National Geographic-fotografen-tipsar: Så maxar du mobilbilderna med OnePlus 9

OnePlus går ihop med ikoniska kameratillverkaren Hasselblad och lanserar mobiltillverkarens vassaste smartphone-serie hittills – OnePlus 9. Prisbelönte National Geographic-fotografen Martin Edström har hårdtestat mobilkameran – och gillar vad han ser.

När OnePlus lanserar nästa generations flaggskeppstelefoner – OnePlus 9 och OnePlus 9 Pro – är det tydligt att fokus är inställt på en maxad kameraupplevelse. Den globala mobiltillverkaren har inlett ett långsiktigt samarbete med branschledande kameramakaren Hasselblad, som bland annat dokumenterade den historiska månlandningen 1969, för att kunna erbjuda den bästa möjliga mobilkamera en smartphone kan erbjuda, nu såväl som i framtiden. Först ut är Hasselblad Kamera för Mobilen för den nya OnePlus 9-serien, en kombination av förstklassig hårdvara och banbrytande mjukvara som öppnar upp en värld av möjligheter för såväl hobbyfotografer som kameraproffs. En av telefons största nyheter – Hasselblad Pro-läget ­– tar för första gången Hasselblads klassledande sensorkalibrering till en smartphone, vilket ger användaren full kontroll över allt från ISO och fokus till exponeringstider och vitbalans. En lyx som tidigare endast varit förunnat proffsfotografer. Det finns även möjlighet att fotografera i 12-bitars RAW-format med telefonen. En funktion som ger 64 gånger mer färginformation jämfört med 10-bitars RAW, som är branschstandard för smartphones.

Bild tagen med OnePlus 9 Pro. Foto: Martin Edström.

Prisbelönte National Geographic-fotografen Martin Edström är en av de fotografer som har fått i uppdrag att sätta OnePlus nya flaggskeppstelefon OnePlus 9 Pro på prov under våren. Inte minst telefonens nya färgkalibrering, utvecklad i samarbete med Hasselblad, kommer att hårdtestas under Martins fotoresa genom Sverige. Resultatet kommer att presenteras i Instagram-kampanjen #TrueColoursSweden, med syfte att lyfta fram Sveriges sanna färger. Ambitionen med kampanjen är att inspirera andra till att lägga upp och tagga sina egna oredigerade, oförutsägbara och unika fotoögonblick, och dela med sig av deras personliga bild av #TrueColoursSweden.  

Martin, som bland annat gått i bräschen för användandet av interaktiva tekniker som 360-graders fotografering och virtual reality i sitt prisbelönta bildberättande, lyfter bland annat fram RAW-bildernas exakta och naturliga färgåtergivning som ett av telefonens starkaste kort.

– Möjligheten att fotografera i RAW öppnar upp en helt ny värld för alla fotografer. Visst, man måste lära sig lite om bildredigering för att fullt utnyttja RAW-bildernas omfång i ljus och färg – men det är det värt. Jag har aldrig fått ut så mycket pixeldata ur en mobil RAW-bild tidigare. Det går bokstavligen att fotografera svårare ljusförhållanden än någonsin tidigare, eftersom RAW-bilderna fångar så mycket mer data än vanliga JPG-bilder. Många tänker att avtryckaren är det enda viktiga, men en stor del av jobbet som fotograf är ju hur man behandlar bilden efteråt.

Hur använder du själv din smartphone-kamera i jobbet?  

– Smartphonen har spelat stor roll för mina professionella uppdrag i många år. Jag skulle tro att var tionde bild på mitt Instagram-konto är tagen med smartphone, och mer lär det bli framöver. Det är ju det ultimata verktyget, att ha en kompetent kamera i fickan var man än är.

Bild tagen med OnePlus 9 Pro. Foto: Martin Edström.

Martins tre bästa tips för att ta bättre bilder med OnePlus 9

  • Testa många olika ljusförhållanden, vrid och vänd på dig själv och kameran. Nöj dig inte med klassiska turistbilder.
  • Använd Pro-läget på OnePlus-kameran. Om du lägger lite tid på att läsa på om bländare och slutartid så kommer du att bli bättre på att kontrollera slutresultatet.
  • Fota i morgon- och kvällsljus. Det är extremt svårt att ta bra bilder kl 12 när solen står högt på himlen och alla får skugga i ansiktet.

OnePlus 9 Pro kostar från 9 690 kr (8 GB RAM + 128 GB lagring) Läs mer på oneplus.com/se

#TrueColorsSweden
OnePlus 9, utvecklad tillsammans med Hasselblad, tar för första gången kameratillverkarens branschledande färgkalibrering till en smartphone. För att uppmärksamma samarbetet med Hasselblad lanserar OnePlus nu kampanjen #TrueColorsSweden, där man bland annat kommer att utlysa tävlingar och dela med sig av fototips från några av Sveriges bästa fotografer. Nu vill OnePlus se dina oredigerade, oförutsägbara och unika fotoögonblick. Visa dina #TrueColors genom att dela en bild på Instagram, följa och tagga @OnePlus_SE, och använda hashtaggen #TrueColorsSweden för chansen att vinna en OnePlus 9 Pro och en resa där du får upptäcka världens #TrueColours.

Dela på Facebook
Tweeta