6 saker du inte visste om Emil Forsberg

Emil Forsberg må vara en av landslagets mest lysande stjärnor men har du koll på hans usla start på karriären? Hans assistrekord i Bundesliga? Hans hund Roffe då?

1. Förlorade samtliga matcher under en säsong

Att det var just Emil Forsberg som blev den stora stjärnan var långt ifrån självklart för hans lagkamrater hemma i Sundsvall. Forsberg var uppenbart bollbegåvad, men inte bäst i laget. Han var för liten och hade ännu inte byggt upp sin fysik. När det skulle spelas tvåmål med juniorlaget så såg man gärna att Forsberg var i motståndarlaget som mittback. En säsong så förlorade Forsberg och hans lagkamrater i juniorlaget samtliga matcher.

I en intervju beskriver en före detta lagkamrat hur deras dåvarande tränare svarade på frågan om varför det hade gått så outsägligt dåligt för laget i Tipselitserien:

– Ja, men va: vi spelar ju med ”Foppa” på topp!

2. Smeknamnet? ”Mini-Foppa”

Efter att ha flyttats upp till A-laget på ett sätt som tycktes slumpmässigt, men som i efterhand får ses som ett genidrag, så gjorde Emil Forsberg sin debut i Sundsvallslagets tröja. Han hade bara gjort två träningar med A-laget, mest för att fylla ut en hårt skadedrabbad trupp, men skickades in mot Qviding med en halvtimme kvar. Forsberg var vid tillfället bara sjutton år, men utmärkte sig med en klack, en tunnel och några dribblingar.

Ett anmärkningsvärt inhopp, ännu mer anmärkningsvärt med tanke på hans bakgrund. Pappa Leif ”Lill-Foppa” Forsberg är Sundsvallslagets kanske störste legendar genom tiderna med 400 matcher och nästan 150 mål. Hans pappa Lennart ”Stor-Foppa”, spelade även han i Sundsvallslaget. Gemensamt för de tre generationerna Forsberg är också att de gjorde sin debut i samma ålder – sjutton år!

Emil Forsberg fotograferad för Café inför VM 2018. Foto: Andreas Kock.

3. Väckte uppmärksamhet hos sportjournalister med italienska lyxjacka

När Café träffade Emil Forsberg inför VM i Ryssland 2018 så handlade en del frågor om kläder och stil. Han menar att både han själv och frun Shanga gillar kläder.

– Jag är enkel av mig. Gillar att ha på mig fina jeans, sneakers och hoodie med en bomberjacka till. Jag gillar kostym, men är nog lite för lat för att ta på mig det. 

Forsberg fick mycket uppmärksamhet för en bomberjacka han bar på en hemmamatch i Sundsvall. En italiensk lyxjacka för 35 000 kr väckte mycket reaktioner. Själv tog ”Mini-Foppa” uppmärksamheten med ro när han pratade med Café.

En journalist skrev att du ramlat i fotbollsproffsträsket. Kommentar?

– Han var förmodligen bara avundsjuk på jackan, det var väl därför han sa det? Jag hittar någonting jag tycker om och sedan tar jag på mig det, det är inte mer med det. 

4. Träffade sin fru på Lunarstorm

Mycket har skett dejtingmässigt sedan ”Stor-Foppas” tid. Men det ska också sägas att en hel del har skett sedan ”Mini-Foppa” träffade sin fru Shanga. För alla som växte upp under 90-talet så gick det en nostalgi-rysning längs ryggraden när Emil Forsberg berättade om början på sin kärlekssaga med den som kom att bli äkta hälft. De träffades nämligen på ett i dag insomnat internetcommunity. Innan paret fick barn berättade han om kärleken för Café.

– Hon betyder allt. Hon ska bli mamma till mitt första barn och jag är gift med henne och hon har varit med från första början. Även när jag inte satsade på fotboll var hon där och stöttade mig och jag är glad att få ha henne. 

Berättelsen om hur de träffades är mer prosaisk.

– Vi gick på samma skola och jag såg henne där. Sen skrev jag och frågade om vi skulle chatta. Resten är historia. 

Foto: Alexander Donka.

5. Har gjort flest assist i hela Europa

Efter att ha lämnat Sverige för den tyska andraligan så var det med stora förväntningar på hans axlar. Svensken köptes för 30 miljoner och skulle ta klubben upp till Bundesliga. Det första halvåret gick det tyngre. Efter säsongens slut stod Forsberg mållös kvar i tvåan. Det skulle det bli ändring på.

Under 2017 hade laget hunnit ta sig upp i Bundesliga, och det med besked. Säsongen slutade på andra plats bakom (du gissade det) Bayern. Men framför allt var säsongen en uppvisning av Emil Forsberg som under säsongen slog flest assist i hela Europa. Det slutade med ett nytt assistrekord i Bundesliga för Forsberg.

Emil Forsberg föredrar jeans, sneakers och hoodie men menar att han gärna klätt sig i kostym oftare om han hade orkat. Foto: Andreas Kock för Café.

6. Har hunden (och frun och dottern, så klart) på benskydden

Kort efter VM 2018 blev Emil och Shanga föräldrar till en dotter, Florence. Ett tillskott till familjen som sedan tidigare inkluderade golden retrievern Roffe.

– Jag måste säga att han har förändrat både mitt och Shangas liv sedan han kom. Vi fick en ny punkt i livet. Det gjorde oss fantastiskt glada, han fick hela våra familjer att lysa upp och föra varandra närmre varandra. Han har liksom haft den centrala punkten, den man pratar om. Det är världens snällaste hund. Han betyder mycket för mig, den kärleken man får är väldigt stor.

– På det sättet Roffe har fått oss att må efter matcher går inte att beskriva. Varje gång jag kommer hem springer han till mig och vill kramas och pussas. Det tar bort fokusen från om man kanske har haft en dålig dag, eller haft en dålig match. Jag och Shanga går ut med honom, vi pratar och rensar luften. Det är små komponenter som bidrar till allting, han är en otroligt, otroligt stor del av det, berättade Emil för en kvällstidning för tre år sedan.

I en intervju för ett par år sedan avslöjade Forsberg att han också har med sig hela familjen, Roffe inkluderad, under varje match. Forsberg har nämligen Shanga, Florence och Roffe på benskydden när han kliver ut på planen.

– Jag har alltid de med mig, det ger mig tur, sade Forsberg.


När svenska fotbollslandslaget laddar inför sommarens stora mästerskap söker nu förbundskapten Janne Andersson spelarnas look-a-likes till ett hemmalandslag. De nya stjärnorna kommer att utföra landslagets arbetsuppgifter på hemmaplan, så att Jannes landslag kan fokusera på att spela mästerskapsfotboll på bortaplan.

Ansök här https://www.svenskaspel.se/triss/hemmalandslaget för snart presenterar Janne Andersson truppen!

Hur ska du göra för att klä dig som Emil Forsberg? Café ger triss i tips.

För att likna Foppa behöver du gå lite bananas. Här kommer tre goda klädråd:

1. Tänk extravagant. Färgexplosion, mönsterboom och italiensk toppkvalitet. Håll dig till ett modevarumärke och gå för enhetlighet i byxor och topp.

2. Synliga loggor är ett plus. Titta främst på de italienska lyxmodehusen men komplettera med trendiga amerikanska varumärken med spets.

3. Dyra sneakers. Här har vi inte så mycket att gå på men känslan är att Emil Forsberg gillar begränsade kollektioner från de stora sneakershusen. Kanske något samarbete modehus/sneakerjätte?

Dela på Facebook
Tweeta