En klassisk skönhet – MSI släpper designlaptop för kreatörer

MSI:s nya bärbara dator förenar kraftfull teknik med perfekt design.

Låt oss vara ärliga.

Man vill att ens tekniska prylar ska vara ständigt tillgängliga och högpresterande, det är vid det här laget något slags grundkrav. Men lika mycket som man är ute efter teknisk prestanda vid köpet av en ny pryl så vill man framför allt ha något som känns bra – som är snyggt att titta på. En pryl som ska funka både på kontoret och hemma lika väl som i farten.

Utsidan räknas, om man ska vara krass. Ett tydligt exempel på vad som händer när teknik och design förenas är MSI:s nya Creator Z16. Principen för utvecklingen av den bärbara datorn har varit just ”tech meets aesthetic”. Skönhet och teknik hör nämligen samman, menar man.

Creator Z16 är elegant, slimmad och solid. Där tidigare modeller från MSI har varit kraftpaket med en fot kvar i gamingvärlden så är företagets senast modell en strömlinjeformad designdröm i varmt mörkgrå borstad metall. En kraftfull dator som kan mäta sig med vilken professionell burk som helst – men med en design som om det vore en italiensk sportbil.

– Vårt behov av vackra ting ligger i vårt DNA, säger Derek Chen som är MSI Notebook worldwide sales and marketing director.

Stora ord, men så har man också stora ambitioner för sin senaste kreatörslaptop. Inspirationen kommer från det gyllene snittet, tanken om en matematisk princip för den fullkomliga harmonin hos mått och proportioner inom bland annat måleri, fotokonst och arkitektur. Proportioner, harmoni och balans har varit ledorden när man har tagit fram Creator Z16.

Det taiwanesiska företaget är kanske en ny upptäckt för många, men i gamingvärlden är det sedan länge en gigant. Företaget tillverkar komponenter och färdiga gamingdatorer för de allra mest kräsna e-sportarna, men har sedan några år trampat gasen i botten designmässigt för att ta fram kraftfulla bärbara datorer avsedda för kreativt skapande. 

Resultatet är en laptop som är det taiwanesiska företagets coolaste och lyxigaste modell hittills. Creator Z16 riktar sig inte bara mot technördar (även om dessa också får sitt lystmäte) utan till fotografer, designers, animatörer, videoredigerare – de kreativa, helt enkelt. Teknisk prestanda som ska klara av krävande redigering och rendering matchas av förväntningar på en enkel, lätt och snygg design. En fjäderlätt bärbar dator som man både vill och kan bära med sig.

– Det du bär runt på och använder varje dag säger något om din personliga stil och smak. Därför menar vi att en premium-laptop inte bara ska prestera det du förväntar dig, den ska också vara attraktiv, säger Derek Chen.

Det slipade aluminium-chassit är 15.9 mm tunt, samtidigt som True Pixel-skärmen är unik genom formatet 16:10 med QHD+-upplösning. Något som levererar elva procent större yta jämfört med föregångarna på 16:9. Formatet är också det inspirerat av det gyllene snittet, för den som undrar.

– En ordentlig bärbar dator ska ha en så kraftfull processor och grafikkortslösning att den sätter fart på skapandeprocessen. På det sättet kan man använda mindre tid på att vänta på att datorn ska rendera färdigt, och lägga mer tid på skapandet, säger Derek Chen.

Under det eleganta skalet döljer sig ett mindre kraftverk. 11:e generationens Intel Core i9-11900H-processor, 32 gigabyte RAM-minne och en fullmatad grafikprocessor från Nvidia för blixtsnabb redigering och rendering. De ultramoderna processorerna tar mindre batterikraft och håller sig kylda även när man arbetar med tunga jobb och program. Även ljudet är av högsta klass, med högtalare både på undersidan och ovanför tangentbordet.

Datorns rundade kanter gör den inte bara snygg utan också bekväm att bära med sig, för den kreativa på språng. Datorn inkluderar också ett 90 Whr-batteri och snabbladdningsteknik av samma skäl. (Och full rgb-belysning med färgstyrning per individuell tangent för discokänsla på AW:n).

Som om inte det vore nog så lanserar företaget också en specialversion av Creator Z16 tillsammans med streetwearlegendaren Hiroshi Fujiwara. Fujiwara, som har kallats för ”the godfather of streetfashion” bland annat för sitt ikoniska märke Fragment, har sedan tidigare arbetat med alla från Louis Vuitton till Nike och sätter nu sin prägel på MSI:s kreatörslaptop. Ett designsamarbete i ordets rätta bemärkelse.

Specialversionen av Creator Z16 släpps den 7 september. Kolla in MSI Creator Z16 här.

Dela på Facebook
Tweeta