6 saker du inte visste om Marcus Berg

Fotbollspelaren Marcus Berg i svenska landslagets träningsoverall

Har du koll på att Marcus Berg, en av svenska landslaget i fotbolls nyckelspelare, vunnit skytteligan i U21-EM, att han kallas för ”Svarte-Marcus” av fansen och att han anpassar sin brytning och dialekt efter landet där han för tillfället spelar?

1. Kallas ”Svarte-Marcus” av Blåvitts supportrar

Berg har fått smeknamnet ”Svarte-Marcus” uppkallat sig av vissa supportrar. Smeknamnet är en hyllning till Bergs fenomenala målförmåga och en hommage till legendariske FIlip ”Svarte-FIlip” Johansson som, i sin kolsvarta kalufs, fräste in mål för Göteborgslaget under 1920- och 30-talet. Enligt supportrarna själva är det den finaste smeknamnshyllningen man kan få som spelare.

2. Blev en av de dyraste spelarförsäljning någonsin i Sverige

Efter att måltjuven Berg rakat in 14 kassar på 17 matcher under guldåret 2007 såldes han för 38 miljoner, ett kraftigt nytt transferrekord för storlaget från Göteborg, till Holland, där Berg skulle ersätta en av världens bästa anfallare. Efter EM 2021 sluts cirkeln när Berg både flyttar in och hem till Göteborg. Efter två framgångsrika säsonger med Champions League-deltagande i Ryssland anländer Berg till Göteborg utan övergångssumma.

Marcus Berg debuterade i svenska A-landslaget i en träningsmatch mot Turkiet 2008. Under U21-EM i Sverige 2009 var han en av Sveriges nyckelspelare och gjorde med sina sju fullträffar flest mål av alla i turneringen. Foto: Getty Images

3. Vann skytteligan i U21-EM 2009

De flesta tänker nog på guldet i U21-EM i Tjeckien 2015 när svenska U21-framgångar i fotboll kommer på tal. Något bortglömt är att Sverige var en straffsparksläggning från final under U21-EM på hemmaplan 2009. Flera spelare som i dag är högaktuella för landslagsspel var med då. Och så var det Marcus Berg. Precis som under VM 2018 var Berg giftig på topp. Hur det gick för Berg? Jo, tack. Sju mål – nytt målrekord för ett U21-mästerskap – och vinnare av skytteligan och turneringens guldsko.

Marcus Berg med anfallspartner under U21-EM 2009. Foto: Getty Images

4. Uppvuxen i en ikonisk sportort i Värmland

Trots Torsbys beskedliga befolkningsstorlek har det värmländska samhället med drygt 11 000 invånare boendes i kommunen ett mäktigt idrottsarv. Bland bördiga idrottscelibriteter från Torsby hittar vi bland annat en tidigare världsrekordshållare i spjut (Patrik Bodén), en dubbel OS-guldmedaljör i längdskidor (Toini Gustafsson Rönnlund) och en dubbel VM-guldmedaljör i ishockey (Conny Evensson som tränare). Men framförallt är Torsby synonymt med scudettovinnaren tillika tidigare förbundskapten för England i fotboll, Sven-Göran Eriksson.

5. Har blivit utsedd till mest värdefulla spelaren i grekiska ligan

Säsongen 2013/2014 firade Berg framgångar med sitt grekiska storlag. Efter att Berg slutat på andraplats i skytteligan på 15 mål och bidragit med ytterligare åtta i form av målgivande passningar röstades värmlänningen fram som ligans bästa spelare när tv-tittare fick säga sitt. Berg vann överlägset med totalt 53 procent av rösterna och cementerade sin plats som en av stjärnspelarna i den grekiska ligan.

Berg var en grekiska ligans största stjärnor under sin tid i den grekiska storklubben. Foto: Getty Images

6. Anpassar sin dialekt efter landet han bor och spelar i

Efter att ha spottat in mål i Grekland under fyra års tid flyttade Marcus Berg år 2017, något överraskande med tanke på hans ålder och status i fotbollseuropa, till ett lag i Förenade Arabemiraten. Även om hans målsnitt på 0,85 mål imponerade under tiden i gulfen var det Bergs språkliga brytning som gav de största rubrikerna på hemmaplan. I en matchintervju med arabisk tv visar Berg prov på god acklimatiseringsförmåga när det visar sig att han anammat en arabisk accent – när han pratar engelska.

– I Grekland körde jag grekengelska och nu är det arabengelska. Det är speciellt. De förstår ju bättre då. Så är det, har Marcus Berg själv kommenterat sin goda språkliga anpassningsförmåga.


När svenska fotbollslandslaget laddar inför sommarens stora mästerskap söker nu förbundskapten Janne Andersson spelarnas look-a-likes till ett hemmalandslag. De nya stjärnorna kommer att utföra landslagets arbetsuppgifter på hemmaplan, så att Jannes landslag kan fokusera på att spela mästerskapsfotboll på bortaplan.

Ansök här https://www.svenskaspel.se/triss/hemmalandslaget för snart presenterar Janne Andersson truppen!

Hur ska du göra för att klä dig som Marcus Berg? Café ger triss i tips.

För att likna Marcus Berg behöver du go slimmat sporty. Här kommer tre goda klädråd:

1. En del normcore, en del slimfit. När Marcus Berg klär sig till vardags smälter han in. Motsatsen till vissa europeiska storstjärnor inom fotboll skulle man kunna säga. Klädstilen är något tajtare, både upptill och nedtill.

2. Avskalat sexigt. När Marcus Berg lanserade sin egen sajt fick han gliringar från medspelare för sin något mer avancerade stil. Här var han groomad och stylad, satt ledigt poserande i ett vitt linne med bara armar.

3. Tänk tävlingssport. På nio av tio officiella bilder av Marcus Berg bär han lagtröja eller träningskit, inte sällan med loggor från sponsorer. Den som ska förstå Marcus Bergs klädstil måste våga närma sig planen.

Dela på Facebook
Tweeta