wing Foil surfing – för fartdåren

Ännu en av de nya surfingsporter som växer lavinartat i popularitet är wing foil surfing. Återigen är det en utveckling av våg- och vindsurfing samt kitesurfing. Du har säkert sett någon fartdåre komma flygandes över vattenytan på en bräda med segel. Det ser ut som surfaren svävar över vattnet. Men ibland ser vi inte allt som gömmer sig under vattenytan.

Brädan har faktiskt en slags pinne som sitter fast undertill och som går en bit ner under vattenytan. Pinnen är en så kallad hydrofoil. Det är det här som kallas Wing Foil surfing, eller bara foil surfing. Även om det är en mycket fartfylld och spännande typ av surfing kräver den faktiskt inte någon tidigare erfarenhet av exempelvis vågsurfing, vindsurfing eller kitesurfing. Men det är givetvis en fördel, det ska vi inte sticka under stol med.

Åk på surfresa och upplev äventyr

Att det finns många sätt att surfa idag kan vi nog vara överens om, men i Sverige är det inte lika lätt att hitta bra ställen där det alltid går att surfa. Särskilt om du har bestämt dig för att lära dig vågsurfing. Det finns en hel del kurser för de olika typerna av surfing. Det ger både nybörjare och mer erfarna möjlighet att utöva och utveckla sin typ av surfing, med coacher och bra vatten. Framför allt oftast varmare än de svenska vattnen är.

Genom att åka på en surfresa kan du lära dig surfa bättre och få mer insikt i vad farorna är. Men inte minst är det ett äventyr och du får chansen att lära känna nya människor med samma intresse. Surfare har en stark gemenskap och du ser dem ofta sitta ihop ute i vattnet för att invänta en våg. Erfarna surfare vet riskerna med swells och de undervattensströmmar som kan vara farliga. Och inte bara det, vi får inte glömma att det i många av de bästa surfvattnen finns hajar.

Destinationer världen över

Lär du dig surfa kan du resa världen över och utöva din sport, året runt. På de flesta ställen kan du hyra en surfbräda som passar dig. Det vill säga om du inte vill ta med dig din egen bräda när du åker. Vill du ha tips på bra surfingplatser är bland annat Kapstaden i Sydafrika en sådan. Byron Bay i Australien och Dana Point i Kalifornien är ytterligare ett par fantastiska ställen att surfa på. Men det är bara några av alla platser världen du har möjlighet att surfa på. Tänk dock på att olika platser erbjuder olika typer av vågor, så välj en destination som passar dig och din nivå.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.