Hoppa till innehåll
Denna sida är ett samarbete med Nymans Ur 1851

Sportklockorna som lyfter sommarmodet

Redaktionen

Vilka klockor passar bäst till såväl action-fyllda aktiviteter som ett avslappnat sommarmode? Sportklockor, som klarar av både hårda tag och extrema djup. På Nymans Ur Certified Pre-Owned kan du hitta den modell som passar dig bäst.

Foto: Andreas Johansson

Lyxiga sportklockor slog igenom på allvar på 1970-talet, och har sedan dess varit ett av klockvärldens viktigaste områden. Vi pratar vattentäta och stöttåliga klockor som klarar av tuffa tag på sjön och ute i naturen.

Eftersom de ska vara bekväma att bära är integrerade länkar, viket ger en jämn övergång från boetten till armbandet, extremt populära. Rostfritt stål är alltjämt det mest efterfrågade materialet, men sedan några år tillbaka är också det lätta, slitstarka materialet titan populärt för sportklockor, som ska vara vattentäta till minst 100 meter. Det låter överdrivet, men vill man vara på säkra sidan så ska klockor vara trycktestade till minst 100 meter för att få följa med i badet eller ens i duschen. Men men behöver såklart inte dyka ner på djupet för att dessa klockor ska komma till sin rätt – med rätt klädkombination är en sportklocka en perfekt sidekick på ditt vattenhål i stan eller på semesterorten.

Sport i modet

Sport i modet har funnits i mer än ett halvsekel. Tänk bara på tidiga 1900-talets tenniselegans. Och sedan 1980-talet har även sportens bekväma plagg i mjuka och stretchiga material blivit en del av vardagsmodet – vilket öppnat upp för nya kombinationer av klockor och kläder.

Sportklockor är den bästa klocktypen till shorts, som i sommar gärna får ha lite volym och sluta en decimeter ovanför knät. Nu så här under EM-febern och OS-hysterin så funkar naturligtvis fotbollströjor också, inte minst eftersom samtliga märken i denna artikel bärs av proffsspelare och atleter.

Exklusiva sportklockor Pre-Owned

Nymans Ur 1851 på Biblioteksgatan 1 i Stockholm är Sveriges främsta återförsäljare av exklusiva klockor, och med sin satsning Nymans Ur  Certified Pre-Owned, erbjuder de topp-servade klockor med två års garanti.

– Många kommer in till oss för att prova det aktuella sortimentet, som uppdateras varje vecka. Då brukar vi ofta fråga hur de klär sig till vardags, och visa att de här klockorna med iögonfallande design ofta har relativt neutrala urtavlor. Det gör att de är enkla att kombinera med olika plagg, säger Vincent Fryksenius som är ansvarig för Nymans Ur Certified Pre-Owned.

– De som köper sportklockor gillar ofta en avslappnad look med jeans, kashmirtröjor och jordnära färger. Men på sommaren behöver i princip alla en elegant sportklocka, avslutar Vincent.

Breguet Marine Chronometer

Om modellen
Blå urtavlor – mycket populärt i klockvärlden – är sedan 2010-talet återigen en av basfärgerna. Breguets marinkollektion tillhör de mer eleganta sportklockorna, men med boett av titan, gummiarmband och en vattentäthet ner till 100 meter är denna kollektion verkligen gjord för det stora blå.

Bästa sportiga modekombon sommaren 2024
Ett klassiskt klockmärke förtjänar klassiska plagg. Pikétröja på dagen, och för svalare kvällar ute på däck, varför inte de nya seglarjackorna från Henri Lloyd?  

I sortimentet just nu på Nymans Ur Certified Pre-Owned
Breguet Marine Chronographe 5527 från 2023

Panerai Submersible

Om modellen
Panerai, som började göra klockor till italienska marinen på 1930-talet, är kända för dina rejäla, kuddformade klockor, ofta i hightech-material. Vattentätheten alltid rejält tilltagen – exempelvis är den här modellen vattentät till 300 meter tack vare Panerais unika kronskydd.

Det kraftiga, militärgröna bandet kan också lätt alterneras med andra armband.

Bästa sportiga modekombon sommaren 2024
Eftersom både Prada och Panerai sponsrar en av America’s Cup-båtarna, så känns något från Pradas linea-rossa-sortiment perfekt, eller varför inte Luna Rossa Prada Pirelli-kepsen?

I sortimentet just nu på Nymans Ur Certified Pre-Owned
Panerai Quarantaquattro Submersible Blanco från 2022.

Omega Seamaster

Om modellen
Den första Seamastern som kom 1948 var faktiskt en relativt tunn dressklocka. Med åren utvecklades modellen, och runt 1957 kom Seamaster som en banbytande dykarklocka som var vattentät ner till 300 meters djup.

Bästa sportiga modekombon sommaren 2024
Omega Seamaster Diver 300M är med sin vågiga urtavla och blå bezel en otroligt elegant och robust beachklocka – som även behåller elegansen om kvällarna. Kombinera med en randig fransk Breton t-shirt. När kvällarna blir lite svalare, håll värmen med en dubbelknäppt

pea coat-inspirerad jacka, så har du en sportig och tidlös look med en klocka som har blivit en modern klassiker.

I sortimentet just nu på Nymans Ur Certified Pre-Owned
Omega Semaster Diver 300M från 2022.

Audemars Piguet Royal Oak Offshore

Om modellen
När Royal Oak lanserades 1973, trodde folk inte sina ögon. En sportig lyxklocka av stål, som är dyrare än guldklockor? Modellen utvecklades sedermera till den kraftigare Royal Oak Offshore som snabbt blev en kanvas för olika material och färger.

Bästa sportiga modekombon sommaren 2024
Tänk Formel 1 med brandade jackor, men gärna i något nedtonade färger, så att klockans orangea detaljer får lyfta looken.

I sortimentet just nu på Nymans Ur Certified Pre-Owned
Tre unika klockor från Audemars Piguet med tillverkningsår 2002, 2008 och 2022.

Spana in Pre-Owned hos Nymans Ur 1851 här.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.