Hoppa till innehåll
Denna sida är ett samarbete med NIO

Nio anledningar att älska elbilsmärket NIO

Redaktionen

NIO är ett av de mest hajpade elbilsmärkena just nu. Café förklarar varför.

1. Batteribytessystemet

Power Swap-station i Frihamnen i Stockholm.

NIO:s egenutvecklade batteribytessystem är en av de stora snackisarna i elbilsvärlden. I NIO:s så kallade Power Swap-stationer, som i skrivandets stund finns utplacerade på åtta strategiskt utvalda platser i Sverige, byter man från ett urladdat till ett fulladdat batteri på under fyra minuter. Snabbare, enklare och bekvämare än att tanka eller ladda med kabel, samtidigt som man slipper både räckviddsångest och oro kring batteriets livslängd. Bilen sköter dessutom hela jobbet själv. Du behöver inte ens parkera själv, än mindre kliva ur bilen.

2. Batteriuppgraderingen

Power swap-station i Enköping.

Genom att separera bil och batteri säkerställer NIO att användarna alltid har tillgång till ett batteri i optimalt skick, även när bilen har ett par år på nacken. Raka motsatsen till din gamla smartphone som laddar ur batteriet och blir obrukbar så fort vädret slår om till minusgrader, med andra ord. Leasar du bilen eller äger bilen och använder dig av NIO:s batterihyrestjänst (Battery-as-a-Service) försäkrar du dig om att hela tiden ha tillgång till utbytbar och uppgraderbar batteriteknik. Det gynnar andrahandsvärdet då även en äldre NIO-bil har tillgång till ett batteri i optimalt skick. Tidigare under hösten släppte NIO ut ett nytt snabbare 100 kWh-batteri i omlopp i svenska Power Swap-stationer – som då nådde både nya och befintliga NIO-användare. Batterierna diagnostiseras och övervakas varje gång de tas in i batteribytesstationerna. Presterar inte batterierna optimalt tas de ur bruk och ersätts med ett nytt. Payoffen: en bil som faktiskt bara blir bättre med tiden. Hållbart, flexibelt, praktiskt och bekymmerslöst.

3. Utbudet

NIO ET5.

NIO har bara funnits på den svenska marknaden i drygt ett år, men har redan hunnit lansera fem bilmodeller i premiumsegmentet: Smarta allround-suv:en EL6, mellanstora suv::en EL7, flaggskeppssedanen ET7, sportsedanen ET5 samt elkombin ET5 – en av de första modellerna i sitt segment. Effektiv sportbildsprestanda med fyrhjulsdrift ingår som standard i samtliga modeller.

4. Snabbladdningen

Snabbladdning i Arlandastad.

NIO:s nya laddstolpar på 500 kW slår hastighetsrekord i Sverige. I dagsläget finns det ingen elbil som kan komma upp i den höga laddhastigheten, men med Sveriges snabbaste laddstolpar står NIO väl rustade för framtiden. Tack vare en nykonstruerad vätskefylld laddkabel som sägs vara 50 procent lättare än tidigare versioner ska den vara lätt att hantera och möjliggöra en maximal laddningsström på 660 Ampere. Snabbladdarna är öppna för alla, men NIO-användarna får betala ett lägre kW-pris. Stationerna är även försedda med kortläsare, för smidig betalning. Laddning och batteribyten är dessutom gratis till och med den 31 mars 2024.

5. Designen

NIO ET7.

Interiören i NIO:s bilar är en blandning av futuristisk teknik och ren modern design. Eleganta flaggskeppssedanen ET7 är ett bra exempel på NIO:s design-DNA, med sina dubbelstreckade strålkastare för dagsljus, integrerade X-bar, 3D-pulserande bakljus, flytande displayer, vattenfallsbelysning och osynliga smarta luftventiler i kupén. Bakom det stilrena och sobra formspråket står Kris Tomason, amerikansk chefsdesigner med bakgrund från bland andra BMW och Ford, som rattar NIO:s designstudio från München.

6. Innovationsfokuset

NIO EVE.

NIO:s otaliga patent på sin unika batteribytarlösning har bland annat resulterat i att Volvo Cars ägare Geely nyligen tecknat ett tekniskt samarbetsavtal med NIO gällande just batteribyten. Det ingenjörs- och användardrivna företaget anpassar och förbättrar ständigt bilar och tjänster för att hela tiden ligga i framkant. Ett konkret exempel på NIO:s innovationsdriv är konceptbilen EVE – ett mobilt ”vardagsrum” som anpassar sig efter ägarens önskningar och sinnesstämning och som drivs av digitala AI-assistenten NOMI. Assistenten finns redan idag i NIO:s modeller och erbjuder en av marknadens smidigaste och mest intuitiva röststyrningsfunktioner. Be henne om hjälp med vägen, att byta låt och höga volymen – eller att aktivera stolmassagen.

7. Ljudet

NIO EL7.

Elbilar är kända för att gå tyst och NIO:s modeller är inget undantag. Föredrar man en mer högljudd körupplevelse så finns det alla möjligheter att höja volymen. Ett mäktigt omslutande Dolby Atmos-ljudsystem med 1000W och 23 högtalare är standard i alla bilar.

8. Tekniken

NIO EL7.

NIO:s elbilar tillhör några av de mest tekniskt avancerade på marknaden, med mängder av högpresterande kameror och sensorer som läser av bilens omgivning, LiDAR-radar och smarta over-the-air-uppdateringar som gör att bilen sömlöst uppdateras över tid och förbättrar körupplevelsen för användaren. Samtliga bilar även förberedda för kommande nivåer av autonom körning, och belönade med högsta möjliga betyg från den oberoende krocktestorganisationen Euro NCAP.

9. Livsstilsuniversumet

NIO Life.

Elbilar är bara en del av NIO:s ständigt expanderande livsstilsuniversum. NIO House, som finns representerat på 125 platser runtom i världen och som ryktas vara på väg till Stockholm, är en social mötesplats där NIO-medlemmar bland annat kan boka mötesrum, ta en kaffe i kaféet, läsa en bok i biblioteket, lämna av barnen i lekrummet, hänga i loungen eller gå en yogakurs. I showroomet NIO Space, som idag finns representerat i Täby norr om Stockholm och i centrala Göteborg, kan du boka provkörningar och uppleva bilarna på nära håll. Här säljs även produkter ur NIO Life, ett livsstilsvarumärke som startade 2018 och som samarbetar med fler än 500 designers från hela världen och löpande släpper nya kollektioner och samarbeten.

Läs mer om NIO här.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.